© Memo Haber 2022

Mimar Habib Abacı: Mimarlık problem çözme sanatıdır

Zarif Yapı ve Mimarlık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mimar Habib Abacı, yapı ve mimarinin birbirini tamamlayan iki parça olduğunu söyleyerek mimarlık mesleğinde yeni tasarımlarla farklı projelere imza atmak için yola çıktığını söyledi.

Mimarlıkta önemli olanın maliyet ve fonksiyon çatışmasının engellenmesi olduğuna dikkat çeken Abacı, “Çok güzel tasarımlar ortaya konulabilir. Ancak ortaya konulan tasarımın kullanımda bir fonksiyonu yoksa ya da proje maliyeti çok yüksek ise doğru bir projeye imza atılmamış demektir. Ben hayalim olan mimarlık mesleğinde eğitimimi başarıyla tamamlamamın ardından sektörde estetik ve kullanışlı yapılar tasarlamak için geldim” dedi.

“EĞİTİMİMİ TEK HAYALİM OLAN MİMARLIK ALANINDA BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİM”

Kısa özgeçmişinden bahsederek mimarlık mesleğinin kendisi için büyük önem arz ettiğini ve eğitimini de bu hayali üzerine kurduğunu söyleyen Abacı, “ Ben, 2013 yılında Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mimarlık Bölümünü 1.likle kazandım. Üniversite yıllarım her anlamda renkli geçti. Hocalarımızın her biri çok kıymetli insanlardı. Bize hep farklı bakış açılarıyla bakmayı, ufkumuzu genişletmeyi, bilgiyi doğru kullanmayı öğrettiler. Hazırlık sınıfı dâhil 5 yıllık eğitim sürecini bir dönem erken tamamlayarak Ocak 2018 yılında mezun oldum” ifadelerinde bulundu. 

“EĞİTİM SÜRECİNİN ARDINDAN MESLEĞİME KENDİ ŞİRKETİMİZDE BAŞLADIM”

Eğitimini tamamladıktan sonra iş hayatına atılma sürecini değerlendiren Abacı, “Mezun olduktan sonra 6 ay bir mimarlık ofisinde çalıştım. Daha sonra 1 yıl Asteğmen olarak askerlik görevimi icra ettim. Bu süreçten sonra babamın kurduğu Zarif Yapı Mimarlık bünyesinde çalışmaya başladım. Halen de şirketin tüm işlerinde görev alarak hayalini kurduğum bu bölümde başarımı zirveye çıkartmak için elimden gelen tüm çabayı sarf ediyorum” diye konuştu.

“MİMARLIK PROBLEM ÇÖZME SANATIDIR”

Mimarlık mesleğinin zorluklarına değinerek bir mimarın başarılı olmasının tek yolunun her kesime hitap edebilmek olduğunu açıklayan Abacı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “ Tabii her işin kendine özgü zorlukları vardır. Bizler genellikle kısıtlı bütçe ve zaman dilimlerinde ortak bir mekanı kullanacak bireylerin tüm talep ve isteklerini; geliştirdiğimiz bir dil bütünlüğü ile karşılama çabası içerisindeyiz. Uygulama aşamasına gelince ise; tüm detaylar her ne kadar proje üzerinde çözülse de, işimiz devamlı ortaya çıkan anlık sorunlarla ilgilenmek durumunda olduğumuz bir problem çözme sanatı gibi aslında“ dedi.

“MÜŞTERİNİN AĞZINDAN ÇIKAN ÇOK GÜZEL OLMUŞ CÜMLESİ TÜM YORĞUNLUĞUMUZU ALIYOR”

Mesleklerinin zorluklarının yanında işin tamamlanması ile müşterilerden gelen olumlu tepkilerin tüm yorgunluklarını aldığını sözlerine ekleyen Abacı, “Proje süreçleri ne kadar zorlu geçerse geçsin bir işi teslim ettiğimizde, müşterimizden ‘çok güzel oldu’ cümlesini duymak bizim işin en keyif veren yanıdır” dedi.

“ESTETİK VE KULLANIŞLI YAPILAR TASARLIYORUZ”

Proje sürecinde işe başlarken izlediği yoldan bahseden Abacı, “Proje sürecinde ilk olarak arsanın imar durumunu ve bölgenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak işe başlıyoruz. Tasarım aşamasında kullanıcı istek ve taleplerine öncelik vererek estetik ve kullanışlı yapılar tasarlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“151 DAİREDEN OLUŞAN YENİ PROJEMİZE BAŞLADIK VE 18 AYDA MÜŞTERİLERİMİZE TESLİM EDECEĞİZ”

Zarif Yapı ve Mimarlık adına devam eden projelerden bahsederken yeni projelerinin detaylarını açıklayan Abacı, “Şuan da Zarif Yapı ve Mimarlık adına Kızılhisar mahallesinde 5 blok 151 adet Kat Bahçeli 2,5+1 ve 3,5+1 dairelerden oluşan projemizin çizimlerini tamamlayıp ruhsatını aldık. Yine Zarif Yapı ve Mimarlık adıyla inşaatına başladık. 18 ayda tamamlamayı planladığımız projemizde müşterilerimize kullanışlı ve rahat yaşam alanları sunarken, sosyal donatıları ve geniş peyzaj alanları ile alışılmışın ötesinde yeni bir proje inşa ediyoruz” dedi.

“YOĞUNLUKLU OLARAK KONUT VE TİCARİ YAPILAR ÜZERİNE AĞIRLIK VERİYORUZ”

Zarif Yapı ve Mimarlık olarak tasarımını yaptıkları projelerde konut ve ticari yapılara ağırlık verdiklerini açıklayan Abacı , “Yaptığımız projeler genellikle konut ve ticari yapılar üzerine. Şuan da Tekstil kentte 2 adet ticari bina, Kuzey şehirde 18 bloklu ve 14 bloklu konut ve ticari dükkân, Beştepe mahallesinde 6 bloklu konut projelerimiz etüt aşamasında olup çizimlerine devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Proje çizdikleri firmalara da değinen Abacı, “Gaziantep’te faaliyet gösteren birçok firmaya proje çizdik ve teslim ettik. Bu firmalardan bazılarına değinmek gerekirse başta kendi firmamız olan Zarif Yapı Mimarlık, Sebzeci Yapı, Çemberlitaş Yapı, Vuslat Gold İnşaat, SR Gündoğan İnşaat, RST Yapı İnşaat, Vuslat Mimarlık Yapı gibi isimleri sıralayabiliriz” dedi.

 “TASARIM FELSEFEMİZ YENİLİKÇİ DÜŞÜNCE İLE FARKLI BAKIŞ AÇISINI BİRLEŞTİRMEK”

Zarif Yapı ve Mimarlık olarak tasarım felsefesinden bahseden Abacı, tasarım duygularını şu ifadelerle dile getirdi, “Tasarım felsefemiz, yenilikçi düşünce ve farklı bakış açılarıyla projeler ve mekânlar oluşturmaktır. Çalışmalarımızın esası, fonksiyonel ve akılcı çözümleri estetikle harmanlamanın yanı sıra, cesur tasarımlı mimari projeler oluşturmaktır. Tasarım odaklı bir mimari ofis olmakla birlikte, tek bir binadan büyük ölçekli planlama projelerine kadar uzanan geniş bir yelpazede mimari hizmetler sunuyoruz” dedi.

“HER PROJENİN BİR ANA TEMASI VE FİKRİ VARDIR”

Projelerini gerçekleştirirken ilk etaptan itibaren projeye bakış açısını değerlendiren Abacı, “Öncelikle, her projede bir ana fikir ve temanın olması gerektiğini düşünüyorum. Tüm tasarım aşamalarını maksimum potansiyelde yönetmek adına; müşteri ihtiyaç ve taleplerini açık ve kapsamlı olarak algılayıp, sonrasında sıralı bir iş akışı ile projenin koordine edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tasarım kapsamında birden fazla alanda sorumluluk ve bilgi sahibi olmanın avantajlı bir durum olduğu kanısındayım. Bu bütüncül yaklaşım, müşteri beklentisi ile tasarım arasındaki dengeyi kurmanıza yardımcı oluyor” diye konuştu.

 “MİMARİ TASARIMLARDA ANA NOKTA YAŞAM ALANLARININ ÖLÇÜSÜ OLMALI”

Çoğu mimari yapıda dikkat edilmeyen yaşam alanları ölçülerinin konut teslimi sonrasında müşteriler için ciddi sorunlar oluşturduğuna değinen Abacı, “Yaşam alanlarını kullanırken ya da değerlendirirken öncelikle kullandığımız eşyaların o yaşam alanına uyup uymadığını belirlememiz gerekiyor. Birçok projede ne yazık ki müşteriler dairelerine yerleşmede sorun yaşıyorlar. Sebebi de proje çizim aşamasında ölçü ve tefrişlere dikkat edilmemesinden kaynaklı. Örneğin müşteri salon mobilyalarını yeni dairesindeki salonuna yerleştirmekte zorluk yaşıyor veya kullanışlı şekilde yerleştiremiyor. Bu hususta planlarda ölçüler doğrultusunda pek çalışılmıyor. Biz kesinlikle ölçü ve tefrişleri planlarımıza yerleştirerek çizimlerimizi yapıyoruz. Bu disiplinimiz de iş sonunda müşteri memnuniyeti olarak bize dönüyor” ifadelerinde bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER