2. içmesuyu Projesi’nde çalışmalar devam ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
2. içmesuyu Projesi’nde çalışmalar devam ediyor
Abone ol
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Gaziantep iline yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Gaziantep ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Gaziantep yatırımları hakkında değerlendirmelerde bulunan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; İçme suyunun  “olmazsa olmaz” olarak nitelendirilen temel bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Mevlüt Aydın; “Sosyal ve ekonomik gelişme ile birlikte hayat standartlarının yükselmesi, kişi başına içme ve kullanma suyu ihtiyacını da önemli ölçülerde arttırmaktadır. Bu sebeple, yeni su kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların toplumun kullanımına sunulması için yeterli finansmanın sağlanması sadece gerekli değil, aynı zamanda bir zorunluluk haline gelmiştir.

Son 16 yılda tamamladığımız içme suyu tesisleri ile Kartalkaya Barajı’ndan Gaziantep iline yıllık toplam 94,6 milyon m3 içme suyu temin ettik. Bu suyun 47,3 milyon m3’ünü tamamladığımız 47 km’lik isale hattı vasıtasıyla Mizmilli mevkiindeki YAS kuyularından sağladık.” dedi.

Gaziantep’in İçmesuyu Meselesine Köklü Çözüm…

Mevlüt Aydın ülkemizin en büyük içme suyu projelerinden biri olan Düzbağ İçmesusu Projesi hakkında da bilgiler verdi. Aydın; “Gaziantep gibi büyük ve sanayisi gelişmiş bir şehrimizin içmesuyu sıkıntısı çekmesini asla kabul edemeyiz. Gaziantep’in uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamak için Düzbağ Barajı, Düzbağ Regülatörü ve İçme suyu İsale Hattını inşa ediyoruz.

Ülkemizin en büyük içme suyu projelerinden biri olan ve 2 milyar 150 milyon TL maliyetindeki bu projede çalışmalar hızla devam ediyor.

Düzbağ regülatörü ve 105 km uzunluğundaki dev isale hattı ile şehrin 2027 yılına kadar içme suyu ihtiyacı mevcut kaynaklar ile beraber karşılanacaktır.

Daha sonrasında ise Düzbağ Barajını inşa ederek, barajdan alınacak yıllık 173 milyon m3 su temini ile Gaziantep’in 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacı mevcut kaynaklar ile birlikte karşılanacaktır. Gaziantep’e ne kadar hizmet etsek azdır, Gaziantep her zaman yatırımın
en iyisine layıktır.” dedi.

Gaziantep’e 5 Baraj ve 3 Gölet İnşa Ettik, 2 Baraj ve 1 Gölet Daha İnşa Ediyoruz…

Baraj ve gölet gibi depolama tesislerinde her damlasından yararlanmak adına depoladığımız sular faaliyetlerimizin çıkış noktasıdır diyerek değerlendirmelerine devam eden Aydın;  “Zira bu tesislerde depoladığımız sulardan tarımsal sulama, enerji üretimi, içme, kullanma ve sanayi suyu temini maksadıyla faydalandığımız gibi feyezan akımlarının kontrolünü sağlayarak taşkın zararlarından da korunmaktayız. Bu doğrultuda;  Gaziantep’in hasretle beklediği Kayacık Barajını tamamlamak bize nasip oldu.

2006 yılında hizmete aldığımız bu baraj, 120.000 dekar arazinin sulanmasını sağlamaktadır. Sulanan bu arazinin 51.000 dekarı Gaziantep’te, 69.000 dekarı ise Kilis’tedir.

Kayacık Barajı ile münavebeli olarak çalışacak 153 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip Doğanpınar Barajı tamamlanarak 14 Aralık 2018 tarihinde su tutulmuştur. Bu sayede Kayacık Sulaması ile ilave 80.000 dekar arazi daha sulanması imkanı sağlanmış ve toplam sulanacak alan 200.000 dekara çıkarılmıştır.

Yarım asırdır hasretle beklenen Ardıl Barajını inşa ettik ve hizmete aldık. 2016 yılında tamamladığımız bu önemli baraj ile 25.330 dekar zirai arazi sulanmaktadır.

Hizmete aldığımız diğer barajlar ise İslâhiye Bayraktepe Barajı ile Nurdağı Kuzoluk Barajlarıdır. Bu iki barajın açılışını 29.11.2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden 375 tesisin toplu açılış merasimi ile Ankara’dan hizmete almıştık.

Ayrıca Şahinbey Alleben Göleti, Şehitkamil Yamaçoba ve Nurdağı Hamidiye Göletleri tamamlanarak hizmete alınmıştır.  Ayrıca İslahiye Güneş Barajı, İslahiye Yesemek Barajı, ve Şahinbey Burç Çamlık Göletinin inşaatları devam etmektedir.” dedi.

Münbit Topraklarımızı Sulamaya Açıyoruz…

Çiftçilerimizin yüzlerini güldürmek, topraklarının bereketine bereket katmak doğrultusunda çalıştıklarını belirten Aydın; “Sulama projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.

Bu doğrultuda son 16 yılda Gaziantep’te 203.640 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece Gaziantepli çiftçilerimize yıllık 90 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. Hizmete aldığımız sulama tesislerinden 101.640 dekar araziyi sulayan Belkıs Nizip Pompaj Sulaması en önemlilerindendir.

Gaziantep’te çok önemli sulama projelerinin inşaat çalışmaları devam etmektedir. Kılavuzlu Sulaması 3. Kısım ve 4. Kısım bu sulamalardan sadece ikisidir ve bu iki tesis ile
240.000 dekar arazi sulanacaktır.” dedi.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Taşkınlar konusunda da kısa bir değerlendirme yapan DSİ Genel Müdürü Aydın “ Genel Müdürlüğümüz işletmeye aldığı akarsu ıslah ve taşkın kontrol tesisleri ile hem taşkın ihmalini azaltmaya hem de muhtemel taşkın zararlarını asgari seviyeye indirmeye çalışıyor.  Bu doğrultuda Son 16 yılda Gaziantep merkez, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Şahinbey, Yavuzeli ilçelerinde inşa ettiğimiz 43 adet taşkın koruma tesisi ile 50 adet yerleşim yeri ile 27.180 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Ayrıca 1 adet taşkın koruma tesisi inşaatı da devam etmektedir.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Gül'den 14 Mart Tıp Bayramı mesajıÖnceki Haber

Vali Gül'den 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Dikkat! Gaziantep'te yarın o yollar trafiğe kapalı olacakSonraki Haber

Dikkat! Gaziantep'te yarın o yollar traf...

Yorum Yazın

Gaziantep protokolünden 29 Ekim mesajı
Yılmaz’dan Nostaljik Cumhuriyet Bayramı Kutlaması
Gaziantep - Kilis yolunda kaza: 5 yaralı
Yeniden Refah Partisinde İslahiye ve Nizip’te işlem tamam
4 defineci suç üstü yakalandı!  Dedektörle tarayıp kazdılar 
Gaziantep turizim yolunda feci kaza
Gaziantep'te miras cinayeti! Amca öldü, yeğen yaralı
SANKO Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı töreni düzenlendi
 Genç liderler GİBTÜ‘nün ortak olduğu programda buluştu
Kesinleşmiş 30 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı
Medical Point’te Hasta Hakları Günü etkinliği yapıldı
Belediye’nin kursları ile hayatları değişti
Mehmet Pamuk’a silahlı saldırı!
Hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu had safhaya çıkıyor
Başkan Fedaioğlu’ndan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Memik Yılmaz’ı mutlu eden sonuç
A Parti'de Gaziantep’ten dikkat çeken isim
Gaziantep'te çifte kazada! 6 yaralı
Bilal Çeker'in mutlu günü 
Büyükşehir, çiftçilere ücretsiz akaryakıt dağıtımına başladı