© Memo Haber 2022

Şimşek: Üretim ve istihdama değer katıyoruz

Beş organize sanayi bölgesini içinde barındırarak istihdama ve ülke ekonomisine yön veren Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 50 yıl aradan sonra ilk defe seçimle başa getirilen OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek, OSB’de gerçekleştireceği projeleri Memo News Dergisine açıkladı.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times; min-height: 14.0px}

30 yıl önce OSB’de müdür olarak yönetimde yer aldığını belirten sanayici ve iş adamı Şimşek, OSB atık su arıtma tesisleri konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Şimşek, OSB’lerin atık su arıtma tesislerinin devlet yatırımı olduğunu söyleyerek, “ Sanayi bölgemizdeki atık su arıtma tesisleri konusunda iddialı konuşuyorum Türkiye’nin en iyileri arasında yer alıyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki OSB mutlu ise Gaziantep’te mutludur” dedi.

50 YIL ARADAN SONRA OSB’DE İLK DEFA SEÇİME GİDİLDİ

Organize Sanayi Bölgesi’nin 50 yıl aradan sonra ilk defa seçime gittiğini söyleyerek OSB’yi daha iyi yönetebilmek için çalışacaklarını söyleyen Şimşek, “Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi şimdiye kadar Müteşebbis teşekkül heyeti tarafından yönetiliyordu.

Belli bir çoğunluğa ulaştıktan sonra yüzde 50’si katılımcılardan seçimle yapılacaktı. 50 yıl sonra ilk defa bir seçim oldu OSB’de. Şehrimizin ortak akıl ve odalarımızın da desteğini alarak organize sanayi bölgesini nasıl daha ileriye götürürüz diyerekten bir liste hazırladık ve çalışmalarımıza başladık” ifadelerinde bulundu.

30 YIL ÖNCE OSB’DE MÜDÜR OLARAK GÖREVE GELDİM

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı olana kadarki süreçte kurumda aldığı görevleri belirterek başkanlık görevini devralmasıyla OSB’de devraldığı görev alanlarını açıklayan Şimşek, “30 yıl önce bu kuruma bölge müdür yardımcısı olarak gelmiştim. 

O zamanda Gaziantep’te sadece 1. Organize Sanayi Bölgesi vardı. Buraya gelirken Sanayi Odamızla, Ticaret Odamızla ortak akılla yetki alanımız içinde yönetmeye çalışıyoruz. OSB’de kesintisiz enerji, ulaşımı kolay, insanların gönül rahatlığı ile gelip gidebileceği bir alan yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NİN TEMEL GEREKSİNİMLERİNE CEVAP VERİYORUZ

Organize Sanayi Bölgesinin temel gereksinimlerini değerlendirerek ihtiyaç duyulan alanlarda ne gibi hizmetler ürettiklerini dile getiren Şimşek, “Sanayicilerin sayısı arttıkça üretim arttıkça sanayiciye duyulan güven artıyor. Yine bu konuda gelişmeler Müteşebbis Teşekkül Heyetinin iyi çalıştığını önemli işler yaptığını ve ilerleyen dönemde daha önemli işlere imza atılacağını göstermektedir. Yönetime geldikten sonra Gaziantep Valisi Davut Gül başkanlığında ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinin temel altyapıları olan enerji, doğalgaz çalışmaları düzenli olarak yapılıyor.

Şimdi otobanın batı tarafında Beşinci Organize Sanayi Bölgemiz var. 5. Organize Sanayi Bölgesinde altyapı çalışmaları yüzde 80 seviyelerinde yapılmıştı. Bunu yüzde yüze ulaştıracağız. Yine orda elektrik şebekelerimizi diğer bölgelerimizde olduğu gibi yer altına alacağız. Sanayicinin temel gereksinimleri olan elektriğini, doğalgazını, atık su arıtma tesisini, yağmur suları giderlerini yapacağız. Bundan sonra da Organize Sanayi Bölgesinde ulaşımı rahatlatacağız. Gaziantep’te Aktoprak’tan çıkarak Nizip Yoluna kadar gideceğiz. Karayollarına bir proje hazırladık. Bunu da gerçekleştirebilirsek otobanın iki tarafına da sanayici rahat bir şekilde giriş çıkış yapabilecek. Adana Mersin istikametinden Gaziantep’e gelen yolu yaklaşık 8-10 kilometre kısaltacağız. Bu da şehir içi trafiğine büyük oranda fayda sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İSTİHDAM SUNUYOR

Organize Sanayi Bölgesi’nin teknik detaylarından bahsederek sanayi alanında sunulan istihdam oranlarını değerlendiren Şimşek, “Organize Sanayi Bölgemizde 1100 (BİN YÜZ) civarında firmamız var. Beşinci bölgemiz de tamamlandığında umuyoruz ki 1480 (BİN DÖRTYÜZ SEKSEN)’e yakın firma olacak. Sanayimizin yüzde 80 kısmı tekstil üzerine kurulu. Geriye kalan yüzde 30’luk kısım ise gıda üzerine kuruludur. Organize Sanayi Bölgemizde yaklaşık 150 bin çalışan istihdam ediliyor. Yine bunun yanında dışarıdan gelip çalışanlar da var. Bunları da hesapladığımızda bölgemiz direkt olarak 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu sayıyı da 5 ile çarptığınızda 1 milyona tekabül eder. Yani Gaziantep’in yüzde 65-70’inin geçim kaynağı Organize Sanayi Bölgesi diyebiliriz. Organize Sanayi Bölgesi mutlu ise Gaziantep’te mutludur” dedi.

İSTİHDAM ETTİKÇE BİZLER DE MUTLU OLUYORUZ

Organize Sanayi Bölgesi’nin sunmuş olduğu istihdam imkânlarının sanayici ve Organize Sanayi Bölgesi Başkanı olarak kendilerini de mutlu ettiğini söyleyen Şimşek, “İnsanların mutlu olabilmesi için öncelikle bir işinin olması gerekiyor. İşi olmayan bireyin ne bir ailesi olur, ne yuva kurabilir ne de hayatta tutunabilir. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi de buradaki sanayicilerimize arsa vererek onların istihdam ve üretim alanı oluşturmasına da imkan sunuyor. İstihdamın yapılmasına vesile olduğumuz için bizler de çok mutlu oluyoruz” açıklamalarında bulundu.

TÜRKİYE’NİN TOPLAM ENERJİ TÜKETİMİNİN YÜZDE 3’ÜNE DENK GELİYORUZ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin tükettiği enerji oranının Türkiye’nin toplam enerji tüketiminin yüzde 3’üne denk geldiğini belirterek tüketilen enerjinin üretimi işaret ettiğini vurgulayan Şimşek, “Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi için Türkiye’nin en büyüğü diyebiliriz. En çok enerji tüketen ve en çok istihdam yaratan bir şehiriz. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde tüketilen enerji Türkiye’deki vilayetlerin yüzde 40’ından fazlasının kullandığı enerjiye denk. Türkiye’de tüketilen toplam enerjinin yüzde 3’ünü yalnızca Organize Sanayi Bölgesi olarak biz tüketiyoruz” dedi.

GAZİRAY OSB’YE ARTI DEĞER KATACAK

Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşacak olan Gaziray Projesi ile işverenin ve çalışanın kavuşacağı rahatlığı değerlendiren Şimşek, “Bu yıl yağışlar çok fazlaydı. Zaman zaman yoğun yağmur yağışlarından zarar gören sanayicilerimiz oldu. Önce bununla mücadele ettik ve derelerin ıslah çalışmasına başladık. Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu Gaziray üzerinde yoğun çaba sarf ediyoruz.

Artık sanayicimiz bundan sonra ulaşımın belli bir oranını Gaziray ile sağlayacak. Yine OSB içinde demiryolu üzerine çarşı alanları oluşturarak yaşam alanları oluşturacağız. Yine kesintisiz enerji verilmesi için 5’inci OSB bölgemizde elektrik altyapı çalışmalarını tamamlayacağız. Bunun ardından stabil olan yollarımızı asfaltlayarak ulaşımda da önemli reformlar yapacağız” şeklinde konuştu.

EN HASSAS OLDUĞUM KONU OSB’DE ATIK SU ARITMA TESİSİ

Organize Sanayi Bölgesi’nde en hassas oldukları konunun atık su arıtma tesisleri olduğunu söyleyerek atık su arıtma tesisleriyle ilgili yanlış bir algının varlığından bahsederek bu algıyı kırmak için mücadele verdiğini söyleyen Şimşek, “En hassas olduğumuz ve üzerinde detaylı çalıştığımız konuların en başında atık su arıtma tesisleri gelmektedir. Yönetmelik gereği atık su arıtma tesislerimi tüm sanayi bölgelerimizde planlanmıştır. Atık su arıtma tesisimiz Çevre Bakanlığı tarafından 24 saat denetlenmektedir. Bizim sanayi bölgemizden çıkan su tarımda kullanılmaz. Bunu Tarım Bakanlığı da çok iyi bilmektedir. Sular o dereye gelişi güzel atılmıyor. Bu suların ağaçları kuruttuğu söyleniyor böyle bir şey olamaz. Biz o suda balık yetiştiriyoruz. Buradan Hancağız’a kadar kendi imkanlarımızla yapılması gerekenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ama şu söylenebilir bu su daha fazla arıtılıp tarımda kullanılabilir hale ulaştırılabilir. Bu yönetmelik sadece Gaziantep Organize Sanayi Bölgesine çıkarılmakla olmaz. Böyle bir yönetmeliğin tüm Türkiye için uygulanması gerekiyor. Bu durum da ancak devlet kaynağı ile söz konusu olur” dedi.

GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE KİMYASAL BİR ATIK YOK

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde kimyasal atıkların bulunmadığını söyleyerek atık su arıtma tesislerinin geliştirilmesi konusunda tüm projelere de açık olduklarını kaydeden Şimşek, “Bu ihale tamamen Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi üzerine yıkılırsa diğer organize bölgelerle mücadele şansımız kalmaz. Ya devlet eliyle yapılmalı ya da bu hususta teşvik çıkarılarak desteklenmeliyiz. Atık su arıtma tesisini biz elimizden geldiğince iyi yapıyoruz. Bu konuda bir eksikliğimiz yok. Daha iyi bir projesi olan varsa daha kaliteli bir arıtma olabileceğini düşünen varsa projelere de açığım. Bizim arıtma tesisimizde fiziksel, biyolojik ve kimyasal arıtma özellikleri var. Organize Sanayi Bölgemizde kimyasal atığımız yoktur. Bizim sanayi bölgemizde yoğunluklu olarak tekstil var tekstil boyası hepimizin giydiği kıyafetlerde mevcut olan şey. Sadece suyu temizlerken tuzluluk oranımız fazla, iletkenliğimiz fazla” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ ATIK SU ARITMA TESİSİNE SAHİBİZ

Türkiye’de Organize Sanayi Bölgeleri içinde en iyi atık su arıtma tesisinin Gaziantep’te Kurulu olduğunu iddia eden Şimşek, “Atık su arıtma tesisinin çalışmama ihtimali söz konusu değil. Atık su arıtma tesisi yalnızca elektrikler giderse kapanır. O durumda da devreye jeneratörlerimiz girer. Göletimiz içinde canlı hücreler var. Enerji kesilirse o canlı hücrelerin hepsi ölür. Su içindeki o canlı hücreler mikropları yiyor ve yok ediyor. Atık su arıtma tesisinde çıkan su direk kullanılacak su değil. Bu su ancak yağmur suyu ile kaynaşıp seyrelirse kullanılabilir hale gelir. İddia ediyorum ki Türkiye’de Gaziantep’ten daha iyi bir atık su arıtma tesisi yoktur. Bizim tek şanssızlığımız kurak bir il olmamız” ifadelerinde bulundu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER