© Memo Haber 2022

Deniz: Yeni istihdam olanakları yaratmalıdır

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 bin 153 sözleşmeli personel alacak olmasını genç işsiz Ziraat Mühendisleri’nin istihdamı açısından oda olarak olumlu bulduklarını söyledi ve ekledi:

 “Tarım ve Orman Bakanlığı’nda görev yapan sözleşmeli personelin bir an önce kadroya geçirilmesi, yeni alınacak personelin de kadrolu personel olarak atanması için gerekli çalışmalar yapılması gerekmektedir.” 

 “Sayın Tarım ve Orman Bakanı tarafından 4 Nisan 2020 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada; Bakanlıkça alımı yapılacak olan 2 bin 153 sözleşmeli personel ile ilgili olarak, gençlerin şansını artırmak için kamuda çalışanların başvurusunun alınmayacağı belirtildi. Bu açıklamayı genç işsiz meslektaşlarımızın istihdamı açısından Oda olarak olumlu bulduğumuzu belirtmek isteriz.”

Ülkemiz başta olmak üzere, tüm dünya ülkelerinin Covid-19 salgını sebebiyle çok zor günler yaşadığını ve salgın günlerinde tarımın öneminin ve gıda güvencesinin gerekliliğinin bir kez ortaya çıktığının altını çizen Başkan Deniz, “Ülkemizde tarımsal üretimin artırılması gerçeğinden yola çıkarak ve daha güçlü bir Tarım ve Orman Bakanlığı için devlette devamlılığın esas olduğu göz önünde bulundurularak, öncelikle bir önceki Bakan zamanında sözü verilen Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi ve Veteriner Hekim olmak üzere toplam 10 bin 551 personel alımı için gerekli çalışmalara bir an önce başlanması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı dışında meslektaşlarımızın istihdam edildiği diğer Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları da yeni istihdam olanakları yaratmalıdır” şeklinde açıklama yaptı.    

Başkan Deniz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatındaki personel sayısı ve dağılımı hakkında ki güncel verilere ulaşılamadığına dikkat çeken, “2019-2023 Stratejik Plan verilerine göre; toplam 65 bin 867 personelin, 46 bin 535 kişi kadrolu memur, 12 bin 431 kişi kadrolu işçi, 5 bin 394 kişi 657-4/B sözleşmeli ve bin 507 kişi 657-4/C geçici işçi statüsünde çalışmaktadır. 2020 Yılı Performans Programı’na göre ise toplam çalışan sayısı 64 bin 489 olup Teknik Hizmetler Sınıfına tabi personel 27 bin 420 kişidir. Bakanlığın sürekli yeniden yapılanması sürecinde en son Tarım ve Orman Bakanlığı halini alan örgüt yapısında çalışan personel içerisindeki meslektaşlarımızın sayısı ve çalışma yerleri hakkında sağlıklı veri bulunmamaktadır” diye konuştu. 

“Tarım, gıda, orman ve su politikalarına yön veren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın asli görevlerini kadrolu personel yerine esnek koşullarda çalıştırılan sözleşmeli personelle yürütmeye çalışması, örgüt iklimini bozduğu gibi, iş verimliliğini ve etkinliğini de azaltmaktadır. Bilindiği gibi, sözleşmeli personelin iş güvencesi yoktur. Bu güvencesizliğin yarattığı işten atılma ve yeniden işsiz kalma korkusu ve geleceğini planlayamama endişesi, kişinin çalışma şevkini kırmakta ve iş veriminin düşmesine neden olmaktadır. Bu hususlar göz önünde bulundurularak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda görev yapan sözleşmeli personelin bir an önce kadroya geçirilmesi, yeni alınacak personelin de kadrolu personel olarak atanması için gerekli çalışmalar yapılması gerekmektedir.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER