© Memo Haber 2022

Gaziantep'ten Ankara'ya fıstık çıkartması

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit ve Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Kenan Seçkin, Ankara temaslarında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüşerek Gaziantepli fıstık çiftçilerinin sorunlarını dile getirdi. Görüşmede fıstık fiyatlarının çiftçiden düşük alınması ve taban fiyat uygulaması ele alındı.

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit ve Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Kenan Seçkin önceki gün Ankara'ya giderek Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı ziyaret etti. Görüşmelerde Gaziantepli çiftçilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri yer aldı. Başkan Yiğit, tarımda yenilik için Ankara'da toplantılar gerçekleştirildiğini ve bu toplantıya katılarak çiftçilerin çözüm bekleyen sorunlarının masaya yatırıldığını söyledi.
'ÇİFTÇİNİN SORUNLARI RAPOR OLARAK BAYRAKTAR'A İLETİLDİ'
Gaziantepli çiftçilerin yaşadıkları sorunları rapor olarak Ziraat Odaları Birlik Başkanı Şemsi Bayraktar'a ilettiklerini söyleyen Yiğit, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı makamında ziyaret ederek çiftçilerimizin beklediği sorunları dile getirdik. Genel başkanımıza çiftçilerimizin çözüm beklediği sorunları rapor olarak sunduk. Başkanımız bizlerden aldığı raporu Tarım Bakanı ile görüşerek gerekli adımların atılması için çalışma başlatacağını söyledi. Bizlerin ve çiftçilerimizin beklentisi de bu yönde" diye konuştu.
TOPLANTININ ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ FISTIK FİYATLARI OLDU
Cuma Yiğit, gerçekleştirilen toplantının öncelikli gündem konusunun Antepfıstığı olduğunu ve fıstıkların çiftçiden ucuz yollu alınarak raflara yüksek fiyattan ulaştırıldığını söyledi.
Fıstık için taban fiyat uygulamasının başlatılması gerektiğinin altını çizen Yiğit, "Gaziantep'te çiftçinin durumunu anlattık. Genel Başkanımızı fıstık hasadına davet ettik ve şehrimize gelecek. Başkanımız çiftçinin durumunu bakanlığa bildirecek. Bazı ürünlerde devlet eliyle taban fiyat uygulamasına gidilirken fıstık gibi çok değerli bir ürünün taban fiyat uygulamasının dışında tutulduğunu dile getirdik. Çiftçilerimiz fıstığın tarladan çok ucuz yollu alındığını ve hasattan sonra mecbur kalıp üç beş tüccara çok düşük fiyatlarla verilmek zorunda kaldığını söylüyor. Ziraat odaları olarak biz de bu sorunu görüyoruz. Ne yazık ki üç beş tüccar sektörü elinde tutuyor ve fiyatları kendileri belirliyor. Çiftçi bir yıl boyunca emeğini esirgemeden çalışıyor. Yıl sonunda hasadını yaptığında masraflarını dahi kurtaramadığını görüyor. Çiftçilerimize yazık. Biz istiyoruz ki özellikle çok kıymetli bir ürün olan fıstıkta taban fiyat uygulamasına gidilsin. Daha önce Güneydoğu Fıstık Birliği vardı ve hiçbir tüccar belirlenen rakamların altında ürün alamazdı. Kazanan çiftçi olurdu. Ne yazık ki birliğin kaldırılmasından sonra tüccarlar sektörü tamamen eline aldı ve piyasayı kendi istedikleri fiyatlarla oluşturmaya başladı. Çiftçinin emeği boşa çıkıyor. Bazı ürünlerde olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulamasına gidilsin ve devletin belirlediği fiyat altına asla fıstık satılmasın istiyoruz. Amacımız hem çiftçimizi korumak hem de kıymetli bir ürünümüz olan fıstığı korumak. Bu yolda mücadele veriyoruz" dedi.
BAYRAKTAR HASAT İÇİN GAZİANTEP'E GELECEK
Yiğit, gerçekleştirilen toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı fıstık hasadı için Gaziantep'e davet ettiklerini ve Eylül ayı içerisinde Bayraktar'ın Gaziantep'e gelerek hasada katılacağını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER