Fıstığın anavatanında kavlatma telaşı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fıstığın anavatanında kavlatma telaşı
Abone ol
Fıstığın anavatanı Gaziantep’te “Yeşil altın” olarak adlandırılan boz fıstığın hasadının başlamasıyla kavlatma tesislerinin yoğunluğu başladı. Kavlatma mesaisinin başladığı tesislerde hasat edilen fıstığın işlenmesi için işçiler 40 dereceyi aşan sıcağın altında çalışıyor.

Türkiye’de fıstık üretiminin önde gelen illerinden olan Gaziantep’te boz fıstık hasadı sürüyor. Antep fıstığı hasadıyla uğraşan üreticileri diğer yandan ise fıstık kavlatma telaşı sardı. Yeşil renkli görünümünden dolayı boz olarak adlandırılan baklavalık fıstık hasadının başlamasıyla ilçelerdeki tesislerde kavlatma mesaisi başladı. Tesiste temizleme, kırma ve kavlama işleminden geçirilen fıstıklar güneşin altına serilerek kurutulduktan sonra tüketime hazır hale geliyor.
Gaziantep’in ilçelerindeki kavlatma tesislerinde hasat yoğunluğu yaşanırken işçiler 40 dereceyi aşan sıcaklığa rağmen yoğun bir şekilde çalışıyor. Tesiste meşakkatli geçen 2 günün ardından kavlanan fıstıklar baklava, çikolata, tatlı ve yemeklerde tüketiliyor.

“Baklavalık birinci sınıf fıstığı işliyoruz”
Karkamış’ta faaliyet gösteren bir kavlatma tesisi sahibi Ahmet Yılmaz, Antep fıstığının 2 yılda bir iyi ürün verdiğini hatırlattı. Bu yılın aslında ‘var’ yılı olmasına rağmen çiftçinin beklediği ürünü alamadığını dile getiren Yılmaz, “Boz fıstık hasadı 10 gün kadar önce başladı. Şuan da devam ediyor. Hasat az olduğu için kavlatma sezonumuz da az sürecek. Kavlatma sezonumuz normalde 1,5 ay kadar sürüyor. Bu sene 10 günle sınırlı kalacak gibi görünüyor. Burada baklavalık birinci sınıf fıstığı işliyoruz. Çiftçilerimiz bahçelerinden topladıkları fıstıkları temizleyip depolamaya hazır hale getirmemiz için bize getiriyor. Boz olarak toplanan fıstıkları buradaki makinelerde bazı işlemlerden geçiyorlar. Kavlıyoruz, yıkıyoruz ardından ise kuruması için serip güneşin altında bırakıyoruz” dedi.

“Kavlatma süreci meşakkatli ve uzun”
Fıstıkları kurumanın ardından çuvallayıp paketledikten sonra çiftçiye teslim ettiklerini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Onlarda ambarlarında depoluyorlar. Fıstıkların burada dolusu ve boşu ayrılıyor. Eleme, temizleme ve kavlatma işleminden geçiriyoruz. Kavlatma süreci meşakkatli ve uzun zaman alan bir iştir. Çiftçi ürünü bize getirip bıraktıktan 48 saat sonra hazır halde teslim alıyor. Karkamış’ta bizim gibi yaklaşık 25 tesis var. Biz fıstığı iç hale de getirebiliyoruz. İç yaptıktan sonra tüccarlar gelip o ürünü bizden alıyor. Oradan da fıstık baklavacılara ulaşıyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Terör örgütünden Karkamış’a roketli saldırı Önceki Haber

Terör örgütünden Karkamış’a roketli sald...

GTB'den Antep fıstığına bir dev yatırım dahaSonraki Haber

GTB'den Antep fıstığına bir dev yatırım...

Yorum Yazın

Prof. Dr. İrfan Koca: Bel fıtığı artık gençlerin de sorunu
Gaziantep'te Jandarmadan Kaçışa Geçit Yok: 2 Hükümlü Yakalandı
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi 20’nci kuruluş yılını coşkuyla kutladı
TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden patent ve araştırma performansında çifte başarı
Erdem Koleji’nden uluslararası gurur: Melek Ecem Güven’den önemli başarı
Gaziantep'te acı son: Yalnız yaşadığı evde ölü bulundu 
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'de 13. kez başkanlığa seçildi
Gaziantep'te yine kaza: Asfalt kana bulandı 
Güvenli Gıda Olmadan, Sağlıklı Beslenmek Mümkün Değil
Küçük kızını darbedip motosikletle sürükleyen baba tutuklandı
Uyuşturucu ve kaçakçılık olaylarında 7 şahıs tutuklandı
Gaziantep'te Feci Kaza! Ailenin En Küçüğü Hayata Tutunamadı
Gaziantep Bu Görüntüleri Konuşuyor: Baba Gözaltına Alındı
Gaziantep'te paraşüt kazası: Facia ucuz atlatıldı 
Şahinbey Ampute şampiyonluğunu ilan etti
Gaziantep’te Yaz Etkinlikleri Programı için başvurular başladı…
Ölümden döndü: Otobanda feci kaza 
Gaziantep Sağlık Camiası Yasta: Genç Hemşire Medet Balkan’dan Acı Haber Geldi
Gaziantep'te tepki çeken görüntü: Küçük kızını darbedip motosikletle sürükledi