SANKO SANAT GALERİSİ’NDE SERGİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SANKO SANAT GALERİSİ’NDE SERGİ
Abone ol
Merkezi İzmir’de bulunan Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği’nin “Tezhip, Minyatür, Ebru ve Hat” sergisi Gaziantep Sanko Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu.

Merkezi İzmir’de bulunan Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği’nin “Tezhip, Minyatür, Ebru ve Hat” sergisi Gaziantep Sanko Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu.

Sergi açılışına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci, Gaziantep eski Milletvekili Yaşar Ağyüz ile İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Aykanat ile sanatseverler katıldı. Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği Başkanı Gönül Pekmezci, 1999 yılından bu yana geleneksel tezhip, hat, minyatür ve ebru sanatına katkı sağlayacak özgün tasarımlara imza attıklarını belirterek, bu sanatın yaşaması ve doğru ellerle gelecek nesillere aktarılmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Atölyede gerçekleştirilen eğitimlerde, geleneksel malzeme ve çizim kuralları uygulandığını, tasarımların 6 ay ve 18 ay arasında hazırlandığını kaydeden Pekmezci, “1999 yılından itibaren, Kültür Bakanlığı Devlet Resim Heykel Müzesi’nde başlattığımız çalışmaları dört yıldan beri kendi atölyemizde gerçekleştiriyoruz” dedi.

Rengahenk atölyesinde iki yıllık eğitim programları ile tezhip, minyatür, hat ve ebru sanat dallarında eğim verildiğini anlatan Pekmezci, Sanko Sanat Galerisi ile birlikte Türkiye genelinde değişik il ve ilçelerde 38 sergi açtıklarına vurgu yaptı. Tezhip, minyatür, hat ve ebru çalışmalarının yer aldığı serginin 18 Eylül’e kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebileceğini anımsatan Pekmezci, sözlerini şöyle tamamladı:

“Eserlerimizi Gaziantepli sanatseverlerle buluşturmaktan mutluyuz. Çok iyi ağırlandık. Eslerimizin burada sergilenmesine vesile olan sayın Yaşar Ağyüz ve SANKO ailesine bütün sanatçılar adına teşekkür ediyorum. Hiçbir kurum ve kuruluştan yardım almadan kendi imkanlarımız ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. 25 üyesi ve öğrencilerden oluşan bir derneğiz. Bugün 22 sanatçı ile buradayız.”

Sanko Sanat Galerisi Seçici Kurul Üyesi Aslı Özen ise Sanko Sanat Galerisi’nin, Türkiye genelindeki sanatçılara kapılarını açtığını ifade ederek, “Açıldığımız 2004 yılından bu yana her yıl 15 profesyonel sanatçıya galerimizin kapısını açıyoruz. Kültür elçiliği yapıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından SANKO Holding’in sponsorluğunda bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin bilimsel yayını olan ‘Belkıs Zeugma ve Mozaikleri’ kitabı sanatçılar adına Başkan Gönül Pekmezci’ye hediye edildi.

SANATÇILAR

Afet Bahıt, A. Noyan Bahıt, Ayten Kocagil, Banu Akyıl Gümüş, Candan Aral, Esin Aksaç, Emel Er, Figen Gürsoy, Fisun Sivri, Gönül Pekmezci, Handan Özel, Işıl Türkman, Nadide Deligöz, Nagehan Akdemir, Necdet Emekli, Nurten Baykurt, Müge Şemsioğlu, Öztin Yanbastı, Sibel Bengisu, Şule Bağdatlı, Şule Gömük, Ümran Uyanık, Yeliz Yılmaz, Yeşim Öcal.

SERGİ SÖZLÜĞÜ

Tezhip Nedir?; Farsça bir kelimedir. Altın ile süsleme anlamına gelen tezhip, Ferman, Berat ve Kur’an ayetleri gibi değerli evrak ve Levhaların yüksek manevi değerini ifade etmek amacı ile gelişir. Tezhipte temel malzeme ‘murakka’ adını taşıyan el yapımı kâğıt, su bazlı boya ve altındır.

Minyatür Nedir?; Matbaanın kullanılmaya başlanmasından önce el yazması kitapları süslemek için yapılan resim anlamına gelmektedir. Konularını tarihte yaşanan olaylar, hikâye ve öykülerden alır. Kullanılan malzeme tezhip sanatında kullanılanlarla aynıdır.

Hat Nedir?; Yazı, çizgi, çığır, yol manalarına gelir. Arap harflerini farklı şekillerde, aherli kâğıt üzerine kamış ve is mürekkebi ile belli kalıplara uyarak güzel bir şekilde yazma sanatıdır.

Ebru Nedir?; Ebru, kitre ile yoğunlaştırılmış su üstünde hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenin kâğıt üzerine geçirilmesi yolu ile yapılan sanat dalıdır. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
UCUZ KIRTASİYE ÜRÜNLERİNE DİKKAT!..Önceki Haber

UCUZ KIRTASİYE ÜRÜNLERİNE DİKKAT!..

TUĞRUL TÜRKEŞ PARTİDEN İHRAÇ EDİLDİSonraki Haber

TUĞRUL TÜRKEŞ PARTİDEN İHRAÇ EDİLDİ

Yorum Yazın

Gaziantep protokolünden 29 Ekim mesajı
Yılmaz’dan Nostaljik Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Gaziantep - Kilis yolunda kaza: 5 yaralı
Yeniden Refah Partisinde İslahiye ve Nizip’te işlem tamam
4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı