© Memo Haber 2022

Gaziantep Facianın Eşiğinden Döndü Tam 120 Ton...

Gaziantep'te bir fabrikada 120 ton patlayıcı yapımında kullanılan Amonyum Nitrat ele geçirildi. Küsget Sanayi Sitesi'nde bir fabrikanın deposunda ele geçirilen çuvallar içerisindeki bomba yapımında kullanıldığı öğrenilen Amonyum Nitratlar, polis ekipleri tarafından kamyonlarla Şahinbey İlçe Tarım Müdürlüğü'ne yediemin olarak teslim ediliyor. Haberin ayrıntıları birazdan sitemizde olacak.

Gaziantep'te bir fabrikada 120 ton patlayıcı yapımında kullanılan Amonyum Nitrat ele geçirildi. Küsget Sanayi Sitesi'nde bir fabrikanın deposunda ele geçirilen çuvallar içerisindeki bomba yapımında kullanıldığı öğrenilen Amonyum Nitrat'lar, polis ekipleri tarafından kamyonlarla Şahinbey İlçe Tarım Müdürlüğü'ne yediemin olarak teslim ediliyor. Haberin ayrıntıları birazdan sitemizde olacak.

Edinilen bilgiye göre, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, KÜSGET Sanayi Sitesi'nde bir fabrikanın deposuna baskın düzenledi. Depoda gerçekleştirilen aramada patlayıcı yapımında kullanıldığı öğrenilen 120 ton amonyum nitrat bulundu. El konulan malzemeler, incelenmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne götürüldü. Polis ekipleri, fabrikanın ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Amonyum nitrat: Tarım sektöründe gübre olarak değerlendirilen, ancak patlayıcı madde imalinde kullanılan amonyum nitrat bileşikleri, patlayıcı maddelerle birlikte ısıya tabi tutulduklarında bomba etkisi yapıyor. Amonyum nitrat küçük ısıda bile hacminin en az yüz katına ulaşıyor ve parçalanıyor. 200-300 derece sıcaklık bile parçalanma için yeterli oluyor. Bileşen, benzin gibi akaryakıt karışımlarıyla tutuşturulduğunda ya da dinamitle patlatıldığında, bu sıcaklık elde ediliyor. Örneğin bir kilogram ağırlığındaki amonyum nitrat 300 derece sıcaklığa tabi tutulduğunda genleşerek bu ağırlığın bin katı hacme, 1500 atmosferlik basınca kavuşuyor. Yani en az 300-400 metrekarelik alanda bomba etkisi yapıyor. Bu madde bazı yerleri zayıflatılmış çelik demir kaplar içinde ısıtılırsa, parça etkisi daha büyük oluyor.

El Kaide'nin İstanbul'da 15-20 Kasım 2003 tarihlerinde gerçekleştirdiği ikiz saldırılarda amonyum nitrat, nitro gliserin, potasyum fosfat ve sodyum florattan yapılan bombalar kullanılmıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) raporuna göre, Neve Şalom Sinagogu'na 600 kilo, Beth Israel Sinagogu'na 500 kilo, HSBC Genel Müdürlüğü ile İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na da 1500'er kiloluk bombalarla saldırı düzenlenmişti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER