GAÜN’de Tüberküloz Toplantısı Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GAÜN’de Tüberküloz Toplantısı Düzenlendi
Abone ol
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)  Hastanesi’nde, GAÜN Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) iş birliğiyle “Tüberkülozun Laboratuvar Tanısında Standardizasyon” konulu bölge toplantısı düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi Hastanesi ve Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi(GİBTÜ) ev sahipliğinde, alanında uzman akademisyenlerin katılım sağladığı toplantı hastane oditoryumunda gerçekleştirildi. 

Toplantıda tüberküloz tanısına yönelik güncel yaklaşımlar ve laboratuvar süreçleri ele alındı.

Toplantının açılış konuşmasını Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Zer gerçekleştirdi. Tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Zer, Eski Mısır mumyalarının kemiklerinde tüberküloz lezyonlarının saptandığını, Milattan Önce 5. yüzyılda Hipokrat’ın hastalığı “tükenme hastalığı” olarak tanımladığını belirtti. Tanı ve tedavi alanındaki gelişmelere rağmen hastalığın halen dünyada yılda 1–1.5 milyon insanın ölümüne yol açtığını ifade eden Zer, tüberkülozla mücadelede en önemli aşamanın doğru ve erken tanı olduğunu vurguladı.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Candan Çiçek ise konuşmasında toplantının düzenlenmesine katkı sunan kurumlara teşekkür ederek 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’nün önemine değindi. Prof. Dr. Çiçek, Robert Koch’un 24 Mart 1882’de tüberkülozun bir basille meydana geldiğini açıklamasının bu günün anlam ve önemini oluşturduğunu belirterek, tüberkülozun tarih boyunca sanat, edebiyat ve sinemaya konu olmuş önemli bir hastalık olduğunu ifade etti.

Toplantı kapsamında gerçekleştirilen bilimsel oturumlarda, tüberkülozun laboratuvar tanısına ilişkin güncel gelişmeler ele alındı. “Dünyada ve Türkiye’de Tüberküloz” başlıklı sunumlar Dr. Deniz Gazel ve Dr. Edibe Nurzen Namlı Bozkurt tarafından yapılırken, eğitim modüllerinde örnek yönetimi Dr. Ahmet Arslantürk, mikroskopi Dr.Nuran Esen ve kültür süreçleri Dr.Gönül Aslan tarafından katılımcılara aktarıldı.

Programın öğleden sonraki bölümünde sürveyans ve kalite başlıkları Dr. Nilay Uçarman ve Dr. Aydan Özkütük tarafından ele alındı. Bölge Tüberküloz Laboratuvarı verilerinin paylaşıldığı oturum Dr. Begüm Kayar ve Dr. Gülfer Yakıcı moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Moleküler tanı alanındaki güncel yaklaşımlar ise Dr. Barış Otlu tarafından sunuldu.

Toplantının kapanış oturumunda Dr. Gönül Aslan, Dr. Nuri Özkütük ve Dr. Ahmet Arslantürk değerlendirmelerde bulunarak önerilerini paylaştı.

Alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerinin alınmasının ardından sona erdi. 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Boşanma Davası Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler (Detaylı Rehber)Önceki Haber

Boşanma Davası Açmadan Önce Bilmeniz Ger...

Samandöken Mahallesi’nde Yıllardır Kuruyan Pınar Yeniden Hayat BulduSonraki Haber

Samandöken Mahallesi’nde Yıllardır Kuruy...

Yorum Yazın

Gaziantep'te Jandarmadan Kaçışa Geçit Yok: 2 Hükümlü Yakalandı
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi 20’nci kuruluş yılını coşkuyla kutladı
TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden patent ve araştırma performansında çifte başarı
Erdem Koleji’nden uluslararası gurur: Melek Ecem Güven’den önemli başarı
Gaziantep'te acı son: Yalnız yaşadığı evde ölü bulundu 
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'de 13. kez başkanlığa seçildi
Gaziantep'te yine kaza: Asfalt kana bulandı 
Güvenli Gıda Olmadan, Sağlıklı Beslenmek Mümkün Değil
Küçük kızını darbedip motosikletle sürükleyen baba tutuklandı
Uyuşturucu ve kaçakçılık olaylarında 7 şahıs tutuklandı
Gaziantep'te Feci Kaza! Ailenin En Küçüğü Hayata Tutunamadı
Gaziantep Bu Görüntüleri Konuşuyor: Baba Gözaltına Alındı
Gaziantep'te paraşüt kazası: Facia ucuz atlatıldı 
Şahinbey Ampute şampiyonluğunu ilan etti
Gaziantep’te Yaz Etkinlikleri Programı için başvurular başladı…
Ölümden döndü: Otobanda feci kaza 
Gaziantep Sağlık Camiası Yasta: Genç Hemşire Medet Balkan’dan Acı Haber Geldi
Gaziantep'te tepki çeken görüntü: Küçük kızını darbedip motosikletle sürükledi
Başkan Murat Danacı MUHTARLIKLARI KAPATIN!