Tıbbi Malpraktis Nedir?
SAĞLIKTıbbi malpraktis, tıp ilmi icra edilirken hatalı davranış ya da görev ihmali sonucunda zarar ya da yaralanmaya neden olan bir durumdur.
Tıbbi malpraktis, tıp ilmi icra edilirken hatalı davranış ya da görev ihmali sonucunda zarar ya da yaralanmaya neden olan bir durumdur. Hekimler, hastalarına zarar verdiğinde hem ceza hukuku hem de Borçlar Kanunu çerçevesinde maddi ve manevi zararı tazmin etmekle yükümlü olabilmektedir. Bu tazminat davaları, hekimin hukuka aykırı tıbbi müdahalesi sonucu ortaya çıkan zararlar nedeniyle yürütülür ve tıbbi müdahalede hastaya verilen zarar, belirli şartlar dahilinde hekimin ve hastanenin hukuki sorumluluğu altındadır.
Tazminat davası açılabilmesi için hekimin veya hastanenin hukuka aykırı davranışı, bu davranış sonucu ortaya çıkan zarar, kusur ve zarar arasında illiyet bağı olması gerekmektedir. Bu dört unsurun birlikte gerçekleşmesi durumunda, malpraktis nedeniyle tazminat sorumluluğu söz konusu olabilir. Ancak, birinin eksikliği halinde hekim hakkında tazminat kararı verilemez.
Tıbbi malpraktis vakaları genellikle hekimin tecrübe, mesleki yetenek, bilgi birikimi gibi faktörlerin değerlendirilmesiyle tespit edilir. Hekimin güncel, standart uygulamayı yapmaması veya hastaya gereken tedaviyi vermemesi gibi durumlar tıbbi malpraktis olarak değerlendirilir. Zararın ispatı ise, genellikle davacıya yani hastaya düşer. Komplikasyon durumunda kural olarak hekim sorumluluğu olmaz, ancak komplikasyon sürecinin doğru düzgün ve profesyonel bir şekilde yürütülmemesi durumunda sorumluluk söz konusu olacaktır.
Tıbbi Malpraktis Nedeniyle Tazminat Davası
Malpraktis nedeniyle tazminat davası, somut olayın gereklerine göre: Haksız fiil, sözleşmeye aykırılık, vekaletsiz iş görme veya hizmet kusuru gibi hukuki dayanaklara göre belirlenir. Tıbbi uygulama hataları nedeniyle tazminat davaları, yapılan tıbbi uygulamanın niteliğine göre farklı hukuki gerekçelere dayanılarak açılabilir.
Tıbbi malpraktis davalarında, teşhis, tedavi veya organizasyon aşamalarında yapılan hatalar nedeniyle zarar gören hastaların tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Bu kapsamda, hastanın muayenesinin eksik yapılması, hastaya ilişkin hastalık öyküsünün veya geçmiş bilgisinin gereği gibi alınmaması, gerekli tetkiklerin yapılmaması gibi hatalar tıbbi malpraktis olarak kabul edilir. Organizasyon yükümlülüğünün yerine getirilmemesi de tıbbi malpraktis olarak değerlendirilir.
Aydınlatılmış Onam ve Hasta Kabul Sözleşmesi
Tıbbi müdahale, belli ölçülerde risk içerdiğinden hastanın iznine tabidir ve her türlü uygulama tıbbi standartlara uygun olarak yapılmalıdır. Tıbbi standartlara aykırı her türlü tıbbi müdahale malpraktis olarak nitelendirilebilir niteliktedir. Hasta ile doktor ve hasta ile hastane ilişkisinde en önemli hususlar, aydınlatılmış onam ve hasta kabul sözleşmesine ilişkin yazılı ve ıslak imzalı evraklar olmaktadır. İspat vasıtası aracı olarak kullanılabilen hastane protokol defteri gibi evraklar da ayrıca önem arz etmektedir.
İlginizi Çekebilir