Gaziantep Doğum Hastanesinde ebe krizi 

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaziantep Doğum Hastanesinde ebe krizi 
Abone ol
​​​​​​​Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde doğumhanede görev yapan 3 ebe hastanede nöbetsiz farklı birimlerde görevlendirilince kıyamet koptu. Görev yerlerinin değiştirilmesine tepki gösteren 3 ebe sanal medya üzerinden paylaşımlar yaparak mağdur edildiklerini iddia ederken, üyesi oldukları sendikanın genel başkanı ise hastane yönetimine adeta savaş açan bir paylaşım yaptı.

Konuyla ilgili olarak yapılan haber ve paylaşımlara tepki gösteren hasta yakınları ve genç sağlık çalışanları ise ebelerin yaşları nedeniyle gece nöbeti gerektiren aktif görevlerde çalışmalarının doğru olmadığını belirterek görev değişikliğini savundu.

Yaşanan olay üzerine hem hastane yönetimi hem de Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü soruşturma başlatırken, ebelerin doğumhanenin bulunduğu bölümde yemek yaptıkları, çoğu zaman örgü örerek vakit geçirdikleri iddiasıyla CİMER’e yapılan şikayetler üzerine hastane yönetiminin ilgili birim yöneticilerinin de görüşünü alarak değişikliği yaptığı belirtildi. 

AYŞE KILINÇ: BİZE SORULMADI

Aynı zamanda HEP-SEN Gaziantep Şube Başkanı da olan ebelerden Ayşe Kılınç, kendilerine sorulmadan görev yerlerinin değiştirilmesine tepki gösterdi. Kılınç, “27 yıllık ebeyim. Özgül Çelik 44 yıllık, Fatma Birgül Kaplan da uzun süredir ebelik yapıyor. Bu arkadaşlarımız tecrübeli ve gençlere yol gösteren insanlar. Bize sorulmadan görev yerlerimiz değiştirildi. Bu kadar zamandır emeğimiz vardı, kimse hatır için de olsa nerede görev yapmak istediğimizi sormadı. Orada 350 üyemiz var” dedi. 


GENEL BAŞKAN SAVAŞ AÇTI

Ebelerin üyesi olduğu HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek de sosyal medya hesabından Hastane Başhekimliğine adeta savaş açan bir paylaşım yaptı. Şimşek açıklamasında, “Size emanet edilen devlet makamının gücüyle bu millete 40 yılın üzerinde hizmet etmiş çalışanların onuruyla oynadınız. Yapmayın dedik, erdemlilik dedik dinletemedik. Dün onurumuzla bugünse sağlığımızla oynamaya kalktınız. Buraya kadar! Yurt dışı programım biter bitmez Gaziantep’te olacağım. Mesele onur meselesi ise hepimiz ayağa kalkacağız! Bu milletin sağlık çalışanları kimsenin oyuncağı değildir” dedi.


YAŞLARI NEDENİYLE GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLMİŞ

Öte yandan www.memohaber.com Haber Merkezi’nin yaptığı araştırmada, biri 63 yaşında olan ebelerle ilgili “doğumlara katılmadıkları”, “bölümde yemek yaptıkları” ve “örgü örerek vakit geçirip hasta yakınlarına kötü davrandıkları” iddiasıyla CİMER’e ve çeşitli şikayet mekanizmalarına
şikâyette bulunulması üzerine hastane yönetiminin görev değişikliğine gittiği öğrenildi. Görev yeri değişiminde yaşları nedeniyle ebelerin nöbet tutmakta zorluk çekmesi ve hem kendi sağlıkları hem de arkadaşlarına iş yükü bindirmelerinin etkili olduğu, yaşlarına uygun ve iş yükü az olan bölümlerde görevlendirildikleri öğrenildi. Yaklaşık 150 civarı ebenin görev yaptığı hastanede sadece 40 ebenin dönüşümlü olarak doğumhanede, diğerlerinin ise değişik servislerde görev yaptığı ortaya çıktı. 

1,5 YILDA 4 DOĞUMA KATILMIŞ

Hastane yönetiminin, doğum sayılarındaki azalma nedeniyle doğumhanede görev yapan personel sayısını azaltmaya karar verdiği ve Sorumlu Hekimlerin de onayıyla biri 63, biri 59, biri de 51 yaşında olan 3 ebeyi daha kolay hizmet verebilecekleri bölümlerde görevlendirdiği ortaya çıkarken, 63 yaşındaki ebe Özgül Çelik’in son 1,5 yılda sadece 4 normal doğuma katıldığı iddia edildi. 


SOSYAL MEDYADA SERT TEPKİ

Öte yandan bazı haber siteleri ile sosyal medya paylaşımlarına yapılan yorumlar ise dikkat çekici bulundu. Kullanıcılar, ebelerin yaşları nedeniyle aktif doğumlarda görev yapamadıkları ve gençlere iş yükü bindirdiklerini belirterek çarpıcı yorumlar yaptı. İşte o yorumlar:

Bedia Aykut: Tabi ki ebelerimize saygımız sonsuz. Fakat doğumhane gibi bir bölümde günaşırı 24 saat nöbet tutmak güç ve dayanıklılık ister. Gençler bile zorlanırken emekliliği gelmiş meslektaşlarımızın yer değişikliği yönetimin duyarlılığını gösteriyor.

Reyhan Keskin: Kırk yıl hiçbir ebe bu işi yapmaya bedensel olarak gücü yetmez, ebelik aynı zamanda bedensel güç ister, isabetli karar olmuş, yönetimi kutluyorum.

Gülten Alhan: 60 yaşını geçmiş bir insan nasıl 24 saat çalışır, üstelik gün aşırı mümkün mü yoksa çalışıyor mu görünür.

Didem Vildan: 40 yıl olmuş sizce de artık emekli olup yerine taze kan gelmesi gerekmiyor mu?

Ayşe Dikmen: 24 saat nöbet tutmaz, mesaili çalışılan yere vermişler. İsabetli karar olmuş. Doğumhanede örgü örüp iş yapmayanları da gördük.

Dilek Karaman Eliş: Burada sanki kendilerine ceza verilmiş gibi yansıtılıyor ama nöbetli çalışılan birimden mesaili çalışmaya verilmişler. Aktif çalışma içindelerse buna sevinmek yerine bu kadar sorun edilmesi farklı şeyler düşündürüyor. Niye bu yerinde kalma ısrarı.

Elif Çolak: Yılda bir kere doğum yaptırarak ebe olunmaz. Yemek yaparak, örgü örerek nöbet tutulmaz.

Meryem Şahin: Servislerde belirli yaşın üstündeki hemşire, ebe diğer nöbet arkadaşına yük. Evet deneyiminden faydalanılır, mesela mesai çalışabilir büyük ihtimalle servisten talep gelmiştir o yüzden çekmişlerdir onu.

Sosyal medyada tartışmalar devam ederken gözler hastane yönetimi ile il sağlık müdürlüğünün yapacağı soruşturmalara çevrildi.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 4
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Miniklerden bayram jestiÖnceki Haber

Miniklerden bayram jesti

Gaziantep İyilik Hareketi Derneği’nden anlamlı etkinlik Sonraki Haber

Gaziantep İyilik Hareketi Derneği’nden a...

Yorum Yazın

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Almacıoğlu, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde
Sel Tehlikesi Nizip’te Panik Yarattı: Ekipler Zamanla Yarıştı
CHP Şehitkamil’de ‘Emrah Sezer’ dönemi!  
Gaziantep'te 34 kilo uyuşturucu ele geçirildi: 1 tutuklama
Gaziantep'te 27 Nisan da Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Gaziantep’te Yıldırım Dehşeti: Klima Alev Aldı
Nizip’te Hava Şaşırttı: Güneşli Başlayan Gün Dolu Yağışıyla Son Buldu
MHP Gaziantep’te Kılıç’tan görkemli başlangıç
Gaziantep'i dolu vurdu: Sokaklar beyaza büründü 
Ünal Akdoğan’a Yavuzeli’nden Güçlü Destek
Vahşet: Anne 2 aylık bebeğini öldürdü
Başkan Fatma Şahin ve AK Parti Şehitkamil İlçe Başkanı İsmail Güler ile Sahada Vatandaşla Buluştu
Gaziantep’te Toplu Taşımaya Zam: Yeni Tarife 1 Mayıs’ta
Gaziantep'te trafik kazası: Aynı kazada 3. Ölüm
Gaziantep’te bıçaklı olay: Sosyal medya fenomeni 'Cin Ali'yi öldüren kızı tutuklandı
CHP'lilerin sırt döndüğü çocuklar er meydanına çıktı
Başkan Şahin, çalışmaları yerinde inceledi
Genç diş hekimleri Gaziantep’te buluştu 
Gaziantep'te yine kaza: Tünel çıkışı kana bulandı 
Eyüpspor: 3 Gaziantep FK: 0! Rădoi ile İlk Maç Hüsran: Gaziantep FK Dağıldı