Hasan Öztürkmen, çiftçiye ‘kredi’ darbesine tepki gösterdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasan Öztürkmen, çiftçiye ‘kredi’ darbesine tepki gösterdi
Abone ol
Kuraklık ve zirai donun vurduğu üreticiye bir darbe de iktidardan geldi. Ürünü değerinden satamayan çiftçi şimdi de borç çıkmazında. Bağ-Kur prim borçlarını ödeyemeyen çiftçiler Tarım Kredi Koopetifleri ile Ziraat Bankası’ndan kredi alamıyor. 

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, yaptığı açıklamada, çiftçilerin sorunlarını dile getirdi. Öztürkmen, “Çiftçinin kara gün dostu olması gereken Ziraat Bankası adeta çiftçinin idam fermanını imzalıyor.” dedi.

Öztürkmen’in açıklamasından öne çıkanlar:

Türk çiftçisine bir darbe de zirai kredi kullanımında geldi.

“Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan ve 1 Ocak'ta yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası üzerinden zirai kredi kullanabilmeleri için Bağkur ve vergi dairesine borçlarının olmaması şartı getirildi. Kararla birlikte SGK ve Bağkur prim borcu olan çiftçiler artık kredi alamayacak. Ziraat Bankası'nın kapısını çalan çiftçiler eli boş dönüyor. Türkiye’nin her köşesinden, özellikle Gaziantepli çiftçilerimizden bu yönde onlarca telefon aldım.

Zaten ağır girdi maliyetleri nedeniyle iyice beli bükülen çiftçimiz, diğer yandan kuraklık ve zirai don felaketinin yükünü kaldırmaya çalışırken bir darbe de Ziraat Bankası’ndan almış oldu. Çiftçinin kara gün dostu olması gereken Ziraat Bankası adeta çiftçinin idam fermanını imzalıyor.

Çiftçimizin büyük bölümü zaten prim borçlarını düzenli ödeyemiyor. Tarım sektöründe borçlar genellikle hasat dönemlerinde kapatılabiliyor. Çiftçinin temel girdisi olan gübre, tohum ve mazot ancak borçla daha doğrusu krediyle alınabiliyor. Çiftçinin ucuz kredi musluklarını keserseniz “Sen üretme kardeşim, biz dışardan ithal ederiz” demiş olursunuz.

Üretici bugün borcunu kapatamıyorsa, bunun nedeni üretimden kazandığının maliyetleri karşılamamasıdır. Krediye erişimi kesilen çiftçi, üretimi de sürdüremez.

AKP iktidarının politikaları nedeniyle TÜİK verilerine göre tarım sektörü son yılda yüzde 12,5 oranının küçülmüştü. İktidarın son adımının bu oranı daha da yükselteceği kesin.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden Cumhurbaşkanlığına, Tarım Bakanı'na ve Ziraat Bankası Genel Müdürüne çağrıda bulunuyorum: Bu karardan hemen vazgeçin. Çiftçinin Bağkur ve SGK borçlarını faizsiz şekilde yeniden yapılandırın. Ucuz kredi imkânlarını tüm çiftçilere sağlayın.

Çiftçiler, üretenin cezalandırıldığı değil, desteklendiği bir tarım politikası istiyor. Biz hem TBMM’de hem de sahada Türk çiftçisinin hakkını hukukunu savunmaya devam edeceğiz.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep FK, Galatasaray maçı hazırlıklarını tamamladıÖnceki Haber

Gaziantep FK, Galatasaray maçı hazırlıkl...

Kadir Yemişen’den kredi için altın önerilerSonraki Haber

Kadir Yemişen’den kredi için altın öneri...

Yorum Yazın

Prof. Dr. İrfan Koca: Bel fıtığı artık gençlerin de sorunu
Gaziantep'te Jandarmadan Kaçışa Geçit Yok: 2 Hükümlü Yakalandı
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi 20’nci kuruluş yılını coşkuyla kutladı
TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden patent ve araştırma performansında çifte başarı
Erdem Koleji’nden uluslararası gurur: Melek Ecem Güven’den önemli başarı
Gaziantep'te acı son: Yalnız yaşadığı evde ölü bulundu 
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'de 13. kez başkanlığa seçildi
Gaziantep'te yine kaza: Asfalt kana bulandı 
Güvenli Gıda Olmadan, Sağlıklı Beslenmek Mümkün Değil
Küçük kızını darbedip motosikletle sürükleyen baba tutuklandı
Uyuşturucu ve kaçakçılık olaylarında 7 şahıs tutuklandı
Gaziantep'te Feci Kaza! Ailenin En Küçüğü Hayata Tutunamadı
Gaziantep Bu Görüntüleri Konuşuyor: Baba Gözaltına Alındı
Gaziantep'te paraşüt kazası: Facia ucuz atlatıldı 
Şahinbey Ampute şampiyonluğunu ilan etti
Gaziantep’te Yaz Etkinlikleri Programı için başvurular başladı…
Ölümden döndü: Otobanda feci kaza 
Gaziantep Sağlık Camiası Yasta: Genç Hemşire Medet Balkan’dan Acı Haber Geldi
Gaziantep'te tepki çeken görüntü: Küçük kızını darbedip motosikletle sürükledi