Güneydoğu Anadolu’nun 4 aylık hububat sektörü ihracatı 1,2 milyar dolar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güneydoğu Anadolu’nun 4 aylık hububat sektörü ihracatı 1,2 milyar dolar
Abone ol
Güneydoğu Anadolu'nun toplam ihracatındaki yüzde 31,1 payı ile liderliğini sürdüren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatı, yılın ilk dört ayında 1,2 milyar dolar oldu.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bölgedeki hububat sektörü ihracatı miktar bazında yüzde 1,3 yükselirken, değer bazında artış yüzde 3,9’a ulaştı. Dört aylık süreçte 401 bin ton makarna, 281 bin ton buğday unu, 171,9 bin ton da ayçiçek yağı ihraç edildi. En fazla gelir elde edilen ürün olan ayçiçek yağındaki ihracat yüzde 38,9 artış ile 279,4 milyon dolara ulaşırken, ikinci sırada yer alan makarnanın ihracatı yüzde 12,4 artışla 217,4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ortalama ihracat birim fiyatlarındaki artışın yüzde 2,6 olarak gerçekleştiği bu dönemde Orta Doğu’ya ihracat yüzde 10,7 düşüşle 484,4 milyon dolar olurken, 445 milyon dolar ihracat yapılan Afrika pazarında yüzde 25,4 artış sağlandı.

“Nisan’da aylık bazda yüzde 26,5 ihracat artışı sağladık”

Küresel emtia fiyatlarını takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi’ne göre, hububat sektörünün fiyat artış eğiliminin üst üste üç aydır devam ettiğine dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, sektörün Nisan ayı ihracatındaki artışını şu şekilde değerlendirdi: 

Orta Doğu’yu etkileyen savaş süreci, tarım ve gıda sektörünün dünya genelindeki stratejik ağırlığını bir kez daha ortaya koydu. Özellikle bitkisel yağ alt endeksinin son dört ayda ivme kazanarak Temmuz 2022’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşması, gıdaya erişimin önemini tekrar gösterdi. Ticari ve jeopolitik belirsizliklerin arttığı bu süreçte, Türkiye genelinde hububat sektörü ihracatının Nisan’da aylık bazda yüzde 16,3’lük bir artış yakalaması ülkemizin üretim gücünü yansıtıyor. Bu artış trendini, aylık bazda yüzde 26,5’lik bir büyüme hızıyla destekleyen Güneydoğu Anadolu bölgesi de Nisan’da 350 milyon dolara yaklaşan hububat sektörü ihracatı ile öne çıkıyor. Bu performans, temin ettiği ham maddeyi yüksek teknolojili tesislerinde işleyerek katma değerli mamule dönüştüren gıda sanayicilerimizin, tedarik zincirindeki değişimleri operasyonel bir başarıya da dönüştürebildiğinin kanıtı. Küresel risklerin zirve yaptığı bir atmosferde Türkiye, yakın coğrafyamızın gıda arz güvenliğini sağlayan asıl merkez olduğunu bir kez daha ispat etti.”

“Operasyonel esnekliğimizi kalite ve lojistik avantajlarla tahkim ediyoruz”

Türkiye’nin gıda ticaretindeki stratejik konumunu operasyonel bir sürdürülebilirlikle tahkim etmek adına, üretimden pazarlamaya kadar tüm süreçleri sahadaki dinamiklerle tam uyumlu hale getirmeye odaklandıklarını belirten Kadooğlu şunları söyledi:

Ülkemizde uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyreden yağışların, kışlık hububat ekilişlerinde yarattığı bereketli hasat beklentisi gıda ihracatçılarımız için bir güven zemini oluşturuyor. Diğer yandan yerelde aşırı yağışlar nedeniyle Güneydoğu Anadolu havzasında baharlık mısır ve ayçiçeği ekilişlerinin ötelenmiş olması, ham madde tedarik planlamasında çok daha proaktif davranmamızı zorunlu kılıyor. Üretim takvimindeki hassas bir dengeyi yönetmeye çalıştığımız bu dönemde, operasyonel yükümüzü hafifletecek finansal rahatlamalar kritik önem taşımaktadır. İhracat odaklı ekonomik büyümeyi güçlendirmek amacıyla ihracatçı firmaların tabi olduğu kurumlar vergisinde yapılan düzenleme, bu noktada işletmelerin finansal yükünü hafifleten önemli bir kazanım olmuştur. Küresel rakiplerimizin rekor üretim beklentilerine karşılık, sanayicimizin direksiyonu yüksek kaliteli ve yüksek proteinli ürünlere kırması ise bölge ihracatımızın sadece hacimle değil, kaliteyle de ayrıştığının en somut göstergesidir.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep'te trafik kazası: 1'i ağır 5 yaralı Önceki Haber

Gaziantep'te trafik kazası: 1'i ağır 5 y...

Gaziantep’te İnsanlık Dersi: Trafiğe İnip Ambulansa Yol VerdiSonraki Haber

Gaziantep’te İnsanlık Dersi: Trafiğe İni...

Yorum Yazın

Gaziantep’te dev kaçak ilaç operasyonu! Binlerce ürün ele geçirildi, 1 kişi tutuklandı
Gaziantep'te 23 Mayıs Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Gaziantep Yolunda Dehşet! Tır ile Otomobil Çarpıştı: 3 Ölü, 3 Yaralı
MHP Şehitkamil yönetimi açıklandı: İşte tek tek o isimler
MHP Şahinbey’de yönetim tamam: İşte o isimler
Gaziantep'te 3 milyonluk sahte para operasyonu: 6 gözaltı
Bayramın huzurlu geçmesi için 72 bin kişi görevde
MHP Gaziantep'te "Kurumsal Disiplin" Vurgusu: Teşkilat Gücünü Koruyor
Şehitkamil’de “Spor Şenliği”ne Yoğun İlgi
GTB Heyeti TOBB 82. Genel Kurulu’na Katıldı
Gaziantep AB Bilgi Merkezi’nden Avrupa Günü’ne Sanatsal Dokunuş
Gaziantep'te 'Narko-Alan' uygulaması: 75 araca 3 milyon TL ceza
Gaziantep'te 'Kurban Yakalama Timi' bayrama hazır
NTO, İş Dünyasının Merkezi TOBB’un 82. Genel Kuruluna Katıldı
Nizip Ticaret Borsası Heyeti TOBB 82. Genel Kurulu’na Katıldı
GAÜN Hastanesi’nde Geleneksel Bayramlaşma Töreni Düzenlendi
Gaziantep FK’da Radoi Defteri Kapanıyor mu?
Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde ‘15. Ulusal Özel Eğitim Öğrenci Kongresi’ gerçekleştirildi
Kurbanlık Dana Hastane Bahçesine Girdi, Teknik Personel Yakaladı
“Shakespeare’in İnsanları” Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Sahnelendi