© Memo Haber 2022

Türkiye’de yine en çok bebek Gaziantep’te öldü

TÜİK 2019 yılı bebek ölüm hızı oranlarını açıkladı. Türkiye’de bebek ölüm oranının en yüksek olduğu il Gaziantep oldu. Gaziantep, geçtiğimiz yıl da bebek ölüm oranlarında yine birinci olmuştu. 2018 yılında Gaziantep’te her bin bebekten 15,3’ü ölürken, 2019 yılında bu sayı binde 16.2’ye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistiklerini yayımladı. TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de yine en çok bebek Gaziantep’te öldü. Bebek ölüm hızı oranının 2017 yılından bu yana en yüksek olduğu il olarak dikkat çeken Gaziantep’te bu yılki bebek ölüm hızı oranı binde 16.2 olurken, bu oran geçtiğimiz yıl 15.3’tü. bebek ölüm hızı oranının geçtiğimiz yıla oranla daha da arttığı Gaziantep’te Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz yıl bebek ölüm hızı oranlarının yüksek olmasından dolayı bir çalışma başlatmış ve özel hastanelerin yeni doğan bebek yoğun bakım ünitesi kapasitesini yarı yarıya azaltmıştı. Ancak alınan önlemlerin fayda sağlamadığı bu yılki verilerle bir kez daha ortaya çıktı.

2019’DA 435 BİN 941 KİŞİ ÖLDÜ
TÜİK’in yayımladığı verilere göre 2019 yılında Türkiye’de yaşamını yitirenlerin sayısı 435 bin 941 kişi oldu. 2019 yılında yaşamını yitirenlerin 238 bin 44 kişisi erkek iken 197 bin 897 kadın yaşamını yitirdi.
GAZİANTEP ORANI ARTIRARAK BİRİNCİLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ
2019 yılında bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 16,2 ile Gaziantep oldu. Bu ili binde 15,3 ile Şanlıurfa ve binde 14,2 ile Kırşehir izledi. Bebek ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 3,0 ile Karabük oldu. Bu ili binde 4,7 ile Giresun, binde 4,8 ile Bartın izledi. Türkiye genelinde ise bebek ölüm hızı binde 9,1 oldu.
2017 VE 2018’E GÖRE YİNE ARTIŞ VAR
2017 yılında Gaziantep’teki bebek ölüm hızı oranı binde 13.1 iken bu oran 2018 yılında 15.3’e yükselmişti. 2019’da ise Gaziantep’te bebek ölüm hızı oranı binde 16.2’ye yükseldi. Gaziantep, Türkiye’de bebek ölüm hızı oranı bakımından Türkiye’de birinci il olmayı sürdürürken artıştaki hız oranını da yükseltmeyi de sürdürmeye devam etti.
AKIL SIR ERMİYOR
Gaziantep’te bebek ölüm hızı oranının artmasındaki sebep bilinmezken, her alanda kalkınmasını sürdüren ve ilerleyen şehirler arasında gösterilen Gaziantep’in sağlık alanında bir türlü ilerleme kaydedemeyip bebek ölüm hızı oranının artışının önüne geçilemeyişine akıl sır ermiyor.
BAKANLIK YOĞUN BAKIM KAPASİTESİNİ DÜŞÜRMÜŞTÜ
Geçtiğimiz yıl bebek ölüm hızı oranının en yüksek il olduğu Gaziantep’te Sağlık Bakanlığı bir çalışma başlatmış ve konuyu derinlemesine irdelemişti. Sağlık Bakanlığı saha koordinatörleri bu konu dolayısıyla Gaziantep’e gelerek çeşitli çalışmalar ve incelemelerde bulunmuştu. Bakanlık görevlileri bebek ölüm hızı oranının önüne geçmek için yaptığı çalışmalar neticesinde Gaziantep’teki özel hastanelerin yeni doğan bebek yoğun bakım ünitelerinin yetersiz ve uygun olmayan koşullara sahip olmasından dolayı özel hastanelerdeki yeni doğan bebek yoğun bakım ünitesi kapasitelerini yarı yarıya düşürmüştü. Bakanlığın bu çalışmasına rağmen Gaziantep 2019 yılında da bebek ölüm hızı oranını artırmayı sürdürdü ve Gaziantep’in 2019 yılındaki bebek ölüm hızı oranı binde 16.2 ile Türkiye’de en çok bebek ölüm oranına sahip il oldu.

PEKİ BEBEKLER NEDEN ÖLÜYOR?
Gaziantep’in yıllardan beri bebek ölüm hızı oranında Türkiye’de birinci olmasındaki sebepleri araştırdık be ortaya ilginç bir tablo çıktı. Yaptığımız araştırmaya göre bebek ölüm hızı oranının yüksek olmasının birçok sebebi var ve maalesef bu konuda yeterince önlem alınmadığı gibi sağlık camiasının bu konudaki başıboşluğu gözler önüne seriliyor.

Gaziantep’in, Türkiye’de bebek ölüm hızı oranında binde 16.2 ile başı çekmesinin sebeplerini araştırdık ve birçok yetkili ile yapılan görüşmelerde şu başlıklar öne çıktı...

İŞTE BEBEK ÖLÜMLERİNİN SEBEPLERİ

TAKİP VE DENETİM SIFIR
Denetim yeterli değil.
Gebe takipleri düzenli değil.
Riskli hamilelikler takip edilmiyor.
Düşük doğum ağırlıklı bebek takibi ve tedavisi ciddi yapılmıyor.
Yeni doğan üniteleri çalışma ve tedavi yaklaşımları takip edilmiyor.
Kadın Doğum-Yenidoğan yaklaşımları koordineli değil.
Ilgili birim toplantıları ve alınan kararların uygulanması noktasinda dirayet gösterilmiyor.

YENİDOĞAN SEVKLERİ SAĞLIKLI YAPILMIYOR
Gebe takipleri basamaklı olarak ve düzenli olarak yapılmıyor. Kağıt üzerinde takip yapılıyor. Hastaneler arası yenidoğan sevkleri çok fazla ve taşıma şartları kötü. 112 bir türlü bu şartları sağlayamadı.

ÖZEL HASTANELER DENETLENMİYOR
Özel hastaneler hiçbir şekilde denetlenmiyor. Endikasyon denetimleri yapılmadığı gibi, yoğun bakım sertifikalı personel çalıştıraması gerekirken, yoğunbakımlarda bırakın sertifikalıyı sağlık çalışanını sağlık personeli dışı yetersiz, ucuz işçi marifetiyle yoğun bakım hizmeti verilmeye devam ediliyor.

ÖZEL HASTANELER PARA İLE BELGE ALIYOR
Yoğun bakımların büyük çoğunluğunun havalandırma sistemleri yetersiz. Çoğu sızdırmazlık ve validasyon testlerinden geçmez ama özel hastaneler bu belgeleri ücret karşılığında alıyorlar. Sağlık Müdürlüğü hiçbir şekilde denetleme yapmıyor bu hastanelere.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER