© Memo Haber 2022

Influencer Marketing Nedir?

İnfluencer marketing son dönemlerde sıkça karşımıza çıkan hatta neredeyse her gün bir kere de olsa gördüğümüz kavramlardan biri

İnfluencer marketing son dönemlerde sıkça karşımıza çıkan hatta neredeyse her gün bir kere de olsa gördüğümüz kavramlardan biri. Peki bu kavram ne anlama geliyor. Etki alanı nedir? Ne iş yapar gibi sorulara cevap vermek gerekirse öncelikle influencer kelimesi ile işe başlayalım. Influencer sosyal medya platformları üzerinde yayın yapan yüksek takipçiye sahip fenomen kişilere verilen isimdir. Influencerlar özellikle YouTube, Instagram, Facebook, Twitter, Twitch gibi platformlarda bu reklam çalışmalarını gerçekleştirmektedir. İnfluencer marketin kavramı ise bir markanın bir influencer yani fenomen kişi ile gerçekleştirdiği tanıtım, reklam çalışması ya da deneyim paylaşımına verilen isimdir. İnfluencer marketing çalışmalarında influencerlar tamamen kendi platformları üzerinden kendi planlamaları ve tarzları ile bu reklam çalışmalarını gerçekleştirmektedir. İstisnalar dışında çalışmalar genel bütünüyle bu şekilde gerçekleşir.

Marka ürünü yayıncıya yollar influencer bu ürünü takipçi kitlesine anlatır ya da belirli bir süre bu ürünü kullanarak ürün hakkında yorumlar yapar. Geleneksel reklam çalışmalarına göre oldukça avantajlı olan influencer marketing çalışmalarında en büyük avantaj doğrudan hedef kitleye ulaşabilmektir. Nasıl mı? Bunu bir örnek ile anlatmak gerekirse son dönemlerin en popüler YouTube kanalları olan makyaj kanallarından biri ile bir kozmetik markasının yapacağı pazarlama çalışmasında kozmetik ürünü doğrudan hedef kitleyi ilgilendirecek şekilde yayınlanacaktır. Çünkü yayınlayacak kişinin takipçileri ya da diğer bir deyiş ile kanal izleyicilerinin neredeyse tamamı makyaj videolarından dolayı o kanalı ziyaret etmektedir. Bu örneği pek çok farklı sektörde şekillendirmek mümkün. İnfluencer marketing çalışmalarının bir diğer tercih nedeni ise geleneksel reklam çalışmalarına göre daha hızlı iletiminin olması ve maliyetlerinin daha düşük olmasıdır. Ülkemizde ve dünya genelinde influencer marketing çalışmaları ajanslar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. İnfluencer marketing ajansı adı verilen bu ajanslar markalar ve influencer yani fenomen isimleri bir araya getirerek en sağlıklı, en etkili ve en doğru çalışmayı hedeflemektedir. Ayrıca bu ajanslar gerek markaların gerekse influencerların iş boyunca haklarını korumak gibi bir görevi de üstlenmektedir. Bu ajanslar bünyesinde iş ortaklığı yapan onlarca yayıncı ve fenomen isimde bulunmaktadır.

Detaylı bilgi için; https://www.tipeffect.com


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER