© Memo Haber 2022

Prof. Dr. Ilgın Türkçüoğlu: Organ nakilleri artacak

Gaziantep Şehir Hastanesi’ne 2 ay önce başhekim olarak atanan Prof. Dr. Ilgın Türkçüoğlu, www.memohaber.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı’ya hastane ile ilgili açıklamalarda bulundu. Göreve başlar başlamaz hastanenin adeta röntgenini çektiğini söyleyen Türkçüoğlu, organ nakilleri başta olmak üzere farklı ve dikkat çekici hizmetleri birer birer uygulamaya koyacaklarını söyledi.

Hastanenin 1 yıl içinde önemli bir yol kat ettiğini söyleyen Türkçüoğlu, bu süre zarfında hastanede açılmayan çok az bölüm kaldığını, bunları da kısa süre içinde hizmete açacaklarını kaydetti.

Hastaneyi ilk gezdiğinde Sağlık Bakanı’nın kente geleceği döneme denk geldiğini anlatan Türkçüoğlu, “Ben başladıktan bir hafta sonra bakanımız geldi. O nedenle hızlandırılmış bir tur şeklinde bütün hastaneyi koordinatörlerle beraber gezdik. Bu bağlamda değerlendirmelerde  gayet olumluydu.  Bütün alanlarda standartlara uygun şekilde hizmet veriliyor. Zaten fiziki olarak da  gayet yeterli ve güzel yapılmış. Pratik kullanıma sahip, geniş, ferah ve özenli  mimariye sahip olan bir hastane.  Hastanenin fiziki yapısının çok profesyonel olmasıyla birlikte   birçok özellikli birimleri de mevcut.  Mesela yanık, tüp bebek, aritmi,  yara bakım, obezite,ve sigara bırakma merkezimiz bunlardan bazıları.


Organ Nakli Merkezi’nin çok önemli olduğunu vurgulayan Türkçüoğlu, “İlk organ naklimizi geçenlerde gerçekleştirdik. İlk olarak böbrek nakliyle başladık. Tabii daha sonra karaciğer nakilleri de buna eklenecek. Giderek sayımız artacak. Kornea nakli merkezimiz de var. Yine bunlar aktif çalışıyor” diye konuştu.


Hastanedeki Hiperbarik Oksijen Tedavisi Merkezi’nin de bölgedeki hastalar için çok önemli olduğunu söyleyen Türkçüoğlu, “Hiperbarik, halk arasında basınç altında oksijen tedavisi olarak biliniyor. Kış aylarında soba ve karbonmonoksit zehirlenmelerinde kullanılıyor. Kış aylarında vaka sayısı artacağı için seans sayısını da arttırdık. Bunların dışında kronik yaraların iyileşmesi, ani işitme ve görme kaybı yaşayan, kemik enfeksiyonu olan ve diyabetik ayak yarası tedavilerinde de uygulanıyor.

Radyoloji ünitemizde, ameliyathanelerimizde son teknolojiye sahip cihazlarımızla hizmet veriyoruz. Bu nedenlerle de aslında şehirde tercih edilen bir hastaneyiz.

Günde, poliklinik ve acil servisimizde  12.000 civarında hasta bize başvuruyor” dedi.


Aritmi bölümü ile bölgeye hizmet verdiklerini anlatan Türkçüoğlu, “3 boyutlu aritmi cihazları ile yüksek teknolojik yöntemler kullanılarak kalp çarpıntısı ve ritim bozukluğu,  alanında uzman hekimlerimiz tarafından başarılı bir şekilde tedavi ediliyor. Kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi alanında bölgenin sağlık üssü olduğumuzu söyleyebiliriz. Kliniklerimizde profesörler, doçentler ve uzmanlar eşliğinde en özellikli işlemler ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Kalp pili uygulaması, TAVİ yani Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu gibi uygulamalar Güneydoğuda en çok Gaziantep Şehir Hastanesi’nde uygulanıyor” şeklinde konuştu.

Bir kamu hastanesinde obezite merkezinizin olması çok önemli olduğunu vurgulayan Türkçüoğlu, “Obezite merkezimiz ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Obezite merkezimize başvuran her birey öncelikle koordinatörümüz tarafından ilk değerlendirmesi yapılmaktadır. Obez olan bireylerin gerekli ölçümleri yapıldıktan sonra Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı tarafından muayenesi yapılmaktadır. İlk muayenede ek hastalıkları, ayrıntılı muayenesi yapılıp gereken kan testleri istenmektedir. Hastaların tanı, tedavi ve takipleri koordinatör, obezite hemşiresi, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve gerektiğinde sosyal çalışmacı eşliğinde yapılmaktadır. Diyet-egzersiz ve medikal tedavi kararı verilen hasta grubu obezite merkezimizde takibe devam ederken, obezite cerrahisi kararı verilen hastalar hastanemizde bulunan obezite cerrahi merkezine yönlendirilmektedir” dedi.

Hastaneye sadece Gaziantep’ten değil, bölgeden de yoğun talep olduğunu belirten Türkçüoğlu, “ Gaziantep Şehir Hastanesinin açılmasıyla birlikte Gaziantep'te son bir yıl içerisinde  hizmet verilen hasta sayısı yüzde otuz artmış durumda. Bu bağlamda şehre ve çevre illere  de büyük hizmet veriliyor. Üniversite iş birliğiyle şehrimize Gaziantep Şehir Hastanesi’nde üçüncü basamak hizmet veriyor. Üçüncü basamak hizmetler derken, yoğun bakım hizmeti,  kritik hasta ya da özellikle hasta anlamında söylüyorum. Yoğun bakım her hastanede var ama özellikli hastaların başvurabileceği,  özellikli ameliyatların yapıldığı, kritik hastalara müdahale anlamında tüm branşların ve  yan dalların olması sebebiyle hastanemizde ileri seviye hastalara hizmet veriyoruz da diyebiliriz” diye konuştu.

Daha önce Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın ve Çocuk Hastalıklı Hastanesi'nde başhekimlik yaptığı dönemde o hastanede tüp bebek merkezi kurmuş olan Türkçüoğlu, Gaziantep Şehir Hastanesi’ndeki Tüp Bebek Merkezi’nin yavaş yavaş yerine oturduğunu belirterek, “Hastanemizde  çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimize 9 yıllık tecrübeli ekibimizle hizmet veriyoruz.  Merkezimizde Kadın Hastalıkları ve Doğum, Embriyoloji, Üroloji, Uzmanları, Psikologlarımız ve Genetik Uzmanlarımız ile Gaziantep ve çevre illerden gelen anne-baba adaylarımıza , anne-baba olmaları için tıbbi destek vermekten mutluluk duyuyoruz. ” dedi.

Geçen günlerde, 6 ay önce hastanede yaşanan bir olayın yeniden gündeme getirildiği şeklindeki soruyla yanıt veren Türkçüoğlu, “Aslında bu olay 6 ay önce olmuş bir olay. Benim dönemimde olmuş bir olay değil. O zamanın başhekimi bir soruşturma yapmış. Tabii hala da devam eden bir süreç bu. Hem bakanlık hem savcılık takip ediyor. Soruşturma devam ediyor.” diye konuştu.

Hizmet içi eğitimlerin önemli olduğunu vurgulayan Türkçüoğlu, “Hastanemizde kamu özel işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Yani kamu kısmında bizim verdiğimiz hizmet daha çok tıbbi medikal , hekimlik , hemşirelik hizmetleri gibi. Şirketin de verdiği hizmetler var. Bunlar da güvenlik,  temizlik, yemek, çamaşır gibi otelcilik hizmetleri. Tüm personellere hizmet içi eğitimler veriliyor. Mesleklerini icra ederken nasıl davranmaları gerektiğine binaen başka türlü eğitimleri de var.  Biz de bunları takip ediyoruz. ” dedi.

Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Hastanesiyle ilgili de bilgi veren Türkçüoğlu, “Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Hastanesi bir kere suç işlemiş ama henüz hüküm almamış kişilere hizmet verecek olan, adli süreçlerde işlemi devam eden, emniyetten, savcılıktan bize gönderilen hastalar ya da kişiler için planlanmış bir hastanedir.” diye konuştu.  Normal kapalı psikiyatri servisiyle ilgili sorumuza da cevaben projede böyle bir servisin olmadığı dolayısı ile hastanede böyle bir hizmetin verilmeyeceğini açıkladı.


Hastaneye yönelik yoğun talep olduğunu anlatan Türkçüoğlu, “Bölümlerimiz zaten aktif şekilde çalışıyorlar. Biz zaman zaman birtakım önlemler alıyoruz tabii ki ama yine de çok yoğunluk olduğu zaman bütün arzı karşılamak bazen mümkün olmayabiliyor. ” dedi.

Randevu sorununa yönelik taleplere de değinen Türkçüoğlu, “Hastaların 15 gün içerisinde randevu alabiliyor olması bizim için önemli. Eğer 15 günü aşıyorsa, randevu alma süreleri, o zaman orada bir yığılma, bir problem var anlamına geliyor. Tabii ki bazı bölümlerde bunu sağlayamıyoruz.   Özellikle kulak-burun-boğaz, deri ve zührevi hastalıklar, göz hastalıkları gibi. Biz bu durumlarda hekimlerimizin hepsine poliklinik hizmeti açıyoruz. Bazı branşlarda hekim sayısının yetersizliğinden ötürü talep karşılanmama durumu da yaşayabiliyoruz.” diye konuştu.


PROF. DR. ILGIN TÜRKÇÜOĞLU KİMDİR?
1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İhtisasımı 2005 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalında tamamladım.
 İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nda 12 yıl boyunca ve Sanko Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında 4 yıl boyunca öğretim üyeliği yaptım. 11 Ekim 2024 itibariyle Gaziantep Şehir Hastanesi Başhekimi olarak mesleğimi icra etmekteyim.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER