© Memo Haber 2022

Cömert: Demokrat Parti 80 Yaşında: Demokrasi Mücadelesi Dimdik Ayakta!

Demokrat Parti’nin kuruluşunun 80. yılı dolayısıyla Demokrat Parti Gaziantep İl Başkanı Ö. Erdal Cömert tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Demokrat Parti’nin yalnızca bir siyasi parti değil, Türk siyasetinde demokrasi ve adalet talebinin kurumsal bir iradeye dönüştüğü tarihi bir dönüm noktası olduğu vurgulandı.

7 Ocak 1946’da kurulan Demokrat Parti’nin, milletin uzun yıllar maruz kaldığı tekçi anlayışa, keyfî yönetime ve vesayetçi zihniyete karşı “Yeter! Söz milletindir.” iradesinin siyasal ifadesi olarak doğduğu ifade edilen açıklamada, bu iradenin milletin kendi kaderine sahip çıkma kararlılığını temsil ettiği belirtildi.

Demokrat Parti’nin kuruluşuyla birlikte Türk siyasal hayatına hür seçimler, çoğulculuk, hesap verebilirlik ve millet egemenliğini kazandırdığına dikkat çekilen açıklamada, mücadelenin yalnızca iktidar olmak için değil, demokrasiyi yerleştirmek, adaleti tesis etmek ve refahı yaygınlaştırmak amacıyla verildiği kaydedildi.

Merhum Celal Bayar ve Adnan Menderes öncülüğünde, milletin taleplerini merkeze alan bir yönetim anlayışı benimsendiği belirtilerek; yol, baraj, okul, sanayi ve tarım alanlarında gerçekleştirilen hamlelerle Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınma sürecine girdiği ifade edildi. Bu dönemde millet iradesini devletin üstünde tutan bir demokrasi pratiğinin hayata geçirildiği vurgulandı.

Açıklamada, demokrasi yürüyüşünün millet iradesinden rahatsız olan çevreler tarafından kesintiye uğratıldığına işaret edilerek, Başbakan Adnan Menderes ile Bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun demokrasi mücadelesinin bedelini canlarıyla ödedikleri hatırlatıldı. Bu bedelin, Demokrat Parti’nin ve Türk demokrasisinin hafızasına kazınmış bir şeref nişanesi olduğu belirtildi.

Türkiye’nin bugün yeniden tek adam anlayışı, keyfî yönetim, hukuksuzluk ve yoksullaşma sarmalıyla karşı karşıya olduğunun ifade edildiği açıklamada, Demokrat Parti’nin hangi şartlarda ve neye karşı kurulduğunun bu tabloyla bir kez daha ortaya çıktığı vurgulandı.

Demokrat Parti’nin dün olduğu gibi bugün de herkes için demokrasi, adalet, hürriyet ve refah mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğü kaydedilen açıklamada; çözümün güçlendirilmiş demokratik düzen, bağımsız yargı, eşit vatandaşlık hukuku ve millet iradesine dayanan bir yönetim anlayışı olduğu ifade edildi.

Açıklamanın sonunda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Demokrat Parti’nin Kurucu Genel Başkanı ve 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Şehit Başbakan Adnan Menderes, Şehit Bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel rahmet, minnet ve saygıyla anıldı.

Demokrat Parti Gaziantep İl Başkanı Ö. Erdal Cömert, “Demokrat Parti 80 yaşında. Demokrasi mücadelesi dün olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır” ifadeleriyle mesajını tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER