Tüm dünya 20 ayı aşkın süredir mücadele ettikleri Covid-19 salgınından henüz kurtulamamışken, covid-19 sonrası yeni rahatsızlıklarla hastanelere koşan insanların sayısı her geçen gün artıyor.
Kas ve eklem ağrılarının yanı sıra, dizlerde güçsüzlük, akciğere bağlı olarak solunum sıkıntısı, nörolojik rahatsızlıklar, kalp rahatsızlığı, psikolojik bozukluk ve kaygı durumu gibi birçok yan etkilere neden olan Covid-19 uzantıları, tedavi edilmezse kişilerde kronik hastalıklara dönüşebiliyor.
Uzmanlar covid-19 sonrası ortaya çıkan bazı belirtilerin tedavi edilmemesi durumunda çok ciddi kronik hastalıklara dönüşebileceğine dikkat çekerek, bu gibi sonuçların önüne geçebilmek için Tıp Fakülteleri bünyesinde Post Covid (covid sonrası) polikliniklerinin kurulduğunu ifade etti.
“Virüs en çok dolaşım ve solunum sistemi üzerinde etkiler bırakır’’
MEMOHABER’e konuşan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. İrfan Koca, covid-19 enfeksiyonundan en çok etkilenen vücut sistemlerinden birinin dolaşım sistemi olduğunu belirterek, “Covid-19 virüsü daha çok insanların dolaşım ve solunum sistemi üzerinde olumsuz etkileri ortaya çıkararak kişiler üzerinde hayati tehlikelere neden olmakta.
Bunun yanı sıra bu enfeksiyon kişilerin işlevselliğinde bozucu bir takım yan etkileri ortaya çıkarmaktadır. Bunlar, halsizlik, sırt, bel, bacak, eklem ve boyun ağrıları gibi rahatsızlıklardır. Bu durumun en önemli nedeni, covid-19’a bağlı olarak insanların sokağa çıkma yasakları sırasında yeteri kadar hareket edememesi, egzersiz ve spor yapamamasıdır.
Bunların yanı sıra kullanılan ilaçlar, covid-19 ile ilgili yaşanan stres, kaygı durumu da ağrılara neden olarak yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Böyle durumlarda kişinin rahatsızlığının altında yatan kronik bir rahatsızlığı yoksa yapılacak olan egzersizler çok faydalı olacaktır. Aynı zamanda kişilerde vitamin ve mineral eksikliği varsa bunların takviye edilmesi gerekiyor.
Bütün bunlara rağmen rahatsızlıklar devam ediyorsa bunlarla birlikte bütünleyici tedaviler olarak, akupunktur, nöral terapi ve ozon tedavisi uygulayarak bu şikayetlerin azaltılması sağlanabilir’’ diye konuştu.
GÜNEYDOĞU’NUN MODERN MERKEZİ
Doğuyu batıya bağlayan ipek yolu üzerinde sanayi ve Gastronomi kenti olarak bilinen, Ortadoğu’nun sağlık merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Gaziantep’te tıbbi teknolojilerinin en yeni imkanlarıyla hizmet vermeye çalışan Fizyoclinic Ağrısız ve Sağlıklı Yaşam merkezi korona hastalarının umut kapısı oldu.
Doç. Dr. İrfan Koca “Fizyoclinic Ağrısız ve Sağlıklı Yaşama Açılan Kapınız” sloganıyla hastalarına hizmet verdiği modern kliniği Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde doğuştan ya da sonradan edinilmiş, kas, sinir ve iskelet sistemi problemlerinin yanı sıra, nörolojik hastalıklar, ortopedik problemler, fıtık, felç, travma, ağrı, kireçlenme, ameliyatlardan sonra gelişen fonksiyon bozuklukları ve diğer hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan hareket kısıtlılıklarının tanı, tedavi ve önleyici tedavisi ile şikayetleri olan hastalarına verdiği hizmetleriyle aranan klinik haline geldi.
Fizyoclinic Ağrısız ve sağlıklı yaşam merkezinden her kişide farklı olarak gelişebilen fonksiyon ve hareket kayıplarının tedavisi için, fizik tedavi uzmanı hekimler tarafından hastalara pek çok farklı tedavi şekli uygulanmaktadır.
Doç Dr. İrfan Koca fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde yapılan diğer uygulamaları da şöyle açıkladı; “Tedavide amaç, farklı hastalıklar ve yaralanmalar sonucu meydana gelen bozukluğun ve hastanın yaşam kalitesinin düşmesine sebep olan durumun ortadan kaldırılması, bağımsız hareket potansiyelinin artırılması, var olan ağrı ve yakınmaların giderilmesidir.
Ayrıca spor aktiviteleri sırasında meydana gelen, incinme ve yaralanmalardan sonra hastalarda oluşan hareket kısıtlılığının giderilmesi için de modern rehabilitasyon teknikleri, uzman fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi tarafınca uygulanır” dedi.
Yorum Yazın