
Nizip zeytin ve zeytinyağında bu yıl rekoltenin düşük olduğunu belirten Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt “Son günlerde Gaziantep ve çevresinde etkili olan kar ve yağmur yağışların artması ile kışın bereketli geçmesi, gelecek yıl zeytin ve zeytinyağında ki rekolteyi de arttıracak.” dedi.
Nizip zeytin ve zeytinyağında bu yıl rekoltenin düşük olduğunu belirten Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt “Son günlerde Gaziantep ve çevresinde etkili olan kar ve yağmur yağışların artması ile kışın bereketli geçmesi, gelecek yıl zeytin ve zeytinyağında ki rekolteyi de arttıracak.” dedi.
Nizip zeytinyağında kuraklık ve sulamanın yapılamaması nedeniyle geçen yıl rekoltenin 12.500 ton iken bu yıl 540 ton civarında gerçekleşmesi beklendiğini belirten NTO Başkanı Özyurt sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ İlçemizde yaklaşık 200.000 dekar alanda 5 milyon ağacın üzerinde herhangi bir kimyasal mücadele olmadan doğal olarak organik zeytin üretimi yapılmaktadır. Zeytincilik Nizip için Antep Fıstığından sonra ikinci sırada yer alan önemli sektörlerden birisidir. Nizip’te 30 adet zeytinyağı işletmesi bulunmaktadır ve bu işletmelerde istihdam edilen personel ve aileleri ortalama 20.000 kişi geçimini sağlamaktadır. Fırat Nehri kıyısındaki mozaikleriyle ünlü Zeugma Antik Kenti'nde yürütülen kurtarma kazılarında ulaşılan kalıntılara göre 5-6 bin yıldır Nizip’te zeytinciliğin yapıldığını göstermektedir. Türk Patent Enstitüsü'nden 2012 yılında "Nizip zeytinyağı" coğrafi işareti alınarak kalitesi ve farkı tescillenmiştir. Bölgemizdeki en yaygın çeşit Nizip Yağlıktır. "Nizip Zeytinyağı" geleneksel Türk mutfağına ait bir yağdır. Zeytin ağacının olgun meyvelerinden mekanik yolla elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olan, berrak yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda, doğal olarak tüketilebilen bitkisel kaynaklı önemli bir yağdır. Nizip Zeytininin yağ oranı; olgunlaşma evresi, iklim şartları ve toprak yapısının özelliğine dayalı olarak diğer bölgelere nazaran % 35 – 37 daha yüksektir. Zeytinlikler genellikle düz ve verimli kırmızı topraklar üzerinde bulunur. Ağaçlar arasındaki mesafe çok fazla değildir. Tatlı su kaynaklarına yakın olması (Fırat nehri) ve yıl içindeki ortalama yağış miktarının yeterli olması halinde meyvelerin verimliliği yüksek olur. Buna bağlı olarak elde edilen zeytinyağının da kalitesi yüksek olur. Coğrafi işaretin türü mahreç işareti ise üretim alanında gerçekleşmesi zorunlu bulunan özellikler Nizip zeytinyağı; Nizip Yağlık zeytininden elde edilmektedir. " ifadelerini kullandı.
Türkiye Genelinde Rekolte Yüksek Olduğu İçin Fiyatları Çok Fazla Etkilemiyor
Bu sezon ilçede rekoltenin düştüğünü ancak Türkiye genelinde rekoltenin yüksek olduğuna dikkat çeken Özyurt sözlerini şu şekilde sürdürdü “Türkiye genelinde rekoltenin yüksek olduğundan dolayı zeytinyağı fiyatları çok fazla etkilenmektedir. Bu yıl çiftçilerin önemli kısmı elde ettikleri ürünü kendi ihtiyaçları için kullanırken, sadece büyük üreticiler piyasaya satmaktadır. Ancak ilçemizde zeytinin var yılında ortalama yıllık 13 bin ton, zeytinyağı üretilmektedir. Bu da Nizip’i Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üreticisi ilçelerinden biri haline getirmektedir. Gaziantep’ten 10 ayda 16 milyon 613 bin dolar değerinde zeytin ve zeytinyağı ihraç edilmektedir. Nizip Ticaret Odası olarak bu rakamların daha da artması için yurtiçinde ve yurtdışında çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.
Yorum Yazın