Boşanmada mal paylaşımı; görev – yetki sahibi mahkeme kararı ile sona eren evliliklerde, taraflar arasında mal paylaşımının nasıl yapılacağını ifade eder. Evlilik birliği içinde edinilen mallar kural gereği eşit şekilde paylaşılır. Boşanmada mal paylaşımı davası ile boşanma davasının beraber açılması mümkün değildir. Boşanma davasıyla aynı anda ve fakat harici bir dava olarak açılan mal paylaşımı davası bekletici mesele yapılarak evleviyetle boşanma davasında boşanma kararı verilmesi beklenir.
Boşanma davası için bekletici mesele yapılan mal paylaşımı davasına devam edilebilmesi için aile mahkemesince verilen boşanma kararının kesinleşmesi gerekir. Boşanmada mal paylaşımı davasının nasıl açılacağını ifade etmeden önce boşanma davası nasıl açılır? sorusuna yanıt vermek isabetli ve yerinde olacaktır.
Boşanma davası; boşanma iradesi, boşanmanın mali sonuçları ve velayet hususunda uzlaşı sağlamış en az bir yıllık evliler için anlaşmalı boşanma davası şeklinde açılabileceği gibi taraflar arasında çekişme yaşanması halinde çekişmeli boşanma davası olarak da açılabilir. Her iki dava da aile mahkemesine verilecek dava dilekçesiyle açılır.
Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Nasıl Açılır, Dava Açma Süresi Nedir?
Aile mahkemelerinde açılacak boşanmada mal paylaşımı davası, kanunda düzenlenen zamanaşımı göz önünde bulundurularak öngörülen süre zarfında açılmalıdır. Boşanma kararının kesinleşmesini takip eden 10 yıl içinde açılmayan mal paylaşımı talepli dava hakkı düşer. Bir başka ülkede boşanan kişiler için zamanaşımı, boşanmanın gerçekleştiği ülke yasalarına göre boşanma kararının kesinleşmesiyle birlikte işlemeye başlar.
Boşanmada Mal Paylaşımı Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Boşanmada mal paylaşımı davası, 4787 Sayılı Kanun ile kurulan aile mahkemelerinin görev alanına girer. İşbu davada yetkili mahkeme ise şu şekilde belirlenir:
Taraflardan birinin vefatı dolayısıyla mal rejimi son bulmuşsa, yaşamını yitiren tarafın ölmeden önceki ikametgahı mahkemesi yetkili mahkemedir.
Evlilik birliği boşanma kararı ile son bulmuş yahut halihazırda devam eden bir boşanma davası mevcutsa, boşanma davasına bakmakla yetkili kılınan mahkeme yetkili mahkemedir.
Sıralanan haller dışında kalan durumların tamamı için davalı tarafın ikametgahında bulunan aile mahkemesi, boşanmada mal paylaşımı davasında yetkili mahkemedir.
Boşanma davası nasıl açılır konusu hakkında daha detaylı bilgi için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz. https://www.ahddurakhukuk.com/aile-hukuku/bosanma-davasi-nasil-acilir/
Yorum Yazın