Erdal Kılınç: Gaziantep'te okul ve derslik ihtiyacını tamamlıyoruz
EĞİTİM"Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç, kent genelinde yürütülen kapsamlı eğitim çalışmalarını Memohaber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı'ya değerlendirdi."
İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç, göreve geldiği 5 aylık süreçteki eğitim ve akademik çalışmaları değerlendirdi. Eğitimde fırsat eşitliği ve eğitimin herkesin hakkıdır anlayışı ile hareket ettiğini söyleyen Kılınç, "Gaziantep her alanda lokomotif bir şehir. Eğitimin de bu lokomotifin en önemli parçası olması için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi. Yapımı devam eden 123 okul ve 2 bin 5 derslik inşaatının da tamamlanmasıyla derslik açığının büyük oranda kalmayacağını dile getiren Kılınç, "Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir hızla okullaşmaya gidiyoruz" dedi.
Memohaber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı, derginin bu sayısında İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç ile yaptığı röportajda Gaziantep'in eğitim ve öğretiminin röntgenini çekti. Eğitim öğretim alanında yapılan tüm çalışmaları A'dan Z'ye masaya yatıran Taşçı'nın sorularını İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç, samimiyetle cevapladı. Gaziantep'teki okul ve derslik açığından, eğitim kalitesine, akademik çalışmalardan yeni müfredata kadar birçok konunun konuşulduğu röportajda eğitim ve öğretim alanında yapılan önemli çalışmalara dikkat çekildi.
'CUMHURİYET TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ HIZLA OKULLAŞMAYA GİTTİK'
Erdal Kılınç, Gaziantep'in eğitimdeki en önemli sorunlarının başında okul sayısı geldiğini ancak bu sorunu da hem devlet eli hem de hayırsever destekleriyle hızla okullaşarak çözdüklerini söyledi.
Cumhuriyet tarihide görülmemiş bir hızla okullaşmaya gidildiğini ve şehrin eğitimin her kademesinde başarısının yükseldiğini söyleyen Kılınç, "Gaziantep, genç ve dinamik nüfusuyla eğitim alanında büyük bir potansiyele sahip bir şehir. Artan öğrenci sayısına paralel olarak okul ve derslik ihtiyacı süreç içerisinde ortaya çıkmıştır. Ancak Gaziantep’in sorunlarından daha büyük bir çözüm kapasitesi, gücü bulunmaktadır. Derslik ve okul sayısı problemi ortaya çıktığında ülkemize model olacak bir hızda başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere İlçe Belediyelerimiz tarafından okul arsaları oluşturulmuştur. Daha sonra Valiliğimiz koordinasyonunda Millî Eğitim Bakanlığımız ile yapılan işbirliği çalışmaları sonucunda son bir yılda devasa okul yatırımları şehrimize kazandırılmıştır. Burada şehrin hayırsever kimliğini de unutmamak gerekiyor. Geride kalan yaklaşık bir yıllık sürede 136 eğitim kurumunun yapımına hayırseverlerimiz destek olmuştur. Şehrimizin genç nüfusun yüksek olması; her geçen gün eğitimin tüm kesimlerce öncelenmesi, eğitim yatırımlarımızın nitelik ve nicelik olarak Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir hızla artmış olması, gerek akademik gerek bilimsel gerekse de sanat ve spor alanlarındaki hızlı yükselişi en güçlü yanlarımızı oluşturmaktadır" diye konuştu.
'EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANDI'
FATİH Projesi kapsamında kent merkezi kırsal farkını ortadan kaldırarak tüm okullarda fırsat eşitliğinin yakalandığını ve okullarda teknolojiyi yakından takip ettiklerini söyleyen Kılınç, "Bakanlığımız tarafından Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH Projesi) kapsamında hedef grupta yer alan ilkokul, ortaokul ve liselerimizde konumuna, yapım yılına, derslik ve öğrenci sayısına bakılmaksızın akıllı tahtaların kurulumu yapılmaktadır. Bu yönüyle ülkemiz, eğitim alanında dünyada hem dijitalleşme hem de fırsat eşitliği sağlama adına önemli bir konumda bulunmaktadır. Ayrıca yeni nesil okullar dediğimiz yeni okullarımızın derslik harici müzik, resim, spor, fen ve teknoloji laboratuvarları, konferans salonları, özel eğitim sınıfları gibi bir okulda olması gereken tüm mekânlar ile birlikte yapımı gerçekleştirilmektedir. Ayrıca fırsat eşitliği kapsamında Millî Eğitim Bakanlığımızın yakın zamanda hayata geçirdiği yapay zekâ temelli dijital uzaktan eğitim uygulaması olan MEBİ ile tüm öğrencilerimiz YKS’ye ücretsiz hazırlanmakta, binlerce video anlatım, soru ve çözüme ulaşabilmektedir" dedi.
'GAZİANTEP'TE 123 OKUL VE 2005 DERSLİĞİN İNŞAATI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR'
Gaziantep'te okulların altyapı ve fiziki koşullarının hızla iyileştirildiğini ve şu anda şehir genelinde 123 okul ve 2005 dersliğin inşaat sürecinin hızla sürdüğünü belirten Kılınç, "Gaziantep gibi hızla büyüyen ve genç nüfusu fazla olan bir şehirde, okullarımızın altyapı ve fiziki koşullarını iyileştirmek her zaman öncelikli bir konu olmuştur. Bugüne kadar önemli yatırımlar yaptık ve birçok okulda altyapı ve fiziki imkânları geliştirdik. Ancak bu dinamik bir süreç ve sürekli olarak ihtiyaçlara göre iyileştirmeler yapmaya devam ediyoruz. Şu anda ilimizde 123 okul ve 2005 dersliğin inşaat süreci devam etmektedir. Bu sayılara Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından 2025 yatırımları kapsamında yeni okul ve derslik sayıları da eklendiğinde devletimiz tarafından Gaziantep’in ne denli önemsendiği de görülmektedir. Ayrıca ilimiz genelinde şu an tüm okullarımızda kütüphane, 68 okulumuzda bağımsız kapalı spor salonu, 240 okulumuzda bina içerisinde kapalı spor alanı, 210 okulumuzda halı saha, 604 okulumuzda basketbol sahası ve 459 okulumuzda voleybol sahası bulunmakta ve bu alanlar aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Sonuç olarak Gaziantep’te okullarımızın altyapı ve fiziki koşulları her geçen gün iyileşiyor. Hedefimiz, şehrimizdeki her öğrencinin en modern, güvenli ve kaliteli eğitim ortamlarına sahip olmasıdır" ifadelerinde bulundu.
'GAZİANTEP ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ İLE ÖĞRETMENLERİMİZ GELİŞİMİNİ DESTEKLİYORUZ’
Kılınç, öğretmenlerin mesleği gelişimine önem verdiklerini ve öğretmenlerin mesleki gelişimleri için sunulan hizmetleri değerlendirdi.
Öğretmen Akademisi uygulaması ile öğretmenlerin daha donanımlı hale getirilerek bu bilgi ve becerilerin de öğrencilere aktarıldığına dikkat çeken Kılınç, "Öğretmenlerimizin mesleki gelişimi, eğitimde kaliteyi artırmanın en önemli unsurlarından biridir. Bu farkındalık ile bakanlığımız tarafından her yıl gerek merkezi gerekse mahalli hizmet içi eğitim planlamaları yapılmakta, öğretmenlerimiz bir kısmına resen büyük bir kısmına ise gönüllülük esası ile alınmaktadır.
Ayrıca bu yıl Bakanlığımız koordinesinde yürütülmekte olan “Gaziantep Öğretmen Akademileri” projesi hayata aktarılmıştır. Gaziantep Öğretmen Akademileri Projesi, öğretmenlerimizin mesleki ve kişisel gelişimi adına çok kıymetli bir projedir. Gaziantep Öğretmen Akademileri kapsamında Edebiyat Akademisi, Müzik Akademisi, Biyografi Akademisi, Şehir ve Kültür Akademisi aracılığıyla bilgi, beceri, görüş, düşünce ve eserleri ile öne çıkan uzman kişilerin sosyal ve kültürel birikimlerinin öğretmenlerimize yansıtılması ve bu kazanımların öğretmenlerimiz vasıtasıyla da öğrencilerimize aktarılarak gelecek nesillere taşınmasını sağlıyoruz" açıklamalarında bulundu.
'DEZAVANTAJLI BÖLGELERİMİZDE ÖĞRENCİLERİMİZE ÖZEL DESTEK SUNUYORUZ'
Kılınç, Gaziantep'te bin 923 kurs merkezi bulunduğunu ve toplamda 40 bin 573 öğrencinin bu kurslardan ücretsiz eğitim aldığını söyledi.
Dezavantajlı kesimlerdeki öğrencilerin eğitimlerini kaliteli alabilmeleri için yapılan çalışmalardan bahseden Kılınç, "Dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerimizin eğitimine yönelik özel destek programları, bizim öncelikli konularımız arasında yer alıyor. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için hem Bakanlığımızın projelerini hayata geçiriyor hem de yerelde özel çalışmalar yürütüyoruz. Millî Eğitim Bakanlığımızın sunduğu Destekleme ve Yetiştirme Kursları sayesinde, özellikle dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerimize ücretsiz kurs imkânı sunuyoruz. Gaziantep genelinde bin 923 kurs merkezinde toplam 40 bin 573 öğrencimiz, bu kurslar sayesinde akademik başarılarını artırarak ileriye emin adımlarla yürümektedir. Dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerimizin okula erişimlerini kolaylaştırmak için taşımalı eğitim sistemini aktif bir şekilde uygulamakta ve bu kapsamda 17.018 öğrencimizi ücretsiz taşıyarak eğitimlerine kesintisiz bir şekilde devam etmeleri sağlanmaktadır. Barınma ihtiyacı olan öğrencilerimiz için pansiyon ve yatılı okul imkânları sunarak bu öğrencilerin eğitime devamlılıkları desteklenmektedir. Şu an ilimiz genelinde 50 pansiyonda toplam 5.078 öğrenci konaklamaktadır. Rehberlik hizmetleriyle öğrencilerin yalnızca akademik değil, sosyal ve psikolojik gelişimlerini de destekliyoruz. Mesleki yönlendirme çalışmaları kapsamında gençlerimizi yeteneklerini ortaya çıkararak en uygun istihdam alanlarına yöneltmekteyiz. Bu kapsamda ilimizde yeni mesleki ve teknik liseler kurulduğu gibi yeni atölyelerde açmaktayız. Bakanlığımızın hazırlamış olduğu “Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi”ni kılavuz alarak İhtisas Meslek Liseleri, Bölge Okulları ve Sektöre Entegre Okullar açma çalışmalarımızı titizlikle yürütülmektedir" diye konuştu.
'ÜNİVERSİTELERLE YAPTIĞIMIZ PROJELERLE ÖĞRENCİLERİMİZİN UFKUNU GENİŞLETİYORUZ'
Gaziantep'te üniversiteler ile milli eğitim müdürlüğü arasında projeler kapsamında işbirlikleri yapıldığını ve bu projelerin eğitim kalitesini yükseltmek için kullanıldığını belirten Kılınç, "Gaziantep’te üniversitelerle müdürlüğümüz arasındaki iş birliği oldukça güçlüdür ve bu ilişki eğitim kalitesine doğrudan olumlu yansımaktadır.
Müdürlüğümüz, 2017-2024 yılları arasında yapılan Erasmus Projeleri, TÜBİTAK 4004 – 4005 – 4007 – 4008 projeler başta olmak üzere Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve SANKO Üniversitesi ile işbirliği yapılmaktadır. Bu projelerde ortaokul ve lise öğrencilerimiz, üniversitelerin akademik desteğiyle bilimsel projeler geliştiriyor ve ulusal-uluslararası yarışmalara katılım göstermektedir. Yine öğretmen eğitimleri, STEAM uygulamaları, iyi örnek uygulamaları konusunda üniversitelerimiz ile sürekli iletişim ve işbirliği halindeyiz. Tüm bu iş birlikleri, öğrencilerimizin ufkunu genişletirken, öğretmenlerimizin de mesleki gelişimine katkı sağlıyor. Önümüzdeki dönemde bu ortaklıkları artırmayı ve eğitimde daha fazla yenilikçi uygulamaya imza atmayı hedefliyoruz" dedi.
'OKUL VE DERSLİK İHTİYACIMIZI TAMAMLIYORUZ'
Kılınç, 6 Şubat depremlerinde bu yana 79 okul ve bin 837 dersliğin yeniden hazırlanarak eğitime kazandırıldığını söyledi.
Yatırım programına alınan 123 okul ve 2 bin 5 derslik inşaatının da sürdüğünü ve inşaatların tamamlanmasıyla okul ve derslik ihtiyacının büyük oranda karşılanacağını söyleyen Kılınç, "Gaziantep, hızlı nüfus artışı ve yoğun göç alan bir şehir olması ve yüzyılın felaketi 6 Şubat depremleri sonrası yıkılan ve aldığı hasardan ötürü yıkımı gerçekleştirilen okullarımızın olması derslik ihtiyacı doğmasına sebebiyet vermiştir. Ancak bu süreçte hem şehrimizin yerel unsurları hem de devletimiz yoğun bir çalışma içine girmiştir. Deprem sonrası yürütülen çalışmalar kapsamında Gaziantep genelinde bugüne kadar toplam 79 okul ve 1837 derslik tamamlanarak eğitime kazandırılmıştır. Bunun yanı sına 123 okul ve 2005 derslik inşaatı hızla sürdürülüyor. Bu sayılara 2025 yılı yatırımları da eklendiğinde birçok alanda derslik ihtiyacımız kalmamış olacaktır" dedi.
'DEPREMİN VURDUĞU NURDAĞI VE İSLAHİYE İLÇELERİMİZDE EĞİTİM KURUMLARIMIZI AYAĞA KALDIRDIK'
Depremin en ağır şekilde vurduğu Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde eğitim kurumlarının hızlı bir şekilde ayağa kaldırıldığını ve inşaat süreçlerinin de tüm hızıyla sürdüğünü dile getiren Kılınç, "6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından, Gaziantep’te eğitim alanında başlatılan kapsamlı seferberlik tüm hızıyla devam ediyor. Öğrencilerimizin eğitim hayatlarının kesintiye uğramaması için hem acil hem uzun vadeli yatırımlarla bölgenin eğitim altyapısını güçlendiriyoruz.
Depremden en ağır darbeyi alan Nurdağı ilçemizde 14 okul ve 142 derslik tamamlanarak eğitim-öğretime kazandırılmıştır. Ayrıca 4 okul ve 96 derslik inşaatı devam etmektedir. Depremin olumsuz etkilerinin devam ettiği İslâhiye ilçesinde 6 okul ve 109 derslik tamamlanmış ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. Bununla birlikte 9 okul, 248 derslik, 72 yataklı öğretmenevi, 100 öğrenci kapasiteli pansiyon ve spor salonu inşaatı sürmektedir. Ayrıca Bakanlığımız tarafından yapılan öğretmen atamalarında Nurdağı ve İslâhiye ilçelerimize oransal anlamda öncelik verilerek eğitim kadromuz güçlendirilmiştir" ifadelerinde bulundu.
'BİN 453 OKULUMUZDA 4 BİN 697 TEMİZLİK PERSONELİ GÖREV YAPIYOR'
Gaziantep'te bin 453 okulda bakanlık ödenekleriyle toplamda 4 bin 697 temizlik personellerinin görev aldığını ve okullarda temizlik yönünden bir sıkıntı yaşanmadığını söyleyen Kılınç, "Gaziantep, öğrenci sayısının oldukça yüksek olduğu bir şehirdir. Bu durum, okullarda personel ve temizlik gibi operasyonel ihtiyaçların kapsamını genişletmekle beraber basında zaman zaman çeşitli iddiaların yer almasına da neden oluyor. Ancak iddia edildiği gibi okullarımızda personel ve temizlik konusunda ciddi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Tüm okullarımıza bütçe bazlı ödenek uygulaması ile okulun derslik sayısı, öğrenci sayısı vb. özellikler göz önünde bulundurularak sene başında temizlik malzemesi ödenekleri Bakanlığımız tarafından aktarılmıştır. Okullarımızdaki temizlik ve personel ihtiyacının karşılanması için çok yönlü çalışmalar yürütülmektedir. Şu an örgün eğitim veren bin 453 okulumuzda toplamda 4 bin 697 temizlik personelimiz görev yapmaktadır. Bununla beraber temizliğin bir kültür olması, asıl temizliğin kirletmemekle başladığı ve geleceğin yetişkinleri olacak çocuklarımıza temizlik bilinci ve doğa sevgisi kazandırmak konusunda Gaziantep eğitim ailesi olarak topyekûn gayret göstermekteyiz" diye konuştu.
'MAARİF MODELİ GAZİANTEP EĞİTİMİNE KATKI SAĞLAYACAK'
Türkiye yüzyılı Maarif Modeli'nin eğitim sistemine birçok yönden katkı sağlayarak öğrencilerin her yönden geliştirileceğini söyleyen Kılınç, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, eğitimin geleceğini şekillendirmek adına son derece önemli bir adımdır. Bir yandan çağın gerektirdiği bilimsel ve teknolojik özelliklerle donanmış bireyler yetiştirmemize imkân sunarken öte yandan bu topraklara bağlı, köklerinden geleceğe uzanabilen, erdemli bireyler yetiştirmemize de imkân sunmaktadır. Eğitim bilimleri açısından bilimsel olarak gelinen son noktayı, dünyadaki iyi eğitim uygulamalarını ve kendi medeniyet kodlarımızı bir potada eriten Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli özlem duyduğumuz insan tasavvurunu hayata aktaran bir model olarak tasarlanmıştır. Öğrencilerin ezbere bilgi yerine muhakeme, akıl yürütme, analojik düşünme ve en önemlisi hayata aktarma becerilerini geliştirmeye amaçlayan bu Model ile öğrencilerin sadece akademik olarak değil sosyal, duygusal ve bedensel gelişimlerini de ön plana çıkaran bütüncül bir anlayışı benimsemektedir. Biz de bu vizyonun Gaziantep’teki yansımalarını güçlü bir şekilde hayata geçirme kararlılığındayız. Gaziantep; kültürel zenginliği, sanayi potansiyeli ve hızlı nüfus artışıyla eğitimin stratejik öneme sahip olduğu bir şehir. Maarif Modeli’nin bize sunduğu yol haritasıyla Gaziantep’te eğitime birçok yönden katkı sağlamayı hedefliyoruz" ifadelerinde bulundu.
İlginizi Çekebilir