Prof. Ali Erbaş: Gençler cemaat yerine bireysel maneviyata yöneldi
GENELDiyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İslam dünyasının yaşadığı sorunların temelinde müslümanların İslam'dan, ilimden ve birlik ruhundan uzaklaşmasının yattığını söyledi.
Erbaş, "Gazze ve Filistin'de yaşanan katliama üzülüyoruz ama Hazreti Ömer nasıl peygamber efendimizden 4 yıl sonra Kudüs'ü fethedip asırlarca selam beldesi olarak kalmasıno sağladıysa, Selahaddin Eyyubi ikinci kez kurtarıp zulme son verdiyse bizim de bunu sağlamamız lazım. Bunun için de İslam değerlerine yeniden sarılarak birlik ve beraberlik ruhunu güçlendirmeliyiz. Yoksa bugün Gazze için boykot yaparken, tüm ilaçların İslam olmayanlarca yapıldığını görerek zayıf bir protesto gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından İslam Dünyasında İletişim ve Güven Arayışı" temasıyla düzenlenen Uluslararası Stratejik Müzakereler Forumu, İslam coğrafyasından çok sayıda önemli ilim insanını Gaziantep’te bir araya getirdi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Dünya İslâm Alimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Ali Muhyiddin Karadaği'nin de aralarında olduğu çok sayıda önemli ismin konuşmacı olarak katıldığı ve 2 gün sürecek olan forumda İslam dünyasının iletişim ve güven arayışı konuşulacak.
Forumun açılış konuşmasını yapan Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, ülkemizde İslam adıyla kurulan ilk devlet üniversitesi olduklarına dikkat çekerek, benzer etkinlikler düzenleyerek İslam aleminin birlik ve beraberliği için çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Açılışta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise, İslam dininin güven dini olduğuna dikkat çekerek, dünyanın bugün yaşadığı güven sorununun temelinde müslüman toplumların güçsüzlüğünün yattığını söyledi.
Erbaş, "Aslında sempozyumun başlığı bize işaret ediyor: güven insanı. Sorunlarımızı kendi medeniyet köklerimizden alacağımız güçle çözmemiz gerekiyor. İslam dünyasındaki terör ve İslam karşıtlığı sorununu çözmemiz gerekiyor. Önce İslamofobi ardından İslam karşıtlığını ürettiler. Dünyada İslamafobi yoktur, Siyonist Yahudi ve Siyonist Hristiyanların oluşturduğu terör ve vahşet var. Yine katliamcı Budistler Arakan'da ve Hindistan'da müslümanları katlediyor. Can ve mal güvenliğinin olmadığı, güçlünün zayıfı ezdiği dünyada hiç kimse güvende değildir. Allah'ın işaret ettiği bir hayat anlayışını tesis etmediğimiz sürece de rahatta olmayacağız, dünya da rahmet ikliminden yoksun kalacaktır. İnsanlık savaşlar, terör, yoksulluk, açlık, gibi tarihin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. İnanıyorum ki İslam adaleti tüm insanları da kurtaracaktır. Bunun için de İslam dünyasında ortak akıl ve müşterek kurumsal yapılara ihtiyaç vardır. Kurtuluş İslam'dadır, bundan başka da yol yoktur" diye konuştu.
Önceki dönem Diyanet İşleri Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise, "Alimlerin buluşması güzel bir kurtuluş duasına dönüşmesini Rabbimden niyaz ediyorum. Aslında İslam dünyası kendisini, kalbini, ruhunu arıyor. Hiç şüphemiz olmasın o kalbi ve ruhu bulacaktır. Ümütsizliğe hiç gerek yok, o büyük kurtuluşa ulaşacağız" dedi.
Günümüzde gençlerin farklı bir maneviyat arayışına girdiklerini belirten Görmez, "Ben buna bireysel maneviyat arayışı diyorum. Artık insanlar topluluklara, derneklere ve cemaatlere katılmak yerine alternatif olarak bireysel maniviyata ulaşmaya çalışıyor. Hepimizin maneviyatı kuran sivil yapılarımızın, mekteplerimizin daha güçlü olması için elbette çalışmamız lazım. Gençlerin bu çabasına da destek olmak lazım. Bu yol, ve yöntem taklidi imandan tahkiki imana ulaştırabilir. Maneviyat güvenliğini kurmak gerekiyor. İman ve eman arasında İslam ile selam arasında bir ilişki var. Gençlik maneviyat güvenliğini zedelenince başka yerlere gidiyor. Bu noktada diyanet İşleri ve üniversitelerin bu hakikatin farkında olarak gençlerin maneviyat güvenliğini sağlayacak bir ortamı oluşturmalıdır" diye konuştu.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber de etkinliğin önemine dikkat çekerek, "Burası dini ve vatanı için şehit olanların isimlerinin verildiği mübarek bir belde. Burada yapacağımız duaların Gazze semalarında hak sahiplerine ulaşacağına inanıyorum. Şunu da belirtmek istiyorum ki müslüman müslümana karşı güven sorunu yaşamaz. Müslüman ülke başka bir müslüman ülkeyle bir konuyu müzakere ederken işin içinde başka sorun var mı diye tereddüt etmez, etmemeli. Ama böyle bir sorunumuz var. Sayın Cumhurbaşkanımız bu sorunu sürekli gündeme getiriyor. 'Dünya beşten büyüktür' sözüyle de herkesin değerli olduğuna dikkat çekiyor. Onun için bir Afrika ülkesi devlet başkanı ülkesini uzun süre sömüren Fransız Cumhurbaşkanına 'git artık' diyebiliyor" dedi.
Foruma ev sahipliği yapan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Filistin ve Gazze'de kardeşlerimizin işkenceye uğraması ve on binlerce kişinin şehit edilmesi karşısında bazı İslam devlet başkanlarının sessiz kalması ve üstüne 'Filistin bizim gündemimiz değildir' demesi bizleri yaralıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sorunu sürekli uluslararası gündemde tutmaya çalışması da takdire şayandır. Umarım forumumuz konuda da önemli adımlar atılmasına vesile olur" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından forumun ilk konulmasını Dünya İslam Alimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Ali Muhyiddin Karadaği yaptı. Türkiye ve dünya genelinden onlarca alimin konuşmacı olduğu forum 2 gün sürecek.
İlginizi Çekebilir