Hasan Öztürkmen’den Dünya Kadın Hakları Günü mesajı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasan Öztürkmen’den Dünya Kadın Hakları Günü mesajı
Abone ol
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, yaptığı basın açıklamasıyla Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 91. Yıldönümünü kutladı.

Öztürkmen, açıklamasında, 1930’lardan itibaren kadınların belediye, muhtarlık ve milletvekilliği seçimlerine katılma hakkı elde ederek pek çok ülkeden önce demokratik hayata dahil olduğunu hatırlattı. Bu sürecin “bir zihniyet devrimi ve çağının ötesine geçen bir vizyon” olduğunu belirten Öztürkmen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet devrimcilerini saygıyla andı.

KADININ SİYASETE KATILIMINDA DÜNYANIN EN KÖTÜLERİ ARASINDAYIZ

Kurtuluş Savaşı'nın arka plandaki kahramanları olan Türk kadınına, Cumhuriyet Devrimiyle birlikte toplumsal, siyasal ve anayasal haklar verildiğini, kadınların devlet yönetiminde söz hakkına sahip olduğunu ifade eden Öztürkmen, “1934 yılında Türk kadınlarına Mustafa Kemal Atatürk tarafından ‘Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ verilmesinin ardından bu kazanım dünyada 5 Aralık, ‘Dünya Kadın Hakları Günü’ olarak gururla kutlanmaktadır. Kadınlar, 5 Aralık 1934 yılında aldıkları bu hak ile, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal olarak yasa önünde erkeklerle eşittir” açıklamasında bulundu.

“91 yılın ardından bugün geldiğimiz nokta ise içler acısıdır.” diyen Öztürkmen, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolararası Birlik tarafından yayımlanan Siyasette Kadın 2025 raporunda, Türkiye’nin 185 ülke arasında 126’ncı sıraya gerilediğini belirtti.

592 VEKİLDEN SADECE 118’İ KADIN

Öztürkmen, açıklamasında şunları belirtti:

“Bugün TBMM’deki 592 milletvekilinin sadece 118’i kadındır. Kadınların siyasette bu kadar geride kalması, AKP iktidarının kadınları sistemli biçimde siyasetin dışına iten politikalarının açık sonucudur. Bakanlık düzeyinde ise 189 ülke arasında 173’üncü sırada bulunuyoruz.

OECD ülkelerinde kadınların siyasete katılım oranı yüzde 34 iken Türkiye’de bu oran yüzde 19.8’de kalmıştır. Aynı rapora göre OECD’de kabinede kadın temsili yüzde 35 iken Türkiye’de bu oran yalnızca yüzde 5,6’dır. Bu göstergelerle kabinede kadın temsili açısından 148 ülke arasında 136'ncı sıradayız.”

KADINA YÖNELİK ŞİDDET SON BULMUYOR

Öztürkmen, kadınlara yönelik şiddetin ülkemizin en büyük sorunlarından biri olduğunu da sözlerine ekledi.

“Kadına yönelik şiddetin arttığı, her gün en az iki kadın cinayetinin yaşandığı bir ülkede hazırlanan her eylem planı, uygulanmadığı sürece kâğıt üzerinde kalmaya mahkûmdur” diyen Öztürkmen, bu hafta Gaziantep’te katledilen Şerife Gelmeli'yi hatırlatarak “Bu yıl katledilen kadın sayısı 421'e çıktı” dedi.

Öztürkmen, “Bu cinayet bireysel bir cinayet değil, toplumun içine düştüğü yozlaşmanın, adaletsizliğin, kadın düşmanlığının bir sonucudur” diyerek, kadınları hedef alan söylemlerin, cinayetlerin temeline yattığını belirtti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP'li Meriç, Hayati Risk Taşıyan Çocukları Meclis Gündemine TaşıdıÖnceki Haber

CHP'li Meriç, Hayati Risk Taşıyan Çocukl...

Özyurt: Nizip’in Ocak–Kasım İhracatı 316 Milyon 57 Bin DolarSonraki Haber

Özyurt: Nizip’in Ocak–Kasım İhracatı 316...

Yorum Yazın

Alacak Meselesi Kanlı Bitti: 1 Kişi Hayatını Kaybetti
Gaziantep Ülkü Ocakları’nda Göreve Vefa ile Başlandı
Prof. Dr. Erol Murat Yıldız SANKO Sanat Galerisi’nde sergi açtı
Gaziantep Büyükşehir’den bahar temizliği seferberliği
GSO Başkanı Adnan Ünverdi nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi
Gaziantep'te 3 milyon TL değerinde kaçak telefon ele geçirildi
Gaziantep'te 3 Mayıs'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Gaziantepliler Dikkat! Meteoroloji uyardı! Sağanak Geliyor!
Nisan Ayında Güneydoğu’dan 1.1 milyar Dolarlık İhracat
Gaziantep Bereketle Buluştu: Yağışlar Katlandı
Zafer Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İşadamı-Siyasetçi Mehmet Pamuk kitap yazdı 
 Dolu yağışı Antep fıstığı bahçelerine zarar verdi
Mücadelemiz Sonuç Vermedi! Evimizde Mağlup Olduk!
Arazi Anlaşmazlığı Kanlı Bitti: 2 Kardeş Hayatını Kaybetti!
Gaziantep'te 2 Mayıs'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Gaziantep'te yağış hayatı felç etti 
Gaziantepli futbolcu Beşiktaş kadrosunda
Prof. Dr. İrfan Koca: "Tetkik değil, hasta tedavi edilmelidir"
Başkan Tahmazoğlu Ankara Üniversitesi Öğrencileri ile Biraraya Geldi
GTB’de ortak akıl buluşması: 12 meslek komitesi aynı masada