Filyasyon ekibi Dr. Tiryaki'nin alkışları ile sahaya gönderiliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
memohaber.com; Koronavirüs’e karşı verilen mücadeleyi gözlemledi. İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ve filyasyon ekiplerinin 1 günlük çalışmalarını izleyen memohaber.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı; İl Sağlık Müdürü Tiryaki, filyasyon ekipleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı başkan ve müdürlerle yaptığı söyleşilerden edindiği bilgileri ve sahada edindiği izlenimleri sizler için kaleme aldı. İşte filyasyon çalışmalarının perde arkası ve sahada yaşananlar…

KORONA İLE SAVAŞAN KAHRAMANLARIN 1 GÜNLÜK HİKAYESİ

HAYDİ HEP BERABER BİR DEFA DAHA, SAĞLIKÇILARIMIZI VE FİLYASYON EKİPLERİMİZİ ALKIŞLAYALIM;

ONLAR BUNU HAK EDİYOR.

EMEKLERİNİN KARŞILIĞI ÖDENMEZ

FİLYASYON NEDİR VE NASIL UYGULANIYOR?

KORONA SAVAŞÇILARINDAN 457 KİŞİ KORONA’YA YAKALANDI

FİLYASYON EKİBİNİN YAŞADIĞI ZORLUKLAR NELER?

FİLYASYON EKİBİNİN VATANDAŞTAN BEKLENTİLERİM NELER?

FİLYASYON EKİBİNDEN ŞU ANA KADAR 457 KİŞİ KORONA’YA YAKALANDI

DR. TİRYAKİ NASIL BİR MÜDÜR?

TİRYAKİ GAZİANTEP İÇİN BİR ŞANS

GÖREVE GELDİĞİNDEN BERİ TATİL YAPMAYAN BİR MÜDÜR DÜŞÜNÜN

DR. TİRYAKİ, EŞİNİ DE FİLYASYON EKİBİNDE GÖREVLENDİRDİ

FİLYASYON EKİBİ DR. TİRYAKİ’NİN ALKIŞLARI İLE SAHAYA GÖNDERİLİYOR

memohaber.com olarak Gaziantep Valiliği’nden gerekli izni talep ederek İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ve filyasyon ekibinin 1 günlük çalışmalarını izledi ve görüntüledi. Dr. Tiryaki’nin nasıl bir müdür olduğunu saha ekipleri ile konuşan memohaber.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı, Koronavirüs ile mücadele eden o kahramanların yaşadığı zorluklara ve çok güç koşullar altında gece gündüz demeksizin ve de canlarını hiçe sayarak sahada nasıl bir çalışma içinde olduklarına şahit oldu.

İŞTE TAŞÇI’NIN İZLENİMLERİ VE EDİNDİĞİ O BİLGİLER

Sabahın erken saatlerinde İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ve ekibi ile birlikte yola çıktık ve filyasyon merkezlerine doğru yola çıktık. Filyasyon merkezine gittiğimizde saha ekiplerine Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’nin nasıl bir müdür olduğunu sordum. Aldığım cevaplar ise şaşırtmayacak ama enteresandı. Göreve geldiği ilk günlerde hemen sahaya çıkan ve Koronavirüs ile mücadeleye koyulan İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki Koronavirüs’e yakalanmış ve gerekli karantina ve tedavi sürecinden sonra görevinin başına yeniden dönmüştü. İl Sağlık Müdürü Dr. Tiryaki; 2 aydan bu yana haftasonları da dahil olmak üzere kesinlikle izin ya da tatil yapmıyor. Haftasonları da dahil olmak üzere Tiryaki, sürekli olarak sahada ve filyasyon ekiplerinin yanında.

VALİ GÜL’DEN BÜYÜK DESTEK

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’yi makamında oturarak görmek pek mümkün değilken, şehirdeki hastaneleri de sık sık ziyaret ediyor. Çalışmaktan şikayet etmek gibi bir durumu söz konusu olmayan Tiryaki, akşam mesai bitimi olan saat 17.00 kavramını da unutmuş durumda. Tiryaki, gecenin geç saatlerine kadar evine gitmiyor ve Koornavirüs ile mücadele gösteren ekibiyle sürekli olarak çalışıyor. Ekipler ise Tiryaki’nin bu gayreti ile daha da motive oluyor ve çalışmalarını daha büyük bir adaptasyon içerisinde yürütüyor. Tüm bu çalışmalar Vali Davut Gül liderliğinde ve koordine edilirken Vali Davut Gül’ün de çalışmalar kapsamında sağlıkçılara ve filyasyon ekibine çok büyük destekler sunuyor.

FEDAKARLIK İSTEYİP FEDAKARLIK YAPMAZSANIZ BAŞARI GELMEZ

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, iltimas ya da referans kavramlarını rafa kaldırdığı müdürlükte tamamen liyakate önem veriyor. Dr. Tiryaki, eşini de filyasyon ekibinde görevlendirdi ve bunu yapması, personelde büyük bir şaşkınlığa yol açarken aynı zamanda takdir de toplayan bir davranış olarak değerlendirildi. “Fedakarlık isterken fedakarlık yapmazsanız başarı elde edemezsiniz” düsturu ile hareket ettiği öğrenilen Dr. Tiryaki’nin eşinin ve kendisinin sürekli sahada olduğu bilgisi alındı. Dr. Tiryaki hakkında daha fazla bilgiler vereceğiz, ancak şimdi filyasyon ekiplerinin çalışmalarından edindiğimiz izlenim ve bilgileri aktaralım…

BU EKİPLER ALKIŞI HAK EDİYOR

Gaziantep’te Koronavirüs ile mücadele eden kahraman filyasyon ekipleri filyasyon merkezlerinden Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’nin; “Bu savaştan her ne olursa olsun galip ayrılacağız. Sizin özverili çalışmalarınızla biz bu pandeminin altından kalkacağız. Her bir hasta bizim ailemizin bir bireyi gibi hareket etmeliyiz. Özverinizin bilincindeyiz ve hiçbir iyilik karşılıksız kalmaz felsefesi ile hareket ettiğinizi biliyorum. Emeğiniz ve duyarlılığınız için hepinize ne kadar teşekkür etsem az, Allah yardımcınız olsun” şeklinde motive edici bir konuşması ve ardından da alkışlar ile uğurlanıyor. Tüm ekiplerini alkışlarla sahaya yollayan Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’nin yanı sıra tüm dünyada pandeminin kahramanları olarak ilan edilen sağlıkçılar Gaziantep’te de alkışı sonuna kadar hak ediyor.

FİLYASYON EKİPLERİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Bugün ilimizde pandemi ile mücadelede çok önemli bir rol üstlenen filyasyon ekipleriyle birlikteydik. Ziyaretimizde bize İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ile İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı başkan ve başkan yardımcıları da eşlik ettiler. Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdiler. Peki Filyasyon ne demektir? Filyasyon kelimesinin tıptaki anlamı; bulaşıcı hastalıklarda hastalığa neden olan etkenin bulunması, hangi sebeplerden kaynaklandığına ulaşmaya çalışmak ve bulaşın önlenmesine yönelik yapılan çalışmalara verilen addır. Gaziantep genelinde filyasyon çalışmaları 32 merkezde konuşlanmış olan ekipler tarafından yürütülüyor. Bu merkezler; Şahinbey ilçesinde 10 istasyon, Şehitkamil ilçesinde 15 istasyon ve kalan 7 ilçede birer istasyon olarak planlanmış durumda.

450 FİLYASYON EKİBİ SÜREKLİ SAHADA

Ekipler A ve B grubu filyasyon ekipleri olarak kurgulanmış. A grubu ekipler doktorlu ekip, B grubu ise farklı branşlardan sağlık çalışanlarından oluşuyor. İl genelinde 24 tane A grubu 426 tane B grubu olmak üzere toplam 450 filyasyon ekibi 1040 personel ve 150 araç ile hizmet veriliyor. Sahada çalışan filyasyon ekipleri dışında İl Sağlık Müdürlüğü ve ilçe sağlık müdürlüklerinde saha ekiplerine destek vermek amacıyla kurulan çağrı merkezleri ve çözümleme görevlerinde çalışan 230 kişilik bir ekip de bulunuyor.

CANLARINI HİÇE SAYAN KAHRAMANLAR

Filyasyon ekipleri sabah erkenden görevli bulundukları filyasyon istasyonlarına geliyor. Burada günlük çalışma planları yapılıyor, Fitas adı verilen sisteme filyasyon için gidilecek kişilerin bilgileri yükleniyor, malzeme kontrolleri yapılıyor ve sonra hızla sahaya çıkılıyor. Ekipte doktor, diş hekimi, hemşire, ebe, anestezi teknisyeni, diyetisyen, sosyal çalışmacı, tıbbi sekreter, diş teknisyeni, hasta kayıt elamanı gibi sağlık camiasının çok farklı alanlarından çalışanlar bir arada ve ortak bir amaç uğruna hep birlikte çalışıyorlar. Hepsi bu hastalığın önlenmesi için üzerlerine aldıkları sorumluluk bilinci ile hareket ediyor ve bu bilinçle çalışıyor. Salgının böyle bir çalışma yürütülmeden kontrol altına alınmayacağını bilincinde olan bu ekip salgının son bulması için adeta canlarını hiçe sayarak bir mücadele veriyor. Öyle ki bu ekipler adını bile bilmedikleri insanlar için ve bu insanların bu salgından korunması için canla başla mücadele veriyor. Her bir filyasyon ekibi görevlisi her bir hastaya kendi yakını gibi davranıyor ve sorumluluk bilinçlerini bu yönde zinde tutuyorlar.

EKİPLERİN HASTALARDAN ÖNEMLİ BİR BEKLENTİSİ VAR

Ekipler filyasyon merkezlerindeki programlarını yaptıktan sonra ve gelen ihbarları değerlendirdikten sonra pozitif veya temaslı olan kişilerin adreslerine ulaşıyor. Kapıya ve bina dış kapısına afiş asılıyor. Kişilerle görüşerek ne yapmaları ve nasıl davranmaları gerektiği anlatılıyor. Pozitif vaka ise ilaçları veriliyor, temaslı ise izolasyon kuralları anlatılıyor ve test alınıyor. Testi pozitif çıkan kişilere en önemli noktanın temaslılarını doğru bir şekilde söylemesi anlatılıyor. Bu hastalığın kontrol altına alınabilmesi için en önemli konulardan birinin bu olduğu hastalara anlatılıyor. Hem hastanın sağlığı hem de hasta ile temasta olan ve hastalık riskine büyük oranda sahip olan temaslıları tespit edip onlar açısından da gerekli önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığı noktasına vurgu yapılıyor.

GAZİANTEP’İN SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Ekipler göreve çıktıklarında gerek gittikleri evlerde gerekse sokaklarda hala maske takmayan ve takmamakta ısrar eden çok kimseye rastladıklarını ifade ediyorlar. Bu da yapılan tüm çalışmaları sekteye uğratan büyük bir yanlış olarak karşımıza çıkıyor. Oysa filyasyon ekipleri havanın sıcak ya da soğuk olduğuna bakmaksızın koruyucu kıyafetler içerisinde sabah saat 08.00’dan gece saat 24.00’a kadar sürekli olarak sahada faaliyet gösteriyorlar. Eşleri, çocukları ve aileleri filyasyon ekibinde görevli sağlıkçıların yolunu gözlerken onlar cadde cadde, sokak sokak ve ev ev gezerek Gaziantep’in sağlığı için çalışıyorlar. Bu konuda vatandaştan beklentileri ise saat gözetmeksizin kapılarını çalan sağlıkçılara ve filyasyon ekibine kapılarını açmaları.

DR. TİRYAKİ: “GÖRÜNMEZ BİR DÜŞMANLA SAVAŞIYORUZ”

Ekiplerin çalışmalarını gözlemledikten sonra Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ile de tüm bu çalışmalara ilişkin bir değerlendirmede bulunduk. Pandemi ile mücadele ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu alandaki çalışmaları hakkında sorularımızı cevaplayan İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Sözlerime başlamadan önce Sayın Valimiz Davut Gül’e her konuda bize destek vermelerinden dolayı ve arkamızda bir güç olarak durmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bunun yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile kurum ve kuruluş müdürlerimize de bu konudaki desteklerinden dolayı teşekkür ederim” diyerek sözlerine başlarken; “Pandemi ile mücadele görünmez bir düşmanla savaşmak demek. Bu savaşta en ön safta biz sağlık çalışanları varız. Bizler gündüz gece demeden o görünmez düşmanı kovalıyoruz. Pandemi ile mücadele çok uzun ve yorucu bir süreç. Sağlık çalışanları daha önce yaşamadıkları ve çalışmadıkları bir sürecin içinde buldular kendilerini. Ama fedakar ve çalışkan bir ekibimiz var ve çabuk adapte oldular. Filyasyon ekiplerinde görev yapan personelimizden şu ana kadar yaklaşık 457 kişi corona virüs hastalğına yakalandı ne yazık ki.  Dünyanın şimdiye kadar gördüğü en yaygın pandemi ile karşı karşıyayız ve yaptığımız çalışmalar dünyaya örnek olacak cinsten. Gerek saha da filyasyon ekiplerimiz gerekse hastane de görev yapan çalışanlarımız insanüstü bir gayretle görevlerini yerine getiriyorlar. Herkesin tek düşüncesi bu durum bir an önce bitsin ve kimse zarar görmesin” ifadelerinde bulundu.

“BU SÜREÇ KONTROL ALTINA ALINACAK”

“Pandemi ile savaş sahada kazanılır ve hastanede yaşama tutunmaları sağlanır” diyen Dr. Tiryaki, “Filyasyon ekiplerimiz pek çok farklı branştan, farklı hastanelerden, il sağlık müdürlüğü ve ilçe sağlık müdürlüğü personelinden oluşuyor. Kötü bir olay sayesinde aynı çatı altında çalışıp birbirini tanımayan arkadaşlarımız kaynaştılar. Hastane çalışanlarımızda filyasyon ekiplerinin gösterdiği çabanın farkında. Pandemi ile mücadele sahada filyasyon ekiplerinin çabaları ile kazanılacak bunun bilincindeyiz. Filyasyon ekipleri işini yaptıkça yayılım azalacak hastanelerin yükü rahatlayacak ve kontrol altına alınan bir süreç olacak. Filyasyon ekipleri için elimizde ki en büyük silah diyebiliriz. Günlük olarak yaklaşık 5 bin kişiye test yapıyoruz bu hastalığın önünü alabilmek için. Sayın Sağlık Bakanımız açıkladı Gaziantep’te vaka sayıları yüzde 35 azaldı diye. Ama bu bizim hedefimizin hala üstünde bir rakam. Azalmak demek hastalık bitti demek değildir. Gaziantepli hemşerilerimden ricam rehavete kapılmasınlar, rahat davranmasınlar maske mesafe ve temizlik kurallarını yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline getirsinler ve bize yardımcı olsunlar” şeklinde konuştu.

GÜZEL GÜNLERE AZ KALDI

İl Sağlık Müdürlüğü olarak iyi bir ivme kazandıklarını belirten Tiryaki, “Biz çok iyi bir ivme yakaladık. Bu hızla gidersek 15 gün içinde istediğimiz rakamlara ulaşarak hastalığı kontrol altına almış olacağız. Kontrol altında olması demekte bittiği anlamına gelmeyecek yalnızca belli sayıda ve düşük seviyede bulaşın olduğu hızlı filyasyon yapılıp ihtiyaç varsa hızlıca hastanede tedavinin yapıldığı süreç demektir. Aşılama başlayana kadar ve aşılama sonrası sonuçlar alınana kadar sabretmemiz gerekiyor. Bu mücadele yalnızca biz sağlık çalışanlarının çabaları ile değil asıl Gaziantepli hemşerilerimizin destekleri ve duyarlılığı ile kazanılacak. Gözle görünür düşmana karşı destansı bir savaş veren kentimizin bu savaşta da Türkiye’ye hatta dünyaya örnek olacak bir destan yazacağına inancım tam dedi. Son bir kez daha hatırlattı. Sabah erken gece geç demeden lütfen bizlere kapınızı açın bu sizin sağlığınız için önemli. Daha geç gel ya da sabah gelirsiniz demeyin bizler o saatlerde sokaklarda sizin için çalışıyoruz ekiplerimize sahip çıkın. Maske mesafe temizlik yaşam kuralımız olsun. Hastalık artarsa yasaklar gelir diye rahat davranmayın kendi kurallarınızı kendiniz koyun. Bir süre daha sokaklardan ve sevdiklerinizden uzak durun. İnanın hep birlikte yaşayacağımız güzel günlere az kaldı” dedi.

SAHADAKİLERDEN ÇALIŞMALARA VE DR. TİRYAKİ’YE DAİR…

Sahada çalışan ekiplerle ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ile neredeyse tam bir gün sahada mesai yaparak onların çalışmalarını izledim ve kendilerinden bu çalışmalar konusunda hemen her konuda bilgiler aldım. Gaziantep’te vaka sayıları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığından daha aşağı düşmüş. Bu başarının tesadüf olmadığı ve vakaların belirli bir çalışma neticesinde aşağı doğru seyrettiği ortada. İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’nin tam bir saha adamı olduğunu ve ekiplerin moral ve motivasyonlarını üst düzeyde tutarak sürekli olarak sahada onlarla birlikte hareket etmesini takdirle karşıladıklarını söyleyen saha ekipleri Tiryaki’nin tüm personellere ve görevlilere kapısının sürekli açık olmasının da ayrı bir avantaj olduğunu dile getiriyor. Saha görevlileri, Dr. Tiryaki’nin son derece insani bir diyalog içinde personelleri ile iletişim kurduğunu ve bunun aynısının personelden herkese karşı beklediğini dile getirirken hiyerarşiye de nem veren bir müdürleri olduğunu belirtiyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Özel okullarla ilgili flaş açıklama!Önceki Haber

Özel okullarla ilgili flaş açıklama!

Çatıda mahsur kalan kedi mahalleyi karıştırdıSonraki Haber

Çatıda mahsur kalan kedi mahalleyi karış...

Yorum Yazın

Gaziantep protokolünden 29 Ekim mesajı
Yılmaz’dan Nostaljik Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Gaziantep - Kilis yolunda kaza: 5 yaralı
Yeniden Refah Partisinde İslahiye ve Nizip’te işlem tamam
4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı