Çölyak şenliği ile çölyaklı çocuklar Hkü’de buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çölyak şenliği ile çölyaklı çocuklar Hkü’de buluştu
Abone ol
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Elemanları ve HKÜ Nane Limon Beslenme Kulübü Öğrencileri tarafından “1. Geleneksel Çölyak Şenliği” gerçekleştirildi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Elemanları ve HKÜ Nane Limon Beslenme Kulübü Öğrencileri tarafından “1. Geleneksel Çölyak Şenliği” gerçekleştirildi.

Çölyak hastalığına karşı farkındalık yaratmak amacıyla bu yıl ilkini düzenleyen HKÜ, çölyaklı çocuklar (Başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan Gluten isimli proteine enteropatisi olan çocuklar) için farklı bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

ÇÖLYAKLI ÇOCUKLAR İÇİN “GLUTENSİZ TARİFLER”

Ankara Metvak Uzm. Diyetisyeni Elif Figen Kutluay ile birlikte HKÜ öğretim elemanları  Arş. Gör. Hülya YILMAZ,  Arş. Gör. Anıl ERBAĞCI, Arş. Gör. Gülcan BEKTAŞLI, Öğr. Gör. Mehmet UZ ve HKÜ Nane Limon Kulübü öğrencileri şenliğe katılan çölyaklı çocuklar için bir workshop yaparak glutensiz tarifler geliştirdi.

Metvak Diyetisyeni Elif Figen Kutluay’ın açılış konuşmasından sonra Gaziantep Çölyak Derneği Başkanı Ökkeş Kala tarafından çocukların büyüme ve gelişmelerini izlemek amacıyla antropometrik ölçümleri yapılarak aileler bilgilendirildi. HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü beslenme ilkeleri laboratuvarında gerçekleştirilen glutensiz workshop da, hazırlanan çeşitli tarifler öğle yemeğinde çölyaklı çocuklara ikram edildi. Günün sonunda çocuklara, sponsorların desteğiyle hazırlanan  glutensiz ürünlerden oluşan hediye paketleri verildi ve aileler için hazırlanan “Glutensiz Tarifler” kitapçığı dağıtıldı. Hepimizin günlük hayatta tükettiği besinleri ilk defa glutensiz formda tüketen çocukların sevinçleri görülmeye değerdi.

GLUTENSİZ BESLENME YAŞAM TARZI HALİNE GELMELİ

Çölyak hastalığı hakkında bilgi veren HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Hülya Yılmaz: “Çölyak hastalığı; buğday, arpa, çavdar, yulaf, içeren gıdaların tüketilmesi sonucu ince bağırsaklarda inflamasyona neden olan otoimmun bir hastalıktır. Hastalık, genetik yatkınlığı olan bireylerde gözlenmektedir. Ancak bir yaşından önce inek sütü tüketilmesi, tamamlayıcı beslenmeye altıncı aydan önce  başlanması, bebeği gluten( buğday arpa çavdar  yulaf ) ile erken tanıştırma hastalığın oluşumunu tetikleyebilir. Bu yüzden ilk altı ay sadece anne sütü çok önemlidir.  Çölyak hastalarının çavdar yulaf içeren gıdaları diyetten çıkarmasıyla karın ağrısı, şişkinlik, ishal gibi şikayetleri ortadan kalkacaktır. Hastalığın tedavisi yaşam boyu sürecek diyet tedavisi olmalıdır. Hastalar, çölyak tanısı aldıktan sonra glutensiz beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmelidir, ancak bu sayede bağırsaklarda iyileşme sağlanacaktır” dedi.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ak Parti'nin meclis başkan adayı belli olduÖnceki Haber

Ak Parti'nin meclis başkan adayı belli o...

Kış lastiği takmamanın cezası artıyorSonraki Haber

Kış lastiği takmamanın cezası artıyor

Yorum Yazın

Meriç: AKP'nin Yıkım Politikalarına Dur Diyeceğiz!
Büyükşehir, Güneyşehir ve Kuzeyşehir’de etaplar arası ring seferi oluşturdu
Gaziantep'te define bulmak için izinsiz kazı yapan 5 şahıs suçüstü yakalandı
Hurma fiyatının sabit kalması vatandaşın yüzünü güldürdü
Şehitkamil güvenli ve konforlu yollara kavuştu
Irak’tan gelen genç, Medical Point’te sağlığına kavuştu
Nizip Ticaret Odası Başkanları, 15. GAPTARIM Fuarı’na Katıldı
Suruç'lular Nebi Kaplan Dedi
Gaziantep’te kadın cinayeti! Katil her yerde aranıyor
Gaziantep trafiğinde tehlikeli hareketler 
Gaziantep'te çifte yangın Felaket önlendi!
Çabaladık Ama Olmadı! Puansız Dönüyoruz!
AK Parti MYK Üyeleri Belli Oldu
Trabzonspor-Gaziantep FK maçı oynanacak mı?
Gaziantep'te trafik kazası! Yaralılar Var!
Gaziantep Teşkilatından Ankara Çıkartması!
Gaziantep'te devrilen soba yangına sebep oldu
Sarıgüllük tatlıcısı damak çatlatıyor
İhracatçılar Dubai’den Başarılı Döndü
2025 İhracat Hedefimiz İçin Daha Çok Çalışacağız