© Memo Haber 2022

Sihirli Fıstık' çıktı

Gaziantep'in ilk ve tek fantastik hikaye kitabı 'Sihirli Fıstık' çıktı.

Gaziantep'in ilk ve tek fantastik hikaye kitabı 'Sihirli Fıstık' çıktı. Gaziantep'te ilköğretim öğrencilerine hitap eden ve Gaziantep'i anlatan fantastik hikaye olmadığını gören Nizip Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'ndaki 7 öğretmen bir araya gelerek 'Sihirli Fıstık' kitabını yazdı. Kitap, Gaziantep'in önemli kahramanları Şahinbey ve Şehitkamil'i anlatan Şahin ve Kamil karakterlerinin yanı sıra Belkıs harabelerine ismini veren Belkıs ismindeki 3 çocuğun fantastik maceralarını anlatıyor. Yazarlar 'Sihirli Fıstık' kitabıyla, literatürde hikayesi olmayan Zeugma 'Çingene Kızı'nın hikayesini yazdıklarını söylüyor. 

ÖĞRENCİLER İÇİN YAZAR OLDULAR

Nizip Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğretmenleri, öğrenciler için yazar oldu. Gaziantep'in ilköğretim düzeyi öğrencilerine hitap eden fantastik bir hikaye kitabının olmadığını fark eden öğretmenler bir araya gelerek 10 hikayeden oluşan bir hikaye kitabı yazdı. Bir buçuk senede tamamlanan kitap 10 bin basıldı. 'Sihirli Fıstık' kitabının yazar kadrosunda okulun öğretmenlerinden Ali Şimşek, Emine Yeşilyurt, Murat Ertik, Murat Özdemir, Nilgün Burca Çakmak, Osman Kaya ve Serap Palaz Dağ yer alırken, projenin koordinatörlüğünü ise yine okulun müdür yardımcısı ve kitabın yazarlarından Osman Kaya üstlendi. 

KİTABIN TÜRKİYE'YE AÇILMASI İSTENİYOR

Nizip Mehmet Akif İlkokulu Müdürü Cuma Ağca, 'Sihirli Fıstık'ı yazma hikayelerini anlattı. "Gaziantep'in tarihi mekanlarının masal tadında anlatıldığı bir hikaye kitabı olmadığını fark ettik. Bu bir eksiklikti. Biz de bu eksikliği gidermeye çalıştık ve Gaziantep'i anlatan bir hikaye kitabı yazdık" dedi. 10 bin basılan ancak bu kitabın sadece Gaziantep'te kalmasını değil Türkiye'ye dağılmasını isteyen Ağca, "Bu kitap Gaziantep'in tarihi mekanlarını masal tadında anlatan bir kitap. Özellikle taze beyinlerin hafızasına yer edecek bu kitabın Türkiye'ye dağılması gerekir. Böylelikle hem eğitime hem de Gaziantep'in tanıtımına hizmet etmiş olacağız" diye konuştu. 

NEDEN SİHİRLİ FISTIK?

Kitabın isminin neden 'Sihirli Fıstık' olduğuna dair açıklama yapan kitabın yazarlarından ve projenin koordinatörlüğünü üstlenen Osman Kaya, fikrin önceden tasarlanmadığını, ismini kitabı yazarken verdiklerini kaydetti. "Fıstık Gaziantep'in sembolü. Fantastik bir macera hikaye kitabı olduğu için tılsımı olsun diye 'Sihirli' olsun istedik" diyen Kaya, . Çünkü çizgifilm kahramanlarının hemen hemen hepsinin doğa üstü güçleri vardır. Biz de kahramanlarımıza güç vermeliydik" ifadelerine yer verdi.

ŞAHİNBEY VE ŞEHİTKAMİL DE KİTAPTA

Kitabın 10 bölümden oluştuğunu ve 10 bölümde Gaziantep'in farklı tarihi yerlerinin anlatıldığını kaydeden Kaya, kitabın içeri hakkında da bilgi vererek şöyle konuştu: "Bir dedemiz var ve 'Ezo' ismindeki torununa anlatıyor olayları. Asıl hikayede ise Şahin, Kamil ve Belkıs isminde karakterlerimiz var. Bu karakterleri seçmemizdeki sebep Gaziantep'in tanıtımı içindi. Şahin karakteri Şahinbey'i, Kamil karakteri Şehitkamil'i, Belkıs karakteri ise Belkıs harabelerinden dolayı kullandığımız isimler. Kamil, bilgili; Şahin, cesur; Belkıs ise eğlenceli ve şakacı bir özelliğe sahip. 14-15 yaşlarındaki çocuk arkadaşlar. Kitap bu arkadaşların maceralarını anlatıyor."

HİKAYE KARKAMIŞ'TA BAŞLAYIP ZEUGMA'DA BİTİYOR

Kitabın sonunda ise Gaziantep'in meşhur 'Çingene Kızı'nın hikayesinin anlaşılacağını belirten Kaya, "Kitaptaki kahramanlar Gaziantep'in tarihi yerlerinden harita parçaları buluyor. Karkamış'ta tesadüfen bulunan bir harita parçasıyla başlayan hikaye ip uçlarını birleştirerek Zeugma'ya kadar devam ediyor. Dülük, Rum Kale, Fevkani Kilisesi, Şehitkamil, Antep Kalesi, Şahinbey, Şire Han ve Zeugma'da son buluyor. Hikayenin sonunda Zeugma'nın hikayesi çözülmüş oluyor. Zeugma'ya yerleştirilen taşlardan

KAYNAK: Gaziantep Ekspres Gazetesi 

HABER: NARİN DEMİRCİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER