Toğrul, Bakan Ersoy'a Arkeolog Merve'nin ölümünü sordu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toğrul, Bakan Ersoy'a Arkeolog Merve'nin ölümünü sordu
Abone ol
HDP Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, Gaziantep Müzesinde görevli Arkeolog Merve Kaçmış’ın Diyarbakır'da intihar etmesinin ardından gündeme gelen mobbing olayını ve 10 maddelik soru önergesini meclis gündemine taşıdı.

HDP Gaziantep Milletvekili. TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, Gaziantep Müzesinde görevli Arkeolog Merve Kaçmış’ın Diyarbakır'da intihar etmesinin ardından gündeme gelen mobbing olayını ve 10 maddelik soru önergesini Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Toğrul Arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharının ardından  müze yöneticilerinin uyguladığı mobbing nedeniyle intihar ettiği iddialarını ve Müze'de kaybolan tarihi eserleri meclis gündemine taşıdık. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları sordu:

İŞTE O ÖNERGE;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.

Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL

TBMM İdare Amiri

Gaziantep Milletvekili

Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi’nde Arkeolog olan Merve Kaçmış'ın, 13 Ocak 2020 tarihinde intihar ettiği iddiası basına yansımıştır. Basında yer alan haberlere göre; 6 ay önce müzede çalışan bir arkeoloğun başka bir kuruma görevlendirilmesi sonucunda arkeoloğun üzerine zimmetli 9 bin tarihi eserin devredilmesi için bir komisyon kurulmuştur. Merve Kaçmış, bu eserleri devralıp zimmetine geçirerek arkeolog olarak müzede görevlendirilmiştir.

Tarihi eserlerin devredilme çalışması sırasında; 150-200 tarihi eserin kayıp olduğu, 100 eserin de kayıt numarasının bulunmadığı komisyon tarafından tespit edilmiştir. Arkeolog Merve Kaçmış'ın bu tarihi eserleri üzerine zimmetlemek istemediği için müze yönetimi tarafından mobbinge uğradığı iddia edilmektedir.

Bu çerçevede;

  1. Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesinde kaç tarihi eser vardır? Kaybolan tarihi eser ve envanter kayıtlarında bir uyumsuzluk var mıdır? Envanter sayımı hangi periyotlarda yapılmaktadır? 2002-2020 yılları arasında kaç adet “tarihi eser müzeye getirilmiştir?
  2. Müzedeki eserlerin gerçek olup olmadığına dair bir envanter çalışması yapılmış mıdır? Müze açılışı envanteri ile şimdiki envanter arasında bir farklılık var mıdır? Sadece eser kayıplarıyla ilgili değil, mevcut eserlerin orijinallerinin sahteleriyle değiştirilip değiştirilmediği konusunda bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
  3. Müzede kayıtlı olmayan tarihi eser sayısı kaçtır? Kayıtlı olmayan eserler neden kayıt altına alınmamıştır? Bu eserler nereden müzeye getirilmiştir? 
  4. Müzede eksik olduğu iddia edilen 150-200 tarihi eserin şu an nerede olduğuna dair bir bilgi mevcut mudur?  Bu kayıp tarihi eserlerin akıbetine ilişkin bir araştırma ve inceleme başlattınız mı? 150- 200 kayıp tarihi eser kimin üzerine zimmetlenmiştir?  Kaybolan ve kaydı olmayan envanterin adı ve cinsi nedir?
  5. Tarihi eserlerin komisyon tarafından sayılmadan önce de kayıp olduğu bilgisi müze yöneticileri tarafından da biliniyor muydu?
  6. Müzedeki tarihi eserlerin 2017 yılından itibaren kaybolmaya başladığı iddia ediliyor, bu iddialar doğru mudur? Bu iddialar kapsamında müze yönetimi hakkında açılan bir dava ya da soruşturma var mıdır? 
  7. Bakanlığınız tarafından Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde yaşanan usulsüzlükler hakkında bir inceleme ve araştırma başlatıldı mı?
  8. Arkeolog Merve Kaçmış’ın, müze yöneticilerinin uyguladığı mobbing nedeniyle intihar ettiği iddiaları doğru mudur?  Merve Kaçmış yaşamış olduğu mobbingden kaynaklı bakanlığınıza başvuruda bulunmuş, bakanlığınız bu şikayeti neden dikkatte almamıştır?  
  9. Merve Kaçmış’a mobbing uyguladığı için Kaçmış’ın ölümüne neden olduğu iddia edilen Zeugma müzesi müdürüyle ilgili daha önce açılmış bir soruşturma yada kovuşturma mevcut mudur? Mevcut ise bu soruşturmalar ne ile ilgilidir? Zeugma müzesi müdürü E.Ö nün ağır ceza mahkemesinde yargılandığı doğru mudur? Doğru ise hakkındaki soruşturmanın kapsamı nedir? 
  10. Tarihi eserlerin korunması için yeni bir mevzuat çalışması yürütecek misiniz?

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mavi Melekler sahadan üç puanla ayrıldıÖnceki Haber

Mavi Melekler sahadan üç puanla ayrıldı

Gaziantep'te karbonmonoksit zehirlenmesi: 1 ölüSonraki Haber

Gaziantep'te karbonmonoksit zehirlenmesi...

Yorum Yazın

Gaziantep protokolünden 29 Ekim mesajı
Yılmaz’dan Nostaljik Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Gaziantep - Kilis yolunda kaza: 5 yaralı
Yeniden Refah Partisinde İslahiye ve Nizip’te işlem tamam
4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı