Prof. Dr. Filiz: Öğretmen camiamızı 5 parçaya bölmeyin!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. Filiz: Öğretmen camiamızı 5 parçaya bölmeyin!
Abone ol
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, TBMM Genel Kurulu’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu eleştirdi. AKP sıralarına seslenen Filiz, “Nitelikli öğretmen nasıl yetiştirilir, eğitim fakültelerinde eğitimin niteliği nasıl arttırılır, çalışkan öğrencileri nasıl öğretmen yapabiliriz, onlara bakın. 'Kendine güvenen, kul hakkı yemeyen, fikri, vicdanı ve irfanı hür nesilleri nasıl yetiştiririz' diye çaba sarf edin; düşünmeyi öğretin. Ama her şeyden önce, siyasi elinizi eğitimden çekin, kadrolaşmayı bırakın” dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edildi. Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında söz alan İmam Hüseyin Filiz, şunları söyledi:

TEK OLUMLU GELİŞME 3600 EK GÖSTERGE:

“Kamuoyunun yıllardan beri beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu bu kadar kısır ve kapsamsız olmamalıydı... Bu teklifte aday öğretmenlik süresi bir yıldan iki yıla kadar uzatılıyor, ancak öğretmenliğe geçiş yine hep eleştirdiğimiz mülakatla olacak. Öğretmenlik, aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen şeklinde basamaklandırılarak atama şartları belirleniyor. Kanun teklifindeki tek olumlu gelişme, öğretmenlere tanınacak 3600 ek gösterge ve tazminatların sağlanacağı 8'inci maddedir. Ancak bu maddenin 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren, yani bir yıl sonra yürürlüğe gireceği belirtilmiştir ki bunu da anlamak mümkün değil. Teklifin 6'ncı maddesinde uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için öğretmenlerin onar yıllık hizmetten sonra uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitim programlarını tamamlamaları ve yazılı sınava katılarak sınavdan en az 70 almaları gerektiği belirtiliyor. Bu şartlarla zaten problemli olan kariyer basamakları konusu daha da içinden çıkılmaz hâle getirilmiş oluyor.”

“EĞİTİM AKSAYACAK” UYARISI

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî kurumlarda görev yapan ve hizmet süresi on yıl ve üzeri olanların sayısının 500 bin, uzman öğretmen sayısının ise 75 bin civarında olduğunu söyleyen Filiz, “Yüz binlerce öğretmene 180 ve 240 saatlik uzman öğretmen ve başöğretmen eğitimlerini ne zaman vereceksiniz? Fiziksel olarak bunu nasıl gerçekleştireceksiniz? Bu eğitimleri kimler verecek, online eğitim mi vereceksiniz? Şu anda hizmet süresi on yıl olan birisiyle yirmi yıl olan arasında adaleti nasıl sağlayacaksınız” diye sordu.

Sınav uygulaması için Filiz, “Çok iyi ve başarılı bir öğretici olduğu halde sınavdan 69 alarak uzman ya da başöğretmen olamamanın yaratacağı psikolojik durumu ve bu öğretmenin öğrencileri karşısında ne hale geleceğini düşünebiliyor musunuz? Yıllardır hizmet veren öğretmenlerimizi bu hale sokmaya hiç kimsenin hakkı yok. Yine 6'ncı maddede, yüksek lisans yapanlar, uzmanlık yazılı sınavından doktorasını tamamlayanlar ise başöğretmenlik yazılı sınavından muaf tutulmaktadır. Eğer bu teklif yasalaşırsa uzmanlık sınavına girmek yerine çok fazla sayıda öğretmen akademik çalışmanın içine girebilir. O zaman üniversitelerde lisansüstü kayıtları patlama yapacaktır. Bu durumda yüksek lisans konusunun ticari bir meta haline geleceğinden endişe duymaktayım. YÖK'ü şimdiden uyarıyorum, eğer akademik çalışmalar ciddi yapılacaksa bir akademik yıl boyunca haftada on iki saat civarında derse girmeleri gerekir. Bu, haftada bir buçuk gün izinli sayılmak demektir. Bir taraftan kendi okulunda derslere girecekler diğer taraftan lisansüstü derslerini yürütecekler ve ayrıca tez ya da proje yapacaklar; sıkıntılı bir süreç olacaktır ve eğitim aksayacaktır. Tez yazım şirketlerinde olduğu gibi uyduruktan yüksek lisans dereceleri verilebilir, ilgilileri şimdiden uyarıyorum" diye konuştu.

PROF. DR. FİLİZ: “ÖĞRETMEN CAMİAMIZI 5 PARÇAYA BÖLMEYİN !”

“Öğretmen camiamızı ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere 5 parçaya bölmeyin. Ama illa da sınıflandırma yapacaksanız ben size şöyle bir sıralama yapayım: Aday öğretmen, öğretmen, yüksek lisanslılara ‘uzman öğretmen’, doktora yapanlara ‘doktor öğretmen’, okul müdürlerine de eskiden olduğu gibi ‘başöğretmen’ diyelim; sorun kökünden hallolur. İktidara seslenmek istiyorum: Gelişmiş ülkeler nesilleri daha iyi yetiştirmek için çareler arayıp yeni sistemler denerken siz öğretmenleri basamaklandırmakla uğraşıyorsunuz. Size tavsiyem; nitelikli öğretmen nasıl yetiştirilir, eğitim fakültelerinde eğitimin niteliği nasıl artırılır, çalışkan öğrencileri nasıl öğretmen yapabiliriz, onlara bakın. 'Kendine güvenen, kul hakkı yemeyen, fikri, vicdanı ve irfanı hür nesilleri nasıl yetiştiririz' diye çaba sarf edin; düşünmeyi öğretin. Ama her şeyden önce siyasi elinizi eğitimden çekin, kadrolaşmayı bırakın.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ANKA’da kanserde erken teşhisin önemi anlatıldıÖnceki Haber

ANKA’da kanserde erken teşhisin önemi an...

İş adamı anne ve babasının katilini bulana 1 milyon lira ödül verecekSonraki Haber

İş adamı anne ve babasının katilini bula...

Yorum Yazın