Kış aylarında egzersiz nasıl olmalı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kış aylarında egzersiz nasıl olmalı?
Abone ol
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Fizyoterapist Öğretim Görevlisi Begümhan Turhan, kış mevsiminde hareket etmenin önemini belirten açıklamalar yaptı.

Soğuk havanın etkisini göstermesi ve yurdun çeşitli yerlerinde etkili olan kar yağışlarıyla beraber artan sakatlanma ve yaralanma vakaları artış göstermeye başladı. Sakatlanma ve yaralanma gibi konularda Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Fizyoterapist Öğretim Görevlisi Begümhan Turhan, kış mevsiminde hareket etmenin önemini belirten açıklamalar yaptı.

“Isınma Egzersizleri Asıl Egzersize Hazırlayarak Sakatlanmalardan Korur”

BegümhanTurhan yaptığı açıklamada: “Öncelikle kendinize en uygun olan egzersizi belirlemelisiniz. Bunun için fizyoterapistiniz size yardımcı olacaktır. Kış aylarında egzersiz öncesinde daha yoğun bir şekilde ısınma ve soğuma egzersizleri yapılması çok önemlidir.  Çünkü, soğuk havalarda vücudun ısınma ve soğuması zaman alacaktır. Isınma egzersizleri asıl egzersize hazırlayarak sakatlanmalardan korur. Soğuma egzersizleri ise vücudunuzun egzersiz sonrası toparlanmasını sağlayacaktır” dedi.

“Yeteri Kadar Uyumamak Sakatlanmalara Karşı Kişiyi daha Açık Hale Getirebilir”

Turhan, kış mevsiminde vücudumuzdaki hormonlarla ilgili değişiklikler ve egzersizle ilgili olarak şöyle devam etti: “Bilindiği üzere kış mevsiminde hava daha erken kararmaktadır. Oysa egzersiz için gün ışığını tercih etmek çok önemlidir. Beyin, hava karardığında uykuyu uyaran bir kimyasal olan melatonin hormonunu salgılama emri verir. Normalde 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bu hormon, kış aylarında beynimizin bir yanılgısı olarak daha erken saatlerde salgılanır. Böylece kış mevsiminde uyku halimiz daha erken saatlerde belirir. Vücudumuz dinlenmek ister.

Yeteri kadar uyumamak sakatlanmalara karşı kişiyi daha açık hale getirebilir. Bu nedenle, egzersizler sırasında kendinizi bitkin düşecek şekilde zorlamaktan kaçının. Seratonin hormonu, fiziksel ve ruhsal iyilik halimizi sağlayan önemli bir hormondur. Kış mevsiminde ışığın az, havanın soğuk olması uyku ve tembelliğe olan eğiliminizi artırabilir ve de salgılanan seratonin miktarını düşürür. Kış aylarında beyniniz, azalan seratonin seviyesini yükseltme emrini verdiğinde kendinizi karbonhidrat içerikli besinlerin içine gömülmüş olarak bulabilirsiniz.Bu da sizin her gün yaklaşık 800 kalori fazladan almanız anlamına gelir.Kilo almanız kaçınılmazdır. Besin alımını kontrol etmek ve düzenli egzersiz yapmak, kış aylarını kilo almadan atlatmanıza yardımcı olacaktır”.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kriz tehlikesi artıyor,sanayi yüzde 3,2 küçüldüÖnceki Haber

Kriz tehlikesi artıyor,sanayi yüzde 3,2...

Basketbol Kurtuluş Kupası'nda şampiyon belli olduSonraki Haber

Basketbol Kurtuluş Kupası'nda şampiyon b...

Yorum Yazın

Meriç: AKP'nin Yıkım Politikalarına Dur Diyeceğiz!
Büyükşehir, Güneyşehir ve Kuzeyşehir’de etaplar arası ring seferi oluşturdu
Gaziantep'te define bulmak için izinsiz kazı yapan 5 şahıs suçüstü yakalandı
Hurma fiyatının sabit kalması vatandaşın yüzünü güldürdü
Şehitkamil güvenli ve konforlu yollara kavuştu
Irak’tan gelen genç, Medical Point’te sağlığına kavuştu
Nizip Ticaret Odası Başkanları, 15. GAPTARIM Fuarı’na Katıldı
Suruç'lular Nebi Kaplan Dedi
Gaziantep’te kadın cinayeti! Katil her yerde aranıyor
Gaziantep trafiğinde tehlikeli hareketler 
Gaziantep'te çifte yangın Felaket önlendi!
Çabaladık Ama Olmadı! Puansız Dönüyoruz!
AK Parti MYK Üyeleri Belli Oldu
Trabzonspor-Gaziantep FK maçı oynanacak mı?
Gaziantep'te trafik kazası! Yaralılar Var!
Gaziantep Teşkilatından Ankara Çıkartması!
Gaziantep'te devrilen soba yangına sebep oldu
Sarıgüllük tatlıcısı damak çatlatıyor
İhracatçılar Dubai’den Başarılı Döndü
2025 İhracat Hedefimiz İçin Daha Çok Çalışacağız