© Memo Haber 2022

Gaziantep'te 'SAĞLIK'sız İhale

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğünün milyonlarca liralık değerde 470 kalem toplu sarf malzeme ihalesinde Bayser Medikal firması 187. kalemdeki ürünün alımında usulsüzlük gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığına Suç duyurusunda bulundu. Firma yetkilileri, “Tasarruf tedbirlerinin yoğun şekilde uygulandığı bu günlerde devletimizin yanında her zaman yer alan bir firma olarak; toplam bedeli 212 bin 500 lira olan ürünün 2 kat fazlaya yani 457 bin 300 liraya satın alınması karşısında sessiz kalamazdık” diye görüş belirttiler.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğünün milyonlarca liralık değerde 470 kalem toplu sarf malzeme ihalesinde Bayser Medikal firması 187. kalemdeki ürünün alımında usulsüzlük gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığına Suç duyurusunda bulundu. Firma yetkilileri, “Tasarruf tedbirlerinin yoğun şekilde uygulandığı bu günlerde devletimizin yanında her zaman yer alan bir firma olarak; toplam bedeli 212 bin 500 lira olan ürünün 2 kat fazlaya yani 457 bin 300  liraya satın alınması karşısında sessiz kalamazdık” diye görüş belirttiler.

“İTİRAZ DİLEKÇESİNE RAĞMEN USULSÜZLÜK YAPILDI”

Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan firma yetkilileri konuya ilişkin olarak, “Firmanın adli mercilere sunduğu dilekçedeki iddiaları yenilir yutulur cinsten değil. Bayser medikal firmasının söz konusu dilekçesinde idarenin 14.12.2018 tarihli ihale kararında 187. kalem uhdesinde kalmış ve firma sözleşme yapmak için yasal süreyi beklerken, İdarenin 28.01.2019 tarihli düzeltici ihale komisyon kararıyla adeta şoka uğramış ve ürünün yeni kararla 2 kat daha fazla fiyat veren rakibinin uhdesine 457.300 TL ile bırakıldığı tebliğini aldığını vurgulamış. İdarenin gerekçesi ise rakip firmanın itiraz dilekçesine binaen, Bayser medikal firmasının sunduğu numunede ürüne ait tamamlayıcı aparatların (line ve o2 maskesinin) olmadığı bu nedenle de en ucuz fiyat veren Bayser Medikalin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı yönünde. Bunun üzerine Bayser Medikal firması İl Sağlık Müdürlüğü Mali Başkan yardımcılığına hemen itiraz dilekçesi vermiş ve numunesini eksiksiz teslim ettiğine dair belgesini sunmuş ve ilk ihale kararının da zaten bu nedenle uhdesinde kaldığını beyan etmiştir, aksi durumda ilk kararla eleneceğini vurgulamış ve idarenin kamu zararından kaçınarak tekrardan düzeltici ihale kararı yazması ve bu ciddi yanlıştan dönmesi talebinde bulunmuştur. Ancak idare düzeltici ihale kararındaki aynı gerekçeyle Bayser Medikalin bu talebini yine ret etmiş ve iki kat daha pahalı fiyat veren rakip firmayla sözleşme yapmak üzere kanunda belirtilen yasal sürece girdiği görülmektedir” diye görüş belirttiler.

“YAŞANAN BU USULSÜZLÜĞÜN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

“Bu durumun sonucunda da Bayser Medikal firması adli mercilere suç duyurusunda bulunmuş ve dilekçesinin ekinde de idareye numunesini eksiksiz teslim ettiğine dair numune teslim tutanağını sunmuştur. Ayrıca firma dilekçesinde dikkat çekici iki hususu daha vurgulamakta; Bir ürünün teknik şartnamedeki özelliklerin tamamını karşılamasına rağmen, rakip firmanın numunenin içinde eksik parçanın olduğunu nasıl tespit ettiği kuşkusu, iki de aynı numuneyle çevre illerde de rakibiyle rekabet halinde olduğu ve uygunluk aldığını vurgulamıştır” şeklinde görüş belirten firma yetkilileri sözlerine şu şekilde devam ettiler;

“Firmanın sunduğu dilekçede ihalenin bu sonuçlarla ciddi kamu zararı oluşturduğu ve kuşkulandığı hususlarla da adli mercilerin ihaleye fesat yönünden de geniş çaplı araştırma yapmasını istediği görülmektedir.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER