Hasan Öztürkmen'den Antep fıstığı ithalatına sert tepki

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasan Öztürkmen'den Antep fıstığı ithalatına sert tepki
Abone ol
Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü, fıstıktaki ithalat yasağının kaldırılması ve ithalat izni getirilmesiyle fiyatlardaki fahiş artışın önünü alacağı yönünde Ticaret Bakanlığına tavsiye niteliğinde öneride bulundu.

Ticaret Bakanlığı tarafından kuraklık ve yok yılı nedeniyle rekoltede büyük kayıp yaşanan Antep fıstığına ithalat izni verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Antep fıstığı ithalatına yönelik skandal bir düzenleme getirdi. 16 Eylül 2025 tarihli yazıya göre, kabuklu ve kabuksuz Antep fıstığının ithalatına izin verildiği duyuruldu.

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, ithalatın kuraklık ve zirai don nedeniyle zor günlerden geçen üreticiyi iyice zorda bırakacağını söyledi. Öztürkmen, ithalatın çözüm olmadığını, stokçuların denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Öztürkmen’in açıklamasından öne çıkanlar:

"Türkiye’nin tarım politikası, üreticiyi desteklemek yerine ithalata kapı açmaya endekslenmiş durumda.

Daha önce ithal et skandalını gündeme getirdim. Sadece kendi yandaşlarını zengin ettiler, vatandaş yine ucuz ete ulaşamadı.

Depolarda hâlâ geçen yıldan kalan tonlarca fıstık varken, ithalat yerli üreticiyi bitirecektir.

KURAKLIK VE ZİRAİ DON VURDU

Zaten Antep fıstığında yok yılı yaşanıyor. Kuraklıktan fıstık ağaçları kurudu. Üstüne bir de zirai don çıktı, ağaçlar 'karagöz' dediğimiz fıstık veren gözler bile don olayından dolayı kurudu.

Kentte geçen yıl 179 bin ton fıstık hasadı yapıldı. Bu yıl bunun yarısının bile çok altında. Fiyatlar arttı ama rekoltenin düşmesinden dolayı fiyat artışının bir hayrını göremiyor üretici.

Tüm dünya Antep fıstığının kalitesini, lezzetini konuşurken bu karar neyin nesi? Yapılan uluslararası bir araştırma sonucuna göre dünyanın en iyi kuruyemişleri arasında Antep fıstığı 2. sırada yer almıştı. Tüm dünyanın hayran kaldığı Antep fıstığı, Gaziantepli üreticinin boynunu büküyor. Ülkemizin bereketli topraklarında alın teri döken fıstık üreticilerimiz, emeğinin karşılığını alamıyor.

Barak Ovası’nın 10-15 kilometre uzağından Fırat Nehri akıyor. Yıllardır Nizip, Karkamış ve Oğuzeli ilçelerini kapsayan sulama projelerinin hayata geçirilmesi için haykırdım. Sulama kanalları yapıldı ama susuzluktan çatladı.

STOKÇULAR DENETLENMELİ

Geçmişte burada bir Güneydoğu Birliği vardı. Bu birlik bir taban fiyat açıklıyordu. O fiyatın altına zaten kimse satmazdı. Güneydoğu Birlik, üreticinin ve tüketicinin hakkını güvenceye alırdı. AKP iktidarı, Güneydoğu Birlik’i bitirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi alım yapmıyor.

AKP iktidarı, küçük üreticiyi tüccarların ve stokçuların insafına bıraktı. Mahsul döneminde üreticiden ucuza mal toplayıp depolarda stoklayanları iktidar görmüyor. Kendi fıstığını çocukları için ya da dar günler için stoklayan küçük üretici hariç, yüzlerce ton fıstık stoklayanlar denetlenmeli. Fiyatlar üzerinde manipülasyona izin verilmemeli. Bunu yapmayıp ithalatın önünü açmak, küçük üreticiyi bitirir.

Bu iktidar, tarımı ve üreticiyi bilerek ve isteyerek bitirmek için elinden geleni yapıyor.

Antep fıstığı gibi ihraç ettiğimiz bir ürünün ithalatının önünü açmak, kendi vatandaşımıza, Antepliye yapılacak en büyük ihanettir."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep’te trafik kazası! İkisi ağır, 6 kişi yaralıÖnceki Haber

Gaziantep’te trafik kazası! İkisi ağır,...

Gaziantep'te hafif ticari aracın çarptığı otomobil ters döndü: Aynı aileden 4'ü çocuk 6 yaralıSonraki Haber

Gaziantep'te hafif ticari aracın çarptığ...

Yorum Yazın

Sağanak TAG Otoyolunu da vurdu: zincirleme kaza 1’i ağır 5 yaralı
Gaziantep'te okullar tatil! Valilikten yeni açıklama 
Gaziantep'te 4 Mayıs Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Yağış Kazayı Getirdi: Gaziantep’te Zincirleme Facia
Gaziantep'te eğitime fırtına engeli: Okullar tatil edildi 
Sağanak ve Dolu Hayatı Felç Etti: Gaziantep’te Bilanço Ağır
Gaziantep'te kriz komuta merkezi teyakkuzda
Fırtına arıcıları da vurdu! Arılar telef oldu 
Gaziantep böylesini görmedi: Fırtına minareyi devirdi 
Acı bilanço: Yağış ve fırtına Gaziantepi vurdu 
Valilik uyardı: Alleben taştı, evleri su bastı!
Gaziantep’te sağanak hayatı felç etti : 10 dakikası yetti 
Kar, Sağanak, Fırtına Geliyor! Gaziantep Dahil Çok Sayıda İl Alarmda
Gaziantep-Kilis Karayolunda kaza: Araçlar hurdaya döndü
Gaziantep'te yangın! Alevler geceyi aydınlattı!
Alacak Meselesi Kanlı Bitti: 1 Kişi Hayatını Kaybetti
Gaziantep Ülkü Ocakları’nda Göreve Vefa ile Başlandı
Prof. Dr. Erol Murat Yıldız SANKO Sanat Galerisi’nde sergi açtı
Gaziantep Büyükşehir’den bahar temizliği seferberliği
GSO Başkanı Adnan Ünverdi nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi