CHP’li Meriç: “Nüfus artış teşviği enflasyona takıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Meriç: “Nüfus artış teşviği enflasyona takıldı
Abone ol
TÜİK’in 2023 doğum istatistiklerine göre Türkiye'de doğurganlık hızının 1,51 çocuk oranıyla tarihi dip seviyesine düştüğünü söyleyen Melih Meriç, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu düşüşü ‘Türkiye açısından varoluşsal bir tehdit, bir felaket’ olarak nitelendirmiştir.

Türkiye’deki doğum oranlarının giderek dip seviyeye inmesinin en önemli nedeni hiç şüphesiz ki Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar, belirsizlikler ve derinleşen geçim sıkıntısıdır.  Cumhurbaşkanı tarafından her ne kadar söylemsel olarak üç çocuk yapma önerileri her platformda dile getirilse de 22 yıllık AKP Hükümetleri, Türkiye’de doğurganlık oranının artırılmasına yönelik ciddi bir çalışma yapmamış, teşvik edici ve sürdürülebilir politikalar ortaya koymamıştır.” ifadelerini kullandı. 

“Bunun en belirgin ispatlarından birisi ise Hükümetin 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için "ilk altın devletten" ifadeleriyle duyurduğu doğum yardımının birinci çocukta 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için 600 TL seviyesinde kalmasıdır.” diyen CHP’li Meriç, “Yarım altının 300 TL olduğu 2015 yılında başlatılan ‘İlk altın devletten’ yardımının, yarım altının %2579 artarak 8 bin lirayı aştığı 9 yıl boyunca sabit tutulması açıklamaya muhtaç bir durumdur. Hükümet eğer felaket olarak nitelediği nüfus azalması meselesini önemsiyorsa teşvikleri artırmalı, daha yeni ve işlevsel plan ve projeler üretmelidir.” diye konuştu. 

Melih Meriç konuya ilişkin olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti: 

  1. Canlı doğum yardımlarının 9 yıldır zamlanmadan sabit tutulmasının gerekçesi nedir? 
  2. 2015-2023 yılları arasında Bakanlığınız tarafından kaç aileye ne kadarlık canlı doğum yardımı yapılmıştır?
  3. “İlk altın devletten” sloganıyla başlattığınız doğum yardımlarının yarım altın fiyatının 26’da 1’i oranında kalması nedeniyle yeniden bir güncelleme yapmayı planlıyor musunuz?
  4. Türkiye’de doğurganlığı artırmak, çocuk yapmayı teşvik etmek için planladığınız daha etkili çalışma var mıdır? Var ise detayları nelerdir?

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP'li Öztürkmen: İktidar, Gaziantep'in sesini duymuyorÖnceki Haber

CHP'li Öztürkmen: İktidar, Gaziantep'in...

TMMOB İKK'dan "İtidalli olalım" çağrısıSonraki Haber

TMMOB İKK'dan "İtidalli olalım" çağrısı

Yorum Yazın

Gaziantep'te 19 Mart'ta elektrik kesintisi olacak yerler
Çanakkale Şehitleri Anıldı
GAÜN Hastanesi’nde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı Düzenlendi
Gaziantep’ te Çanakkale Zaferi’nin 110. Yılında Duygusal Anma Töreni
İl Başkanı Fedaioğlu’ndan Gazze’deki Katliama Sert Tepki
İl Başkanı Fedaioğlu, Gaziantep’i Karış Karış Geziyor
Nizip’te 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 110. Yılı Anıldı
NTB Başkanlarından 18 Mart Çanakkale Zaferi Mesajı
Başkan Yılmaz’dan Memohaber’e özel açıklamalar
Yılmaz: Şehitkamil daha temiz olacak
MÜSİAD Gaziantep Şubesinden geleneksel iftar programı
Mehmet Sait Kirazoğlu’na Önemli Görev
Gaziantep protokolünden 18 Mart mesajı
Meriç: Şaibeli Sınavlarla Kadrolaşan FETÖ’nün Diplomaları İptal Edilmeli!
CHP Gaziantep’ten Üyelere Önseçim Çağrısı
GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
Gaziantep'te 2 milyon TL değerinde kaçak telefon ve saat ele geçirildi: 2 gözaltı
HKÜ, eğitim kurumları ile geleneksel iftar programında buluştu
Gaziantep'te 14 modifiye araca 117 bin TL ceza
İYİ Parti Şehitkamil İlçe Başkanı Aykut Yalçın'dan 18 Mart meajı