© Memo Haber 2022

SANKO TEPEKIŞLA BARAJI VE HES ÜRETİME ALINDI

Sanko Holding tarafından Tokat’ın Erbaa İlçesi Karanlıkdere mevkiinde, Kelkit Çayı üzerinde inşa edilen Tepekışla Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nda (HES) enerji üretimine başlanıldı.

Sanko Holding tarafından Tokat’ın Erbaa İlçesi Karanlıkdere mevkiinde, Kelkit Çayı üzerinde inşa edilen Tepekışla Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nda (HES) enerji üretimine başlanıldı.

Sanko Enerji Grubu şirketlerinden ARK Enerji tarafından yapımına 2013 yılı ikinci yarısında başlanılan Tepekışla Barajı ve HES, kurulu gücü dikkate alındığında, rekor denilebilecek bir sürede, 25 ayda tamamlandı. Rezervuar alanında 33 milyon metreküp su toplanacak olan Tepekışla Barajı ve HES, 150 milyon dolara mal oldu. DSİ tarafından geçen ay “Su Yapıları Kabulü” yapılan ve 70 MW kurulu güce sahip olan Tepekışla Barajı ve HES, Şahruh Öztürk başkanlığında, Aziz Kömürcü, Nuri Kara, Selim Boyraz ve Taha Tuna’dan oluşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı heyetinin değerlendirmeleri sonrasında kısmi geçici kabulü yapılarak üretime alındı. Sanko Enerji Yatırım Koordinatörü Ahmet Sayın, türbin ekipmanları dışında projesi, imalat ve montajı tamamıyla yerli malzeme ve Türk mühendislerince yapılan Tepekışla Barajı ve HES’in yıllık 241 milyon kWh enerji üretimi kapasitesi bulunduğunu söyledi. Tepekışla Barajı ve HES’e, dünyanın en büyük yatay kaplan (SAM) tipi türbinlerin kurulduğuna dikkati çeken Sayın, “Santraldaki ekipmanlarından bazıları, ülkemizin elektrik ihtiyacı da göz önünde bulundurularak, biran önce işletmeye geçilmesi için yurtdışından Rus Antanov AN-124 tipi özel kargo uçağı ile getirtilmiştir” dedi.

SANKO ENERJİ

SANKO Holding 1997 yılında grup şirketlerinin ihtiyacı olan enerjiyi üreterek sektöre adımını attı. 2006 yılından itibaren sektörde yatırımlara yönelen SANKO, gerçekleşen ve planlanan yatırımlarıyla Türkiye enerji piyasasının önemli yatırımcıları arasına girdi.

Sanko Enerji; Çatalca Rüzgar, Sanibey, Cevizlik, Kalkandere, Kızılağaç ve Koçlu hidroelektrik santralları ile saatlik 547.4 MW üretim kapasitesiyle tamamı yenilenebilir kaynaklardan yılda 1.8 milyar kWh temiz enerji  üreterek, bir milyon 28 bin 500 ton / yıl karbondioksitin atmosfere salınımını engellemekte ve 3 milyon 425 bin ağacın “işini kolaylaştırmaktadır.”

Sanko Enerji; Tepekışla Barajı ve HES’in ardından Karaman Sertavul Geçidi mevkiinde yapımı devam eden Hilal-2 Rüzgar Enerjisi Santralı’nın bu yıl sonuna kadar devreye girmesi ile enerjide yaklaşık 630 MW kurulu güce ve yıllık 2,1 milyar kWh enerji üretimi kapasitesine sahip olacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER