Devasa Galaksi Kümelerinin Çarpışması Kozmolojik Teorileri Zorluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Devasa Galaksi Kümelerinin Çarpışması Kozmolojik Teorileri Zorluyor
Abone ol
Evrenin erken dönemlerinde iki büyük galaksi kümesi arasında meydana gelen bir çarpışma, mevcut kozmolojik teorilere meydan okuyor.

Evrenin erken dönemlerinde iki büyük galaksi kümesi arasında meydana gelen bir çarpışma, mevcut kozmolojik teorilere meydan okuyor. Çarpışma El Gordo galaksi kümesinin oluşumuyla sonuçlandı. Bu olayın, Lambda-soğuk karanlık madde (LCDM) standart modeline göre çok erken olduğu düşünülen, evren şu anki yaşının yarısındayken meydana geldiğine inanılıyor. LCDM modeli evrendeki yapının kökenini ve evrimini açıklar ve üç bileşene dayanır: karanlık enerji, karanlık madde ve sıradan madde ile ilişkili kozmolojik sabit Lambda. Bu model, evrende ilk olarak galaksilerin oluştuğunu ve daha sonra birleşerek daha büyük galaksiler ve galaksi kümeleri oluşturduğunu teorize ediyor.

El Gordo kümesinin cosmic tarihin bu kadar erken bir döneminde oluşması bu teoriyle çelişiyor. Bonn Üniversitesi'nden Elena Asencio liderliğindeki bir araştırma ekibi, etkileşimin simülasyonlarını analiz ederek ve arka plan galaksilerinden gelen yerçekimsel mercekli ışığı kullanarak ortaya çıkan El Gordo kümesinin kütlesini tahmin etti. Daha sonra, çok geniş bir hacmi kapsayan daha az ayrıntılı kozmolojik LCDM simülasyonlarını araştırarak, El Gordo'nun çarpışmadan kısa bir süre önce nasıl olduğuna genel olarak benzeyen simüle edilmiş küme çiftlerini aradılar.

Ekibin bulguları, LCDM modeliyle olan gerilimin herhangi bir makul çarpışma hızı için çok şiddetli olduğunu ortaya koydu. Hızlı çarpışmadan sonra El Gordo'ya benzeyen bir simülasyon elde etmek mümkün olsa da, LCDM modelinde böyle bir olayın çok nadir olduğu sonucuna vardılar. Kozmik tarihin bu kadar erken dönemlerinde bu kadar büyük iki kümenin çarpışma mesafesinde bulunması çok sıra dışı olurdu. Bu keşif, LCDM modelinin geçerliliği hakkında önemli sorular ortaya çıkarmıştır.

Ekibin yeni çalışması ve daha hassas kütle ölçümü, bu esrarengiz nesneyi daha iyi anlamak için El Gordo'yu simüle etmeye yönelik daha fazla çabaya yol açabilir. Gerilim, kümelerin oluşmasının El Gordo'dan daha uzun sürmesi gerektiği için ortaya çıkıyor. LCDM modeline göre çok hızlı oluşmuş gibi görünen başka kümeler de var. Ayrıca, JWST sonuçlarına dayanan birkaç çalışma, tek tek galaksilerin kendilerinin mevcut teorinin öngördüğünden daha hızlı oluştuğunu ortaya koymaktadır.

Araştırma ekibi, El Gordo'nun kütlesi ve diğer özelliklerinin daha doğru ölçümleriyle, diğerlerinin oluşum simülasyonlarını yeniden gözden geçireceğini tahmin ediyor. Bu büyük erken çarpışmanın LCDM modeline meydan okuyup okumadığı sorusu devam eden bir araştırma konusu olmaya devam ediyor. Bu keşif, mevcut kozmolojik teorilerde sürekli araştırma ve potansiyel revizyonlara duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

Kaynak: https://newslinker.co/collision-of-gigantic-galaxy-clusters-challenges-cosmological-theories/

 

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AK Parti’nin Nizip İlçe Başkanı Cankesen olduÖnceki Haber

AK Parti’nin Nizip İlçe Başkanı Cankesen...

Panoramik röntgen cihazı nedir?Sonraki Haber

Panoramik röntgen cihazı nedir?

Yorum Yazın

Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı
Gaziantep’te iki araç kafa kafaya çarpıştı! 10 yaralı
Korkutan deprem! Gaziantep'te hissedildi...
3 Puanı 3 Golle Aldık! Gaziantep FK - Konyaspor: 3 - 1
Gaziantep’te 8 adet ruhsatsız silah ele geçirildi
ASİD Genel Başkanı Dr. Yıldırım'dan Cumhuriyet Bayramı mesajı
Dr. Kileci: Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatmak en önemli görevimizdir