GAÜN'ün 410 intörn mühendisi sahada
GÜNDEMBir GAÜN markası olan İntörn Uygulaması kapsamında pratik eğitimlerini tamamlayarak sahaya çıkma hakkı kazanan 410 intörn mühendis için düzenlenen İntörn Zirvesi’nde konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Gaziantep Üniversitesi’nden mezun olan mühendisler artık aranan mühendisler. Bu başarıya ise yine mark tescili bize ait olan, YÖK ve ilgili bakanlıkların diğer üniversitelerde de yaşama geçirilmesi konusunda çalışmalarda bulunduğu İntörn Mühendislik Uygulaması sayesinde ulaştık” dedi.
Bir GAÜN markası olan İntörn Uygulaması kapsamında pratik eğitimlerini tamamlayarak sahaya çıkma hakkı kazanan 410 intörn mühendis için düzenlenen İntörn Zirvesi’nde konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Gaziantep Üniversitesi’nden mezun olan mühendisler artık aranan mühendisler. Bu başarıya ise yine mark tescili bize ait olan, YÖK ve ilgili bakanlıkların diğer üniversitelerde de yaşama geçirilmesi konusunda çalışmalarda bulunduğu İntörn Mühendislik Uygulaması sayesinde ulaştık” dedi.
MARKA KENTİN ÜNİVERSİTESİNDEN MARKA UYGULAMA
Mühendislik Fakültesi tarafından GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde düzenlenen ‘İntörn Mühendislik Zirvesi’nde konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep’in her zaman risk alan, risk yöneten ve aynı zamanda da marka değeri oluşturan bir şehir olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “İşte marka kentin üniversitesi Gaziantep Üniversitesi de marka tescili bize ait olan, tıp dışı alanlardaki intörnlük uygulamasıyla Türkiye’nin diğer üniversiteleri tarafından da uygulanmaya başlanan bir projeye imza atmıştır” dedi. İntörn Mühendislik Uygulaması başlarken bir tedirginlik yaşandığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Ama, şehrimizin, sanayicimizin, iş adamlarımızın ve bürokrasimizin sahiplenmesiyle sizin de özverilerinizle bu marka değeri yerini buldu. O kadar buldu ki şu anda eğitim sisteminde mühendislik ve hatta fen bilimlerinin temel alanlarında intörnlük geliyor. Demek ki eleştirilere rağmen çok doğru bir adım atmışız. Bu bizi sevindiriyor” diye konuştu.
DİĞER ÜNİVERSİTELER DE UYGULAYACAK
GAÜN olarak sanayiyle bütünleşmiş üniversite için yıllar önce adım atıldığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Ali Gür, bu çerçevede sanayi odaklı, OSB’ler içerisinde meslek yüksekokulu kurma fikri oluştuğunu ve Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda yıllardır uygulanan bu modelin YÖK ve ilgili bakanlıkların bunun için çalıştığını kaydederek şöyle devam etti: “İntörnlüğe giden arkadaşlarımız ağabeyleriniz ablalarınızdan çoğu zaman yüzde 80 olumlu dönüşler alıyorsunuz ama yüzde 15-20’lik de olumsuz dönüşler de vardır. Hiçbir sistem mükemmel değildir. Ama bir mühendis aynı zamanda bulunduğu yerde koordinasyon ve organizasyon becerisi olması gereken kişidir. Problemleri yerinde tespit etmek açısından size söylenen, yapmaktan hoşlanmadığınız şeyler dahil, size öğrencilik döneminizde edinilmiş kazanımlar ve tecrübelerdir. Bilin, yapmasanız da sorun değil ama bilmezseniz mutlaka birilerine ihtiyaç duyacaksınız. Öğrencilik döneminizde evrak toplama, evrak tasnifi, getir-götür işleri bütün bunların hepsi size bilesiniz ki büyük kazanımlar sağlayacak. Bunu mühendis olduktan sonra yapamazsınız ama öğrenciyken birçok şeyi sorma, öğrenme, hata yapma lüksünüzden faydalanabilirsiniz. Dolayısıyla şu anda Gaziantep Üniversitesi’nden mezun olan mühendislerimiz aranan mühendislerdir. Ağabeyleriniz, ablalarınızdan biliyoruz. Onlardan gerin dönüt anketlerinde yüzde 70’in üzerinde tezkere bırakıyorlar. Neden? Öğrenci memnun, sanayici memnun, üniversite memnun ve en önemlisi de devlet politikası olarak anlıyoruz ki eğitim sistemi memnunmuş. 70 üniversiteyi bir araya toplayıp gelecekte intörnlük kavramını onlara da zorunlu hale getirebilmek ve getirme tasarrufu doğru yolda olduğumuzun göstergesidir.
SORUMLULUK ÜSTLENİN
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Günal da, öğrencilerin intörn olarak gittikleri kurumlarda birer mühendis sorumluluğuyla çalışacaklarını belirterek, “Mühendislik eğitiminin en önemli ayağından birisi olan intönlük eğitimi Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında tescilli, ilk olarak bizim ortaya koyduğumuz bir eğitim modeliydi. En son YÖK’te yapılan toplanda artık 7+1 eğitim sistemine tüm istekli yükseköğretim kurumları da geçebilecekler. Şu anda da 70 üniversite bu eğitime geçmek için YÖK’ten izin talebinde bulunacak diye düşünüyorum. İntörn eğitimini muhakkak önemseyin. Gittiğiniz yerlerde muhakkak sorular sorun. Siz hala öğrenme evresindesiniz ama bu öğrenme evresinde sorular soracaksınız neden soruyorsunuz diye sormayacaklar. Çünkü siz eğitiminizin uygulama kısmını şu anda tamamlayacaksınız” dedi.
HEM ÖĞRENCİ, HEM BİZ MEMNUNUZ
Türkiye’de ilk defa Gaziantep Üniversitesi tarafından başlanan İntörn Mühendislik Uygulaması’nın öğrencilerin mesleki farkındalık ve yeterliliklerini önemli oranda artırarak mesleki eğitim veren bir yaklaşım getirdiğini belirten Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi ise, programın teorik eğitimini alan öğrencilerin bilgilerinin pratik olarak uygulamasını görme imkanı sağladığını vurguladı. Konuşmasında Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesinin ancak öğrencilerin sayesinde olabileceğine işaret eden Ünverdi, daha sonra şunları söyledi: “İşi yerinde öğrenen bir intörn mühendis daha sonraki aşamalarda çok önemli çalışmalar yapma imkanı elde ediyor. Çünkü, intörn mühendis mesleki yeterliliğini kazanmış bir çalışan gibi işyerinin havasını soluyabiliyor. Bu uygulamanın intörn mühendislere bir katkısı da, çalıştıkları firmadan belirli bir referans alarak avantajlı duruma gelmeleridir. Bu avantajı, intörn mühendis arkadaşımızın uygulama sonucunda özgüveni yüksek ve yeterli donanımı elde etmiş olarak çalışma hayatına başlaması olarak açıklayabiliriz. Son olarak sanayicilerin işe alacağı mühendis ve yüksek okul mezunlarında başvuru sahibinin yabancı dil düzeyinin ne olduğu, bilgisayar programlarına ne kadar hakim olduğu, insani ilişkilerdeki başarısı, sosyal aktivitelere katılımı gibi kıstaslara dikkat ettiğini hatırlatmak isterim.”
HAYAT ASLINDA KOLAY
İntörn Mühendislik Uygulaması’nın sanyiye yansımasıyla ilgili görüşlerini açıklayan SANKO Süper Film Genel Müdürü Gültekin Savaşkan ise öğrencilere hitap ederken, “25 yaşındaki çocuğuna harçlık vermekten utanmayan, aileler ve o yaşta ailesinden harçlık istemeyen çekinmeyen, ama hazır bulabileceği bilgiyi de sosyal medya ve diğer kaynakları kullanarak bir üst makama paslayan arkadaşlara ihtiyacı yok bu ülkenin. Yetişmiş elemana ihtiyacı var” tespitinde bulunduğu konuşmasının devamında şunları söyledi: “Eskiden yazları 15 tane stajyer alırdım. Artık 3-4 tane intörn alıyorum. Aldığım intörnlerin çoğunluğu bende devam ediyor. Hani siz tezkere bırakıyor diyorsunuz ya. Ama, şirketin hacmine göre az alıyorum. Zaman harcayamayacağım, yetiştiremeyeceğim hiçbir insanı eğitime almıyorum. Aldığım her intörne de bizzat şahsımla zaman harcıyorum, sistem de zaman harcıyor. Benim size tavsiyem üçer kişilik, dörder kişilik gruplar olun. Mümkün olduğu kadar da daha önce diyalogunuzun olmadığı insanlarla irtibat kurun. Etkili insanların 7 alışkanlığı kitabını mutlaka okuyun. Okuyun hayatın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Bilgi çok kolay. Yeterki, buradaki benzeyen alışkanlıkları edinelim. Yeter ki istek olsun. İngilizce bir laf var; istek varsa yol da vardır. Biz bu ülkeye borçluyuz. Kendimizi geliştirmek için yapabileceğimiz bir şeyi başkasından istemememiz lazım. Kendimiz çaba göstermemiz lazım. Takıldığımız yerde diğer insanlardan bir şey istememiz lazım. Stajdayken de intörnlük staj değildir diyoruz ama hayat öğrenme inşallah öğrenme evremiz hiç bitmez. Yaş 56 hala bir şey öğreniyorum. Siz benden daha gençsiniz ve daha çok şey öğrenebilirsiniz. Yeter ki istek olsun. İngilizce bir laf var; istek varsa yol da vardır. Biz bu ülkeye borçluyuz. Bu ülkeye değer katma değer sağlamamız lazım.”
GİTTİĞİNİZ İŞYERİNİ KENDİNİZİN GİBİ GÖRÜN
Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk ise öğrencilere, “Gittiğiniz yerde mutlaka işi kendi işiniz, işyerini ise kendi işyeriniz olarak görün. Saat mefhumunuz olmasın. İşe başvurduğunuzda size sorulsa bile maaş beklentinizle ilgili makul olun. Ben de öyle yaptım ama kendinizi hemen çok şey biliyormuş havasına sokmayın. İnanın gerçek kaliteniz işvereniniz, amirleriniz tarafından en kısa sürede görülecek ve onlardan gerekli yakınlığı göreceksiniz” dedi.
Konuşmaların ardından intörn mühendisler tarafından imzalanan baret Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Günal tarafından Prof. Dr. Ali Gür’e takdim edilirken, Rektör Gür de diğer katılımcılara baretlerini verdi.
İlginizi Çekebilir