Depremzedeler karara tepkili 

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Depremzedeler karara tepkili 
Abone ol
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 51 kişinin ölümüne neden olan Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı davasında mühendis Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 20 yıl hapis cezası verilirken, Faik ve kardeşi Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay hakkında delil yetersizliği nedeniyle beraat kararı verdi. 

Karar sonrası depremde yakınlarını kaybedenler sinir kirizi geçirip sanığa saldırmaya çalışırken, adliye bahçesinde de gerginlik yaşandı. Vatandaşlar kararı protesto ederek sloganlar attı, polis ekipleri sakinleştirdi. 
Nizip ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’ndeki Furkan Apartmanı da 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yıkıldı. Enkaz altında kalan 51 kişi yaşamını yitirirken, binanın yıkılmasında ihmali bulunduğu belirlenen fenni mesul Yılmaz Şahin Yurtyapan ile sahip oldukları daire ve iş yerlerinde kolon kestikleri iddia edilen Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay tutuklandı. Soruşturma kapsamında savcılık 4 tutuklu sanık ile apartmanın müteahhitleri Hasan Hüseyin Sever ve Abdullah Devrim Sever hakkında 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın geçen yıl ekim ayındaki ilk duruşmasında, mahkeme heyeti duruşmaya katılmayan müteahhitler Abdullah Devrim Sever ve kardeşi Hasan Hüseyin Sever hakkında yakalama kararı verdi. 2 müteahhit ile ilgili, davanın geçen mart ayında görülen 4’üncü duruşmasında yakalanamadıkları ve yurt dışına çıkmış olabilecekleri gerekçesiyle haklarında kırmızı bülten çıkarılması ve yeni bilirkişi raporu istenmesi kararlaştırıldı.
27 Nisan'da görülen 5'inci duruşmada Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen yeni bilirkişi raporunun okunmasının ardından tutuklu sanıklar, kolon kestikleri yönündeki iddiaların doğru olmadığını yineleyerek tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, 4 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi.
Duruşma savcısı ise geçen duruşmada mütalaasını açıkladı. Mütalaada tutuksuz sanıklar Faik ve Eyüp Öğüt ile Yılmaz Şahin Yurtyapan halkında ‘Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan üst sınırdan ceza, Necdet Alpay hakkında ise beraat talep edildi. Mahkeme heyeti 4 sanığın tutuksuz yargılanmalarının devamına, firari 2 sanığın dosyasının ayrılmasına karar vererek, duruşmayı 19 Temmuz’a erteledi.
Davanın bugün görülen 7’nci duruşmasına tutuksuz sanıklardan Eyüp Öğüt ile yaşamını yitirenlerin yakınları ve taraf avukatları hazır katılırken, Faik Öğüt ise katılmadı.Ayrıca duruşmaya CHP Gaziantep milletvekilleri Hasan Öztürkmen ve Melih Meriç ile EMEK Partisi milletvekili Sevda Karaca da katıldı. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları duruşmada sabunlarını yaptığı sırada gözyaşlarına boğuldular. Ailesinden birçok kişiyi kaybettiklerini belirten depremzedeler, Nizip’te 40 bine yakın bina bulunduğunu ve sadece Furkan Apartmanı’nın yıkıldığını söyledi. Apartmanda kolon kesildiğini ve tadilat yapıldığını ifade eden depremzedeler, sorumluların en ağır cezayı almasını istedi.
Eyüp Öğüt, ise duruşmada yaptığı savunmada daha önceki savunmalarını tekrar ederek, kolon kesme eyleminin söz konusu olmadığını ifade etti.
Binanın alt katındaki iş yerinin asma katına 1+1 daire yaparak kiraya verdiği yönündeki iddialarında gerçek olmadığını kaydeden Öğüt,”Ben daha önceki beyanlarımı tekrar ediyorum. Kesinlikle kolon kesmedik tadilat yapmadık ayrıca asma kata 1+1 daire yapmak gibi bir durum söz konusu olmadı. Böyle bir dairem yok. Savının mğtalasını kabul etmiyorum. Beraat etmektense aklanmak istiyorum. Ben yemin ederim bir şey yapmadım”dedi.
1 SANIĞA CEZA 3’ÜNE TAHLİYE
Sabah 09.00’da başlayan duruşma 16.00’da sona erdi. Mahkeme heyeti kararını açıkladığı sırada depremde hayatını kaybedenlerin yakınları sinir krizi geçirdi.
Mahkeme heyeti, mühendis sanık Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 20 yıl hapis cezası verdi ve indirim uygulayarak 16 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetti. Sanıklar Faik ve kardeşi Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay hakkında delil yetersizliği nedeniyle beraat kararı vererek, sanıklar Hasan Hüseyin Sever ile Abdullah Devrim Sever'in dosyasının ayrılmasına hükmetti.
Mahkeme ayrıca kesilen kolonla ilgili sorumluların bulunmasına yönelik Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yaşam Ayavefe, Kripto Para ile Sosyal Girişimcilik Projelerini DestekliyorÖnceki Haber

Yaşam Ayavefe, Kripto Para ile Sosyal Gi...

Gaziantep'te 15 yaşındaki çocuk elini kıyma makinesine kaptırdıSonraki Haber

Gaziantep'te 15 yaşındaki çocuk elini kı...

Yorum Yazın

4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı
Gaziantep’te iki araç kafa kafaya çarpıştı! 10 yaralı
Korkutan deprem! Gaziantep'te hissedildi...
3 Puanı 3 Golle Aldık! Gaziantep FK - Konyaspor: 3 - 1
Gaziantep’te 8 adet ruhsatsız silah ele geçirildi