© Memo Haber 2022

Masterchef Türkiye yarışmasında katmerli gündem

Kıran kırana bir rekabetin yaşandığı MasterChef Türkiye'de yarışmacılar bu akşam Gaziantep Katmeri yaptı.

Masterchef'te hayallerine ulaşmak için mücadele eden yarışmacılar Gaziantep Katmeri yaparken zorlandı.
Jüriliğini Mehmet Yalçınkaya, Somer Sivrioğlu ve Danilo Zanna'nın üstlendiği Masterchef Türkiye yarışmasında Gaziantep katmeri yapıldı.
YARIŞMACILAR ECEL TERİ DÖKTÜ
Gaziantep Katmeri yaparken ecel teri döken yarışmacılar, Gaziantepli izleyicilerden ve Gaziantepli ustalardan tam not almasa da başarılı tabaklar çıkardı.
En başarılı katmer yapan 3 yarışmacı ise Eda, Kerem ve Nevzat oldu. Nevzat en iyi Gaziantep Katmerini yaparak, 2. haftanın mavi takım kaptanlığını kazandı.
İzleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen programda yarışmacılar, yufkanın yırtması, kalın açması ve içerisine konan malzemelerin miktarı, pişirme ve daha birçok eksikten dolayı Gaziantepli katmer ustalarından tam not alamadı.
Ancak MasterChef Türkiye'de Gaziantep'in en güzel lezzetlerinden Gaziantep Katmerinin yapılması kentte memnuniyetle karşılandı.
Katmer yufkasını hiç yırtmadan incecik açan işinin ehli Gaziantep Katmer ustaları ise ekran karşısında yufkalar yırtıldıkça kriz geçirdi. Ustalar, "Bir programda Gaziantep Katmerinin inceliklerini anlatmak, yarışmacılara işin inceliklerini" öğretmek istediklerini dile getirdi.
GAZİANTEP KATMERİ NASIL YAPILIR?
Gaziantep Katmerinde, 18.09.1997 başvuru tarihli ve 27 tescil numarası ile tescilli coğrafi işaret olan Antep Fıstığı, şeker, kaymak ve yağ bulunur. Yapımı da büyük ustalık ister. Bir adet yağlı yufkanın, kare zarf şeklinde katlanması ve fırında pişirilmesi ile elde edilen, genellikle sabah kahvaltısında yenilmesi tercih edilen bir tatlıdır.
Antep katmerinin hamuru bir gece önceden hazırlanarak dinlendirilir. Ertesi gün hamur açılarak içerisine konulan iç malzemelerle sarıldıktan sonra pişirilerek servis yapılır;
Antep katmerinin hamuru;
Hamurun Malzemeleri ve hazırlanması;
Un ; 1 kg sert buğday unu
Su ; 550 ml klorsuz su
Tuz ; 20 gr Kaya tuzu
Tüm malzemeler bir kapta karıştırılarak yoğurulur. 160-180 gr arasında hamur yumakları hazırlanır ve piştiğinde kokusunu vermeyecek ayçiçek ya da mısırözü yağı gibi bitkisel sıvı yağ ile hamurun üst kısmı yağlanarak 1 gece buzdolabında bekletilir.
1 adet antep katmerinin iç malzemeleri;
Fıstık ; 70-90 gr (Fıstık olarak antep fıstığı kullanılmalıdır, çam fıstığı ya da yer fıstığı kullanılmamalıdır.)
Yağ ; 15-20 gr Sade yağ kullanılır. Sade yağ %99.9 yağ içeren, katkılardan arındırılmış, saf tereyağıdır.
Şeker ; 60-80 gr Pancar şekeri
Sahan Kaymağı ; Sütün kaynatılıp soğuması sırasında üst katmanında oluşan kaymaktır. Yaklaşık 130-150 gr Sahan Kaymağı kullanılır.
Pişmeden önceki ağırlık yaklaşık 500 (+- 50) gram, piştikten sonraki ağırlık 450 (+- 30) gramdır.
Antep katmerinin hazırlanması;
160-180 gr olarak bir gece önceden hazırlanıp bekletilen hamur, ilk olarak bitkisel sıvı yağ ile yağlanmış tezgahta elle düzleştirilir ve merdane ile 25-30 cm ebadında açılır. Daha sonra elle gerdirilip savrularak ortalama 140 cm çapında bir daire ebadına getirilir. Hamurların kenar kısımları alınarak ortalama 100-110 gramlık kısmı kullanılır ve içine sırasıyla yukarıda belirtilen özellik ve miktarlarda fıstık, şeker, kaymak ve sade yağ konulur. Hazırlanan katmer, kare mektup zarfı şeklinde katlanır ve pişirilecek tavaya alınır. Ebat olarak kare şeklinde ve 20x20 ile 25x25 arası ebatta hazırlanabilir.
Önceden 200 santigrat derecede ısıtılmış fırında, yaklaşık 7-8 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilen katmer, fırından çıkarıldıktan sonra servise hazırdır. Fırından çıkarıldıktan sonra antep katmerinin üzeri isteğe göre bitkisel sıvı yağ ile hafifce yağlanabilir. Servis kolaylığı açısından 3-5 cm’lik kare ya da mekik şeklinde parçalar halinde kesilerek servis edilebilir ya da ambalajlanır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER