Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucunun açıklanmasıyla birlikte tercih maratonu başladı. Gençler, 5 Ağustos’a kadar üniversite ve bölüm tercihinde bulunacak. Kurumlar ise sundukları burs imkanlarıyla en başarılı öğrencilerin peşinde. TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2019 yılında başlattıkları “Tercihim Tekstil Mühendisliği Burs Programı” nın devam ettiğini ve ilk 20 bine giren öğrencilere asgari ücret tutarında burs vereceklerini açıkladı. Tekstil Mühendisliği bursu dışında Deri Mühendisliği bursu ile de sektörün geleceği olan gençlere verilen destekten dolayı memnuniyetini dile getirdi.
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden; tekstil, hazır giyim ve deri iş kollarının nitelikli iş gücü talebini karşılamak amacıyla başlatılan “Tercihim Tekstil Mühendisliği Burs Programı”, 2022 yılında da devam edecek. Başarılı gençleri “tekstil mühendisliği” okumaya davet eden program, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ilk 20 bine giren öğrencilere asgari ücret tutarında, 20-50 bin arasına giren öğrencilere asgari ücretin yüzde 70’i tutarında ve 50-80 bin arasına giren öğrencilere asgari ücretin yüzde 50’si oranında burs verilmesini düzenliyor.
TİM Başkan Vekili ve Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, konuya ilişkin açıklamasında; “Katma değerli üretimi, istihdama katkısı, ülkeye kazandırdığı net döviz rezervi ile tekstil, hazır giyim ve deri sektörü Türkiye ekonomisi için stratejik bir öneme sahip. Bu üç sektör üzerinden ülkeye giren döviz rezervi 2021 yılında 32 milyar dolar olarak gerçekleşti. Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 2 milyon kişiyi istihdam eden tekstil ve hazır giyim ile deri sektörleri, aynı zamanda bu toprakların sahip olduğu en eski meslek gruplarından. Bu kadar iyi bildiğimiz alandaki uzmanlığımızı ve dünyadaki yerimizi büyütmeye ihtiyacımız var. Bu yolculukta yatırım ve Ar-Ge son derece önemli. Eşdeğer öneme sahip bir diğer konu ise eğitimli, yaratıcı, cesur insan kaynağı. Biz İhracatçı Birlikleri olarak sanayi–üniversite iş birliğini geliştirmek için bir proje başlattık. Sektörün yarınına yön vereceğine inandığımız nitelikli gençlere ulaşmak ve mesleki seçimlerini yaparken tercihlerini tekstil mühendisliğinden ve deri mühendisliğinden yana kullanmaları için başlattığımız programlar başarı ile devam ediyor. 2019 yılından bu yana ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği Burs Programı’ ile kısa sürede lisans programlarındaki doluluk oranını yüzde 42’den 90’ların üzerine çıkardık. Bundan sonra da başarılı gençleri sektörümüze kazandırmak, onları sektörün nitelikli, çalışkan karar vericileri haline getirmek için ihracatçı birlikleri olarak her türlü imkanımızı seferber etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Deri Mühendisliğinde Ciddi Bir İş Gücü Açığı Var
Tercihim Tekstil Mühendisliği Burs Programının yanı sıra, Deri Mühendisliği için de bir burs programının yürütüldüğünü ve bursun hazırlık sınıfı bulunan üniversitelerde beş yıl süreyle diğerlerinde ise dört yıl süreyle devam ettiğini de sözlerine ekleyen Kileci “Şu an sektörde ciddi bir iş gücü açığı olan deri mühendisliği branşı adayları için sunulan Deri Mühendisliği bursunun da büyük bir avantaj olduğunu söylemekte fayda var. Sektörün geleceğine yön verecek öğrencilerimizi, sadece tekstil alanında değil deri alanında da destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birlikleri tarafından desteklenen ve 2019 yılından beri yürütülen burs projesi ile Deri Mühendisliği bölümünü seçen başarılı öğrencilere burs ve iş garantisi verilmektedir. Burs projesi kapsamında üniversite giriş sınavında ilk 20 bine giren gençlerimize asgari ücret, 20 bin-60 bin arasında yer alan gençlerimize asgari ücretin %70’i, 60 bin-100 bin arasına girenlere ise asgari ücretin %50’si tutarında burs olanağı sağlanmaktadır. Eğitim bizler için memleketin en önemli meselesi. Ve bizler bu sebeple öğrencilerimizin bu konuda en büyük destekçisi olmak istiyoruz. Sektörümüzün geleceği olan tüm değerli öğrencilerimizin ve farklı branşları seçecek adaylarımızın; etkili, doğru ve hedeflerine ulaştıracak bir tercih dönemi geçirmeleri diliyorum.” şeklinde konuştu.
Tercihim Tekstil Mühendisliği ve Deri Mühendisliği Burs Programının Destekçileri
2019 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile imzalanan protokolle başlayan “Tercihim Tekstil Mühendisliği Burs Programı”nın destekçisi kurumlar hakkında da bilgiler veren Başkan Kileci “ Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB), Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB), Denizli İhracatçıları Birliği (DENİB), Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB), Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS). Deri Mühendisliği Burs Programı’nın destekçileri ise Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDMİB) ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) uygulanan burs programının en önemli destekçileridir” dedi.
Yorum Yazın