© Memo Haber 2022

Geçmişten günümüze Hemofili A hastalığı ve tedavisi

Geçmişten günümüze Hemofili A hastalığı ve tedavisi konulu toplantı Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar hocanın katılımıyla, şehrimizde Gaziantep Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sinan Akbayram ve Prof. Dr. Vahap Okan’ın ev sahipliğinde yapıldı.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px Times}

 Prof. Dr. Bülent Zülfikar konuşmasında dünyada yaklaşık 160.000 civarında kayıtlı Hemofili A hastası olduğunu, ülkemizde ise yaklaşık 2000 civarında kayıtlı Hemofili A hastası bulunduğunu ve bu hastalığın genellikle ailesel görülen bir kanama hastalığı olduğunu tedavisinde geçmişte çok güçlükler yaşandığını hastaların eklem yerlerine, kas içlerine ve daha birçok vücud bölgelerine kanayabildiklerini ve tedavisi için kandan elde edilen taze donmuş plazmaların kullanıldığını eğer hastanede bu ürün bulunamazsa ailenin kan verecek kişileri getirip o kişilerin kanından bu plazmaların elde edildiğini ve hastaların bu sırada kanamadan dolayı çok sıkıntı çektiklerini bir kısım hastaların kanama nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini ancak son yıllarda Sağlık Bakanlığının büyük katkılarıyla dünya da bu amaçla kullanılan bir çok ilacın ülkemizde bulunduğunu ve aynı zamanda hastalarımızın ücretsiz olarak bu ilaçlara ulaşabildiklerini ifade etti.

Gaziantep Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vahap Okan ise konuşmasında çevre birçok il ve ilçeden bu tür kanama bozukluğu olan hastalara Ortopedi, Fizik tedavi, Nükleer tıp gibi birçok bölümlerle uyum içerisinde sağlık hizmeti verildiği ve hastaların tedavisi için günümüzde her türlü ilaca ulaşabilindiğini ayrıca çalışma kapsamında uygun hastalara Gen nakli yapılma çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.

Gaziantep Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akbayram ise konuşmasında 3 öğretim üyesi ile kliniklerinde yaklaşık 80 çocuk Hemofili A hastası izlendiğini, yaklaşık 1 yıldır Hemofili polikliniğinde Fizyoterapist eşliğinde hastalara hizmet verildiğini, birçok kanama problemi olan hastaya cerrahi operasyonlar açısından yardımcı olunduğunu ve üniversitemiz Tıbbi Genetik Bölümünün katkılarıyla kanama bozukluğu olan hastalara ve ailelerine genetik hizmet verildiğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER