Antep fıstığının insan vücudundaki mucizevi etkileri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Antep fıstığının insan vücudundaki mucizevi etkileri
Abone ol
Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Seda Nur Güler Şehrimizin adıyla anılan ve bu aylar hasat zamanı olan antepfıstığının, sağlıklı beslenmede ki yeri , tüketimi ve insan sağlığına yaraları hakkında bilgiler verdi.

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Seda Nur Güler  Şehrimizin adıyla anılan ve bu aylar hasat zamanı olan antepfıstığının, sağlıklı beslenmede ki yeri , tüketimi ve insan  sağlığına yaraları hakkında bilgiler verdi.

Gaziantep denilince akla ilk gelen şeydir antepfıstığı ve baklava. Çünkü ülkemizdeki antepfıstığı hasadının %85'i şehrimizde üretilmektedir. Antepfıstığı, biz Anteplilerin tatlılarda ve hatta kebaplarımızda, lahmacunlarımızda bile kullandığı sert kabuklu meyvedir.

Antepfıstığı total antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğunun altını çizen Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Seda Nur GÜLER  ‘ancak antepfıstığının tüketim şeklide bu konuda oldukça önemlidir. Çünkü antepfıstığının yaygın bir tüketim türü olan fıstık ezmesi, fıstığın içerdiği total antioksidanların yaklaşık dörtte birini içerir. Kabuk içermeyen fıstıklar, kabuklu fıstıkların içerdiği antioksidanların %50’sinden daha az antioksidan içerirler. Ayrıca sadece iç şeklinde satın alınan antepfıstığı ise kabuklu satın alınanlara nazaran çok daha az antioksidan içerir. Fıstık antioksidanlarının önemli bir kısmı kabukta (pelikül) yer alır ve dış kabuğu açılmadan saklanan fıstıklar, kabuğu kırılıp iç şeklinde saklanan fıstıklara kıyasla daha fazla antioksidan içerirler. Antepfıstığı E vitamininden zengin olup, doygunluk hissi oluşturur. Dolayısıyla antepfıstığı bu yönüyle ve içerdiği bitkisel protein, doymamış yağ asitleri, antioksidan, flavonoidler ve posa nedeniyle tüm insanlar ve özelliklede vejetaryenler için oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Ayrıca antepfıstığının tokluk kan şekerinin yükselmesini önlediği, karbonhidrat toleransını düzelttiği ve diyabetik komplikasyonları önlediği Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı ile Kardiyoloji Anabilim Dalı'nın yaptığı ortak bir çalışmayla belirlenmiştir. Ülkemizdeki kadınlar ve çocuklarda önemli bir problem olan aneminin önlenmesinde, osteoporozun korunmasında; zengin demir, B vitaminleri ve kalsiyum içeriği ile antepfıstığı, güzel bir seçim olacaktır ve sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak tüketiminden çekinilmemelidir. Çocuklar, gençler ve yetişkinlerin günde bir avuç (100 gram) antepfıstığı tüketmeleri sağlıklarına olumlu katkı yapacaktır. Diyette alınan antepfıstığı tüketimi ile doymuş yağların yerini doymamış yağlar aldığından mevcut Amerikan Kalp Birliğinin ilkeleri ile uyumludur. Halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünü arttırma yeteneğiyle de total yağ alımını daha serbest hale getirmektedir. Antepfıstığı yüksek oranda doymamış yağ asidi içermektedir. Doymuş yağların yerine hipolipidemik (düşük yağlı) diyetlerde antepfıstığı alternatif bir yiyecek olarak tercih edilebilir.

Sonuç olarak antepfıstığının insan sağlığına etkileri açısından diğer sert kabuklu yemiş türleriyle yapılmış olan önceki çalışmalarla aynı doğrultuda özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Yani sağlıklı beslenme adına her gün bir avuç fındık ne derece yararlı ise  bir avuç antepfıstığı da en az o kadar yararlıdır. Dolayısı ile günlük bir avuç fındık tüketimi yerine bir avuç antepfıstığının tercih edilmesi oldukça uygundur.’ İfadelerini kullandı.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Kırmızıbiber üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdıÖnceki Haber

Kırmızıbiber üreticilerinin sorunlarını...

Arıların saldırısına uğrayan kadın öldüSonraki Haber

Arıların saldırısına uğrayan kadın öldü

Yorum Yazın

Gaziantep protokolünden 29 Ekim mesajı
Yılmaz’dan Nostaljik Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Gaziantep - Kilis yolunda kaza: 5 yaralı
Yeniden Refah Partisinde İslahiye ve Nizip’te işlem tamam
4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı