© Memo Haber 2022

Bakanlıktan Gaziantep’e Deprem Yardımı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Gaziantep’inde içinde bulunduğu depremden etkilenen şehirlere, rölöve, restitüsyon, restorasyon, rekonstrüksiyon projeleri,gerekli görülen diğer mimarlık ve mühendislik proje ve raporları ile zemin etüt raporlarına yardımı yapılacağını duyurdu.

Gaziantep’inde içinde bulunduğu, deprem bölgesine yardımlardan yararlanmak isteyen taşınmaz sahiplerinin proje ve uygulama yardımları için en geç 29 Ağustos 2024 Perşembe günü mesai bitimine kadar taşınmazın bulunduğu şehrin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bakanlığımızca "Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için yardım sağlanmaktadır. AFAD tarafından Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilenAdana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ, Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde ve Tunceli illerinde ve Sivas ili Gürün ilçesinde bulunan ve depremlerden zarar gören taşınmaz kültür varlıklarının korunması amacıyla 1 proje yardımı kapsamında rölöve, restitüsyon, restorasyon, rekonstrüksiyon projeleri,gerekli görülen diğer mimarlık ve mühendislik proje ve raporları ile zemin etüt raporlarına yardım sağlanması. 2 uygulama yardımı kapsamında ise Koruma Bölge Kurullarınca uygun bulunan projeler kapsamındaki tüm uygulama yardımı taleplerinin yanı sıra gerek görülmesi halinde rekonstrüksiyon taleplerinin de değerlendirilmeye alınması planlanmaktadır” denildi.

YARDIMLARA BAŞVURU İÇİN BU TARİH SON
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yardımlardan yararlanmak isteyen taşınmaz sahiplerininproje ve uygulama yardımları için en geç 29 Ağustos 2024 Perşembe günü mesai bitimine kadartaşınmazın bulunduğu şehrinİl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.Maliklerden herhangi birisinin başvurusu yeterlidir.
Ayrıca toplu yardım başvurusunda bulunmak isteyen yerel idareler için İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine yapılacak son başvuru tarihi 29 Ağustos 2024 olarak belirlenmiştir” denildi.

PROJE YARDIMI BAŞVURULARI İÇİN İSTENEN BELGELER
Yardım başvuru dilekçesi, T.C. kimlik numarası beyanı (T.C. kimlik kartı fotokopisi), Kanuni tebligat adresi ve iletişim bilgisi, Mal sahibi adına yapılacak başvurularda noter onaylı vekâletname ve/veya veraset ilamı, Taşınmaza ilişkin tescil kararı, Başvuru tarihi itibarıyla son üç ay içinde alınmış güncel tapu kaydı, Taşınmazın kadastral durumunu gösteren belge, Projenin kapsamına, işin bitirilme süresine, yapı alanına ve yaklaşık maliyetine ilişkin mimar tarafından hazırlanan rapor, Dijital ortamda yapının iç, dış ve yakın çevresini gösteren net çekilmiş fotoğrafları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca düzenlenen hasar tespit raporu, Projeyi hazırlayacak mimarın uygulama aşamasında denetim işlemlerini gerçekleştireceğine dair mimar tarafından imzalı taahhütname, Projeyi hazırlayacak mimar veya firmanın tescilli taşınmaz kültür varlıklarına yönelik rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi hazırladığına dair benzer iş deneyimini gösterir belge (Proje onayına dair Koruma Bölge Kurulu kararı, iş deneyim belgesi, vb.), Taşınmazın kullanımına ilişkin olarak varsa Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenmiş Turizm İşletmesi Belgesi, Basit Konaklama Belgesi veya Turizm Yatırımı Belgesi.

UYGULAMA YARDIMI BAŞVURULARI İÇİN İSTENEN BELGELER;
Yardım başvuru dilekçesi, T.C. kimlik numarası beyanı(T.C. kimlik kartı fotokopisi), Kanuni tebligat adresi ve iletişim bilgisi, Mal sahibi adına yapılacak başvurularda noter onaylı vekaletname ve/veya veraset ilamı, Taşınmaza ilişkin tescil kararı, Uygulamaya başlanabilmesi için gerekli tüm çizim, proje, bilgi ve belgelerin uygun olduğuna ilişkin Koruma Bölge Kurulu kararı ve onaylı projeler, Başvuru tarihi itibarıyla son üç ay içinde alınmış güncel tapu kaydı, Taşınmazın kadastral durumunu gösteren belge, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca düzenlenen hasar tespit raporu, Uygulamanın kapsamına, işin bitirilme süresine, uygulama aşamalarına ve yaklaşık maliyetine ilişkin mimar ve ilgili mühendislerce hazırlanan rapor, Dijital ortamda yapının iç, dış ve yakın çevresini gösteren net çekilmiş fotoğrafları, Yaklaşık maliyeti 3.000.000 TL’nin üstündeki başvurular için uygulamayı yürütecek şahıs ve/veya firmanın tescilli taşınmaz kültür varlığı restorasyonu konularında benzer iş deneyimini gösterir belge (ilgili idareden alınan yazı, iş deneyim belgesi, vb.), Taşınmazın kullanımına ilişkin olarak varsa Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenmiş Turizm İşletmesi Belgesi, Basit Konaklama Belgesi veya Turizm Yatırımı Belgesi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER