© Memo Haber 2022

KEMİK TARAMANIZI YAPTIRDINIZ MI?

Özel Deva Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Nihal Koç, özellikle kadınlarda menopoz sonrası sık görülen ve sinsi bir hastalık olan "osteoporoz(kemik erimesi)" hakkında uyarılarda bulunarak, geç olmadan kemik taramasının yapılması gerektiğini vurguladı.

Özel Deva Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Nihal Koç, özellikle kadınlarda menopoz sonrası sık görülen ve sinsi bir hastalık olan "osteoporoz(kemik erimesi)" hakkında uyarılarda bulunarak, geç olmadan  kemik taramasının yapılması gerektiğini vurguladı.

En yaygın metabolik kemik hastalığının osteoporoz olduğunu belirten Dr. Koç, "Osteoporoz, vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır. Osteoporozda kemik kırılganlığı artar. Düşük travma sonucu kırık oluşabilir" dedi.

Osteoporozun Belirtileri 

Osteoporozun en önemli belirtisinin kırıklar olduğunu dile getiren Dr. Koç, "Hastalığın başlangıç aşamasında bireyde hiçbir şikayet gözlenmemektedir.  Kırık olmadığı sürece osteoporoza bağlı ağrı oldukça nadir görülür. Ancak hastalık ilerledikçe; bel ve sırt ağrısı, omurgada kırıklar, boyda kısalma, el bileklerinde kırıklar, kaburga ve kalça kemiklerinde kırıklar, sırt kamburlaşması ve omuzlarda yuvarlaklaşma gibi şikayetler görülmektedir" dedi.

Osteoporoz İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Osteoporozun bilinen en önemli risk faktörünün "yaşlanma" olduğunu söyleyen Dr. Koç, "Daha çok kadınların maruz kaldığı bir hastalık olarak bilinse de, erkekleri de etkileyen önemli bir sağlık problemi olan osteoporoza neden olan çok sayıda risk faktörü bilinmektedir. Bu risk faktörlerinin bir kısmı değiştirilemez (cinsiyet, yaş, ırk, genetik yapı gibi), bir kısmı ise değiştirilebilir (beslenme, sedanter yaşam, sigara gibi) faktörlerdir" dedi.

Osteoporoz Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir

Osteoporozun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Koç, "Osteoporozun önlenmesi genel olarak yaşam biçimindeki ciddi değişikliklerle ilişkilidir.  Bunların başında;

-Fiziksel aktivite ve spora başlamak gerekir.
-Dengeli ve hastalığa uygun beslenilmeli,
-Kalsiyum ve D vitamini yeterli alınmalı, gerekli ise ilaçlarla takviye edilmeli,
-Gün ışığında yaklaşık 15-20 dakika kalınmalı,
-Hastanın düşmelerinin engellenmesi için bazı önlemler alınmalı,
-Vücut şekli ve pozisyonu doğru şekilde tutulmalı,
-Osteoporoza eşlik eden ağrı veya kırık varsa tedavi edilmelidir.
Bu tedaviler sırasında genellikle yılda bir kemik mineral yoğunluğu (BMD) ve diğer bazı testler yapılarak osteoporozdaki değişiklikler, tedavinin ne kadar faydalı olduğu izlenir" şeklinde açıklama yaptı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER